Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Babiš zatím vítězí. I když ho lidé 17. listopadu posílali do vazby

Autor: Petr Holec - 
20. listopadu 2018
05:40

Nejen pro premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše to byl fakt rušný týden. Před týdnem vypustily Seznam Zprávy „gerilový“ videorozhovor s Andrejem Babišem mladším. Svého otce a premiéra tu obviňuje z toho, že ho kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž jsou oba trestně stíhaní, nechal „zmizet“ na Krym a navíc z něj dělá „blázna“. Jenže po týdnu tvrzení a protitvrzení zatím vítězí premiér.

Babiše staršího sice v rámci oslav výročí demokracie posílali někteří demonstranti 17. listopadu i do vazby, jak už patří k naší hezké demokratické tradici. Místo vězení ale premiér jen o dva dny později zamířil za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. A byla to nejen symbolická večeře, i když po ní Babiš novinářům řekl, že s prezidentem ohledně Čapího hnízda mluvili jen o „rodinách a o dětech“. Zeman už předtím totiž prohlásil, že kdyby náhodou Babišova menšinová vláda v pátek padla ve Sněmovně, jak touží opozice, udělá ho premiérem znovu.

A jen tak mimochodem, prezident ještě dodal, že mu ústava dává právo nechat Babiše vládnout i v demisi v podstatě nekonečně. To sice Zeman pro jistotu upřesnil na několik měsíců, i četba mezi řádky ale tentokrát byla velmi doslovná: prezident všem včetně opozice vzkázal, že za Babišem stojí i dál. A nenechá si určitě stát v cestě nějaké video pořízené kamerou skrytou v brýlích s premiérovým synem trpícím podle zatím nezpochybněné lékařské zprávy schizofrenií.

Video  Psychiatrička Stehlíková: „Babiš ml. volá o pomoc. Cesta na Krym? Ohrožení jeho zdraví.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V podstatě se tak jen opakuje situace po loňských sněmovních volbách, kdy Zeman tak dlouho držel Babiše, až se fakt stal premiérem i vlády s důvěrou Sněmovny. V celé podivné kauze navíc ofenzivně kontroval i premiér. Zatímco jeho syn veřejně toužil po pozornosti policie tak intenzivně, že když konečně přišla, přestal komunikovat, sednul premiér na letadlo a zaletěl za synem do Ženevy sám.

Babišové si spolu prý popovídali a taky zahráli šachy, hlavně je z toho ale vystoupení matky Babišova syna i premiéra v televizi Nova. V ní oba znovu zopakovali, že je Babiš mladší duševně nemocný a že si své údajně ne úplně dobrovolné „zmizení“ na Krym vymyslel. Přinejmenším na počet tvrzení i svědků tak zatím vede Babiš starší. To ale samozřejmě nehraje žádnou roli ve Sněmovně, kde chce kauzu Čapí hnízdo využít ke shození Babišovy vlády opozice.

Jenže opozici k tomu ale chybí nadpoloviční počet hlasů: dohromady jich zatím nedá víc než 92, a to i s SPD Tomia Okamury. Ten si vše jako obvykle teprve promýšlí: nejdřív se přidal k opozici, pak ale prý „vycítil“ příležitost prosazovat svůj program a sám se proto pozval do vlády místo ČSSD. Nikdo proto jako obvykle neví, co SPD nakonec udělá. Mnohem vyzpytatelnější jsou zato ČSSD i KSČM, přímí i nepřímí vládní partneři ANO.

Obě strany se v týdnu oficiálně teprve rozhodnou, jestli v pátek ve Sněmovně shodí vlastní vládu, obě ale dobře vědí, že ji neshodí: obě partaje zůstávají po volbách v kómatu a účast ve vládě je jediné, co jim zbývá. Takže to nejspíš bude další ošklivý sněmovní pátek, kdy největší šrámy důvěry lidí znovu utrží Sněmovna, žádné drama se ale zřejmě konat nebude. Hlavně Miroslav Kalousek a Tomio Okamura si utrhnou své minuty slávy a vláda přežije.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

karelka ( 20. listopadu 2018 15:06 )

Toho Babiše tam ještě pár let nechte, než se lidi nadechnou, příjdou další kteří budou jen utahovat.....

fido2 ( 20. listopadu 2018 12:18 )

Lem byl dobrej žid i spisovatel, toho sem netahej.

4552 ( 20. listopadu 2018 11:26 )

Pane Bože ted na 24 horor. VŠICHNI ODVAŘENCI melou a melou Babiše nic jiného v hubě nemají to je jak parta schizofreniků.Už jenom když to člověk slyší je nenávidí. SLIZOUN Fiala perlí šišlá, čtyřprocentní,fráterník , samá verbež ja vůbec nechápu jak někdo tady tu skvadru mohl někdo volit.A proto Babiš zůstane a at jim prasknou cévy z jejich nenávisti, všechno se obrátí proti těmto panákům. Pane Babiš držíme Vám palce a dík prezidentovi za podporu.

Diginka ( 20. listopadu 2018 10:57 )

Je zajímavé, že pan Nečas ani neměl takové problémy a musel odejít. Jestli existuje spravedlnost, pak je to jen otázka času , kdy půjde , at sám, nebo jinak i Bureš. Nechápu, kdo mu ještě může dnes věřit, jsme snad úplně vypatlanej národ? V Bratislavě dodnes ještě žijí jeho kolegové, bývalí příslušníci STB, a byl to on , kdo řekl nahlas a veřejně diagnozu svého syna, proč ho nedovolí vyšetřit nestranným lékařem, proč nám v jednom kuse pořád lže. Všichni stále říkají, jo houpat se mnou můžou, ale točit ne, tak proč se necháváte točit až vytáčet....

hnnn ( 20. listopadu 2018 10:38 )

Holče, tebe já taky posílám do hajzlu po každém tvém přiblblém komentáři a smrdíš tady pořád! Radši se zase schovej Kalouskovi do pr*dele a moc z ní nevylézej! Ostatně hmota která se tam nachází je schodná s tou co máš v hlavě!

Zobrazit celou diskusi