Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přehled obětí pandemie v Česku: Koronaviru podlehlo již šest mužů a tři ženy

  • Autor: K. Beránková, T. Ptáčník - 
    26. 3. 2020
    10:38

    Vysoký věk, nemocné plíce či rakovina. Všichni zemřelí s nemocí Covid-19 zatím trpěli i několika dalšími vážnými chorobami a jejich organismus neměl dost síly na boj s infekcí. Nenakazili se v cizině, virus si k nim bohužel našel cestu přes rodinné příslušníky, nebo možná pečovatele. Podívejte se na smutnou bilanci nemoci.

  • 1.Senior (†95) trpěl plicní chorobou

    Muž (†95) žijící v pražském domově pro seniory a trpící řadou vážných chorob měl plicní nemoc, kardiostimulátor a nakazil se koronavirem v léčebně dlouhodobě nemocných. Spolu s ním byli pozitivně na koronavirus testováni i dva jeho spolupacienti z pokoje a dva zdravotníci. Nemoc se u něj projevila až po návratu do domova důchodců. Skončil v Nemocnici Na Bulovce, nikoliv ale na jednotce intenzivní péče. Zemřel v neděli 22. března.

  • 2.Muž (†45): Netušil, že má rakovinu

    Zatím nejmladší obětí viru je skladník z Frýdecko-Místecka. Lékaři zjistili, že se muž nejen nakazil koronavirem, ale navíc trpí rakovinou v posledním stadiu, což vůbec netušil! Záchranka přivezla pozitivně testovaného muže s dýchacími obtížemi do havířovského špitálu 18. března. „Další den se stav zhoršoval, navíc se přišlo na to, že má rakovinu v pokročilém stadiu, o čemž nevěděl. Pán bohužel zanedbal preventivní lékařskou péči, v jejímž rámci by se na nemoc přišlo dříve,“ řekla ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová. Zemřel v úterý 24. března. 

  • 3.Žena (†71): Nemoc nejspíš chytila od vnučky

    Žena (†71) byla hospitalizována od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Původně ji do špitálu přivezli, protože jí kolabovalo srdce. Ležela proto na koronární jednotce, kde se lékaři snažili stabilizovat selhávající oběhový systém. Na přítomnost koronaviru v těle ji nejprve netestovali. Až během hospitalizace se ukázalo, že pacientka má vnučku žijící v Itálii, která babičku před časem navštívila. Udělali jí tedy test a ten vyšel pozitivní. Seniorka trpěla i chronickou plicní obstrukční chorobou a její tělo boj s virem v úterý nezvládlo. „Bohužel se nakazila v rodině. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

  • 4.Senior (†83): Bydlel na pokoji s první obětí

    Boj s virem prohrál i spolubydlící (†83) první oběti nemoci Covid-19. „Oba byli hospitalizováni na jedné LDN, jde tedy o jeden zdroj nákazy. Bohužel i tento pán měl šest až sedm dalších diagnóz a i u něj platí, že zemřel spíše s koronavirem než na něj,“ potvrdila Blesku Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy. Senior zemřel ve středu 25. března po šesté hodině ranní v Nemocnici Na Bulovce. 

  • 5.Senior (†88): Nakazil se a zemřel doma

    Další senior (†88) z Kladenska zemřel jako vůbec první Čech na nákazu koronavirem doma. Stalo se tak rovněž ve středu 25. března. Trpěl vážnými chorobami a pečovali o něj jeho blízcí. A právě někdo z nich bohužel zřejmě nákazu do domácnosti k chorému dědečkovi »přinesl«. 

  • 6.Muž (†75) se léčil se na srdeční selhání

    Úmrtí muže (†75) na oddělení následné péče ohlásila ve středu 25. března Thomayerova nemocnice v Praze. „Šlo o pacienta v terminálním stadiu srdečního selhání, diabetika, který bohužel trpěl celou řadou dalších chronických problémů. Měl rovněž Parkinsonovu chorobu. Koronavirus nebyl primárním důvodem jeho úmrtí,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

  • 7.Senior (†80) měl vážnou diagnózu

    Ve čtvrtek 26.3. zemřel ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové 80letý muž, který byl před několika dny pozitivně testován na COVID-19. Právě v této nemocnici se nakazila jedna ze zaměstnankyň, která pracovala na oddělení, na kterém se nákaza potvrdila u několika pacientů. „K zemřelému nebudeme nic bližšího sdělovat. Zaměstnankyně FN Hradec Králové je v domácí izolaci, onemocnění má u ní lehký průběh. Na oddělení pokračuje epidemiologické šetření, které má prokázat, jak se tam nemoc objevila,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

  • 8.Dvě dámy (†90): Měly řadu chorob a poruchu plic

    Ve čtvrtek zesnuly i dvě seniorky v Praze. „Jednalo se dvě devadesátileté dámy (roč. 1927 a 1928), které nezemřely bezprostředně na koronavirus, byť ho na závěr života získaly. Ležely u nás na Klinice tuberkulózy a respiračních nemocí, měly vzhledem ke svému věku řadu chorob a obstrukční plicní poruchu. Bezprostřední příčinou smrti u nich nebyl koronavirus,“ uvedla tisková mluvčí Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková. Zdroj nákazy není jasný, obě ženy byly do nemocnice převezeny na konci února. Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula řekl, že šlo o ženy z domova pro seniory v Praze-Michli.

jasnovidec01 ( 26. března 2020 12:54 )

lunatic:To ale většina čtenářů beztak ví,že ty rakve nejsou z ČR - stačí umět počítat alespoň do 6,ne? TY UMÍŠ ??????

lunatic ( 26. března 2020 11:58 )

Sice mohu být vyrobeny i zde,u nás,ale v takovém případě šly samozřejmě na export ...

lunatic ( 26. března 2020 11:57 )

To ale většina čtenářů beztak ví,že ty rakve nejsou z ČR - stačí umět počítat alespoň do 6,ne?

lunatic ( 26. března 2020 11:55 )

Hlavně nesmí býti smutno,natož aby se brečelo

jasnovidec01 ( 26. března 2020 11:05 )

Pisálci plesku !!!!! je nutné děsit lidi v ČR fotkama rakví z Vuchanu ???dalo by se to posuzovat jako šíření poplašné zprávy.ta první fotka je neustále se opakující de.men.ti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa