Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Překvapivý tah s brexitem má zabránit rozdělení Británie. Kvůli Bruselu a Irům

Autor: ČTK, nkov - 
4. listopadu 2018
08:55

Součástí brexitové dohody bude možnost setrvání celé Británie v celní unii, uvedl v neděli deník The Sunday Times. Brusel tak nebude vyžadovat takzvanou irskou pojistku, která by zabránila vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Úřad britské premiérky Theresy Mayové podle agentury Reuters označil novinovou zprávu za spekulaci.

EU považuje otázku irských hranic za klíčovou, proto chce v brexitové dohodě zajistit volný pohraniční režim. V rámci pojistky dosud navrhovala, aby Severní Irsko setrvalo v celní unii s EU, zatímco zbytek Spojeného království by součástí společného celního prostoru nebyl. Toto řešení se ale nelíbí Londýnu, neboť by to znamenalo celní rozdělení země.

Reuters už v pátek informoval o tom, že EU nově navrhla pojistku rozšířit na celé území Británie, což by Londýnu uvolnilo prostor pro dojednání obchodních pravidel. Podle The Sunday Times se zachování celní unie s Británií stane součástí brexitové dohody. V dohodě bude také klauzule o vystoupení z celní unie, což by britské premiérce Therese Mayové poskytlo argumenty, aby mohla přesvědčit odpůrce v řadách své Konzervativní strany.

Spekuluje se, že někteří ministři, jako je například ministr pro brexit Dominic Raab, by bez časového omezení britského setrvání v celní unii rezignovali.

Blíží se dohoda

Kabinet Mayové se podle zmíněného britského deníku v úterý sejde, aby o plánu jednal. Premiérka věří, že do pátku se podaří učinit dostatečný pokrok v brexitových jednáních, aby EU mohla svolat mimořádný summit. The Sunday Times dále uvedl, že přípravy dohody jsou mnohem dál, než je dosud známo.

„Je to všechno spekulace,“ uvedl v komentáři úřad Mayové. Ten dodal, že premiérka se jasně vyjádřila, když řekla, že jednání postupují dobrým směrem a že je prozatím hotovo 95 procent dohody mezi EU a Británií.

dragomira ( 11. listopadu 2018 16:56 )

Na světě vždy vyhravalo jen zlo.Vždy a všude bude a vítě proč??Protože 90% lidí je bližší lež a svuj prospěch!!Vlezdořitství šefum,politikum,zbabělost a nenažranost!!!!Pravda je pro ně pouze slovo a ještě k tomu zatracované!!!Hnuj světu vladnul a vladne.Stydim se za to že žiju v teto době a že jsem člověk!

blackhole1 ( 4. listopadu 2018 09:22 )

HNUS..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa