Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

První oběť koronaviru v Česku: Senior (†95) z Prahy měl vyčerpaný organismus i potíže se srdcem

Autor: simao - 
22. března 2020
22:16

To, čeho se všichni báli, se stalo v neděli v podvečer. Po 19. hodině zemřel na Bulovce 95letý pacient s pozitivním testem na koronavirus. Měl více zdravotních potíží, upozornil epidemiolog Roman Prymula. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádřil všem blízkým upřímnou soustrast. Česko má 1120 nakažených, někteří z nich jsou však ve velmi vážném stavu.

„Bohužel je to tak, ale byl to polymorbidní pacient, který měl v poslední době řadu chronických problémů a zemřel ve věku 95 let. Ale jeho skutečná pozitivita byla a je tedy skutečně hodnocen jako první pacient, který zemřel na koronavirus u nás,“ potvrdil Blesk Zprávám šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

„Nemám tam vytrasovanou souvislost, od koho se nakazil,“ připustil následně v České televizi. Prymula upozornil, že měl pacient řadu morbidit. „Organismus byl velmi vyčerpán, takže já bych možná neřekl, že zemřel na koronavir, ale že zemřel s koronavirem, protože tam nebyla ta typická pneumonie, která bývá u případů, které jsou na Jednotce intenzivní péče. Ten stav byl komplikovanější a měl vazbu na onemocnění z minulosti,“ podotkl Prymula. 

 „Je to skutečně první pacient, který zemřel v souvislosti s koronavirovým onemocněním a bude takto hodnocen,“ dodal Prymula, ale podotkl: „Spíš to byla otázka až kardiovaskulárního selhání než konkrétní plicní záležitosti, která by byla v souvislosti s tímto onemocněním.“ 

Vojtěch: V domově seniorů není nakažen jiný klient

Pacient patřil do nejrizikovější skupiny, byl ročník 1925, žil v domově důchodců a byl převezen do Nemocnice Na Bulovce 18.3., kdy u něj také byl potvrzen koronavirus. Byl na standardním lůžku na infekční klinice, nikoli na JIP na plicní ventilaci.

„Byl to pacient, který byl velmi polymorbidní, velmi nemocný, byly tam přidružené choroby jako chronické srdeční selhání, měl kardiostimulátor. I samotní lékaři říkají, že tento pacient by velmi pravděpodobně zemřel dříve nebo později přirozenou smrtí na základě těch chorob, kterými trpěl. Skutečně to bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u toho pacienta,“ potvrdil ministr v ČT.

„Rodina byla vyrozuměna o úmrtí jako první. Ke smrti došlo kolem 19. hodiny. Je to domov seniorů na Praze 4. Pacient tam měl ale trvalé bydliště, byl tam klientem,“ prozradil Blesk Zprávám Vojtěch.

Video  Lékařka Kristýna Herrmannová ukazuje pokoje pro nakažené koronavirem.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Krajská hygienická stanice přistoupila v tomto domově k příslušným opatřením. Zatím žádný pozitivní pacient tam naštěstí nebyl identifikován. Ta opatření spočívají v používání ochranných prostředků, dojde také k separaci klientů, kteří mohli přijít do styku s tímto pacientem. Klienti jsou ale na samostatných pokojích, takže není žádné velké riziko masivního šíření,“ podotkl Vojtěch.

Ochranné prostředky byly poskytnuty i personálu. „Jestli je měli do té doby, to nevím – samozřejmě personál v domovech pro seniory prostředky ve větším rázu masivně nenosil,“ podotkl Vojtěch. „Předpokládám, že personál, který přišel do kontaktu s tímto pacientem, je v karanténě, ale nemám úplně přesné informace,“ dodal ministr.

Další osoby v kritickém stavu

„V tuto chvíli je několik osob v kritickém stavu, kde ten stav nechci říct, že je stabilizovaný, ale nemění se, není tady ani posun k horšímu, ani posun k lepšímu. Každý z nich může zemřít, protože ta situace je opravdu velmi vážná,“ varoval Prymula v ČT.

„Samozřejmě každá smrt je bolestná, já bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým. Pán měl úctyhodných 95 let a byl nemocný, takže samozřejmě bohužel zemřel, ale tu podstatu to nemění. Jenom to potvrzuje to, že my musíme pomoci hlavně těm starším lidem, musíme se o ně postarat jako společnost. Proto děláme opatření v maloobchodě, v domově důchodců atd. Je mi to  samozřejmě líto. Ale na naší strategii to nic nemění,“ reagoval premiér Andrej Babiš na první úmrtí pacienta s koronavirem.

Podle něj je přitom poučení jasné. „Musíme hlavně všichni striktně dodržovat to, co vláda rozhodla. Podle vývoje ve světě vidí všichni, že je to vážná záležitost, co se děje kolem nás,“ dodává Babiš.

Video  Bulovka hlásí 6. vyléčeného: Jde o Ekvádorku, kamarádku mladé Američanky  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 23. března 2020 09:00 )

Však tento pán taky na koronavirus nezemřel. Zemřel na srdeční selhání z důvodů chronických chorob a sešlosti stářím. Koronavirus sice někde chytil, ale ten ho nestačil zabít. Do statistik rozhodně nepatří. Když se zabiju v autě a pak mi najde koronu, taky nejsem oběť koronaviru. Takže klid.

vaber ( 23. března 2020 08:45 )

že zemřel když mu bylo 95 není nic divného ,divné je jak se nakazil a že to nemohou zjistit, že by se nakazil v nemocnici?

XYZ3 ( 23. března 2020 06:19 )

V tomhle věku je asi nárok na odchod... Nedramatizujte situaci... myslím, že korona bylo to poslední, na co zemřel. Jen byl otestovaný, protože se teď testuje skoro každý... přivezli ho z LDN...

offline ( 22. března 2020 22:42 )

Přesně. Pokud se nebude uvádět celková denní úmrtnost v Itálii, která je i bez viru 1500 - 1600 lidí denně, pak ta čísla nemají žádnou vypovídací hodnotu. Teprve to co by bylo nad 1500 - 1600 lze přičíst tomuto viru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa