Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová šéfka Jourové citovala Havla. Evropská komise dostala důvěru

Aktualizováno -
27. listopadu 2019
12:40
27. listopadu 2019
11:14

Připomínkou dvouhodinové generální stávky v někdejším Československu v roce 1989, od které dnes uplynula přesně tři desetiletí, začala nastupující šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová svůj projev na plénu europarlamentu ve Štrasburku. Zdůraznila, že v nadcházejících letech projde EU změnami, které bude nutné prosazovat, protože jsou správné, nikoli snadné. Německá šéfka budoucí komise, jejíž tým by měl dnes europarlament jako celek potvrdit, přitom citovala prvního československého porevolučního prezidenta a někdejšího disidenta Václava Havla a jeho slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch. 

Evropský parlament novou Evropskou komisi schválil jednoznačnou většinou.

Pro novou komisi hlasovalo 461 europoslanců, proti bylo 157 a 89 se jich zdrželo. Předseda EP David Sassoli popřál nové komisi vše nejlepší v práci a předal nové předsedkyni der Leyenové dopis potvrzující schválení. Nový sedmadvacetičlenný tým pracovat od 1. prosince, kdy nahradí komisi vedenou Jeanem-Claudem Junckerem. Londýn s ohledem na odchod Británie z Unie nenavrhl britského komisaře. 

„Pro mne tyto dvě hodiny znázorňují, co EU vždy znamenala. Není jen o politice, o partajích, pravidlech a nařízeních, trzích a měnách. Je především o lidech a jejich cílech, o lidech, kteří spolu hájí svobodu, své hodnoty či prostě lepší budoucnost,“ zdůraznila. Někdy se podle ní zapomíná na to, že největší úspěchy v Evropě přichází, když mají lidé odvahu.

Od Havla, kterého označila za jednoho z hrdinů sametové revoluce, si von der Leyenová vypůjčila slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch. „EU čeká transformace, která se dotkne každé části naší společnosti a ekonomiky, děláme to ale proto, že je to správné, nikoli snadné,“ řekla.

Von der Leyenová také zdůraznila, že jako nová šéfka EK bude svým kolegům a parlamentu naslouchat a uplatňovat demokratické principy. Uvedla, že mezi členy nové EK budou představitelé různých profesí od učitelů a lékařů po diplomaty a techniky, a dodala, že k plné genderové vyváženosti komise jí chybí jedna žena. Dodala, že zajistí, aby každý člen jejího kolegia měl genderově vyvážený kabinet. „Společně budeme fungovat jako tým, který pracuje pro společný evropský zájem. Jsme připraveni, Evropa je připravena, chci říct jednoduše: Dejme se do práce!“ řekla.

krupan10 ( 27. listopadu 2019 14:02 )

tak to citovala opilce Vencu Flašku

LVKV ( 27. listopadu 2019 13:23 )

Tak to byly nervy! Skoro jsem nespal a tenhle výsledek jsem nečekal

poky-f ( 27. listopadu 2019 13:01 )

KOMEDIE z Bruselu !!

asijo ( 27. listopadu 2019 12:44 )

Nenávist a lež zvítězily.

zlymikes ( 27. listopadu 2019 12:00 )

Před chvílí tu na stráni něco bučelo. Nebyla tu ta paní na inspekci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa