Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayová v „úzkých“. Odložila hlasování o brexitu, dohodu chce znovu probrat v unii

Aktualizováno -
10. prosince 2018
20:03
Autor: ČTK - 
10. prosince 2018
17:05

Britská vláda se kvůli vnitropolitickým neshodám rozhodla odložit úterní hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Premiérka Theresa Mayová to dnes oznámila v Dolní sněmovně a potvrdila tak dřívější spekulace britského tisku. Dodala, že o dohodě, která stanoví podmínky odchodu země z Evropské unie, bude znovu jednat se svými protějšky z EU. Podle ní jsou představitelé unie této diskusi otevření. Žádný termín nového hlasování ale Mayová neoznámila.

Podle britských médií je pravděpodobné, že poslanci dostanou možnost se k dohodě vyslovit až v lednu. Poslední možný termín hlasování je 21. ledna.

Vláda podle ministerské předsedkyně ctí výsledky referenda z roku 2016, ve kterém se britští voliči vyslovili pro opuštění evropského bloku, a odchod Spojeného království z EU uskuteční. To ale nemůže nastat bez kompromisů, zdůraznila. „Pokud chceme dosáhnout svého cíle, musíme k tomu mít prostředky,“ uvedla.

Mayová zároveň řekla, že kabinet zintenzivní přípravy na takzvaný neřízený brexit pro případ, že by poslanci nakonec dohodu neschválili. Konzervativní předsedkyně vlády připustila, že takzvaná irská pojistka, která je součástí dohody, politiky rozděluje a panují kvůli ní obavy. Záložní řešení režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem je ovšem podle Mayové pro brexitovou dohodu nezbytné.

Pojistka by platila v případě, že se Londýn s Bruselem nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů.

Mayová na úvod svého dnešního prohlášení poslancům řekla, že velmi pozorně naslouchala debatám v Dolní sněmovně minulý týden, čímž vyvolala hlasitý smích některých zákonodárců. „Pokud bychom pokračovali a (Dolní sněmovna) by zítra (v úterý) hlasovala, dohoda by byla velkým rozdílem zamítnuta,“ připustila premiérka. Zároveň dodala, že stále věří, že její dohoda dojednaná s Bruselem je ta správná.

Během vystoupení Mayové se z opozičních lavic ozývalo volání, aby ministerská předsedkyně rezignovala.

Předseda Evropské rady Donald Tusk na uvedl, že EU nebude brexitovou dohodu s Londýnem znovu projednávat, což se týká i irské pojistky. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa