Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klíšťata útočí i na mazlíčky, přenáší i na ně nebezpečné nemoci. Víme, jak je ochránit bez chemie

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
31. května 2022
05:00

Sezona klíšťat začala. Chovatelé je nachází zakousnutá v srsti svých domácích mazlíčků, kteří si je přináší ze zahrad i z vycházek v přírodě. Majitelé zvířat proti nim používají různá antiparazitika, nejčastěji obojky a pipety, existují ale i šetrnější, přírodní způsoby ochrany.

Klíšťata jsou přenašeči nebezpečné klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy, které mohou zvířatům stejně jako lidem způsobit vážné zdravotní potíže včetně trvalých následků. Probouzí se po zimě při teplotách nad 5 stupňů Celsia a nejaktivnější jsou v období od dubna až do listopadu. Jsou všude ve volné přírodě, číhají v trávě i na keřích do výšky zhruba do 1,5 metru.

Klíšťata číhají v trávě Klíšťata číhají v trávě | Jana Ulrichová

Nebezpečná encefalitida

Klíšťová encefalitida je u zvířat o to zákeřnější, že se její klinické příznaky projevují jen zřídla. Jsou podobné jako u lidí, zvýšená teplota, změny chování, pes může například odmítat potravu, být agresivnější nebo naopak skleslejší. Později se hůře hýbá, ztrácí citlivost v oblasti hlavy. Nemoc má velmi vážný průběh, zdaleka ne vždy se podaří zvíře vyléčit.

Nakazit se nemocemi od klíšťat mohou i kočky Nakazit se nemocemi od klíšťat mohou i kočky | Jana Ulrichová

Bez léčby smrt

Velmi vážná nemoc je i lymská borelióza, která se vyskytuje častěji než encefalitida. „Není-li včas léčena, končí smrtí psa. Stačí jen, když se infikované klíště přisaje na zvíře na pár hodin. Majitel to ani nemusí zaznamenat,“ řekl veterinář Milan Šťourač. Dodal, že bakterie borelie přežívají ve střevě infikovaného klíštěte. Jakmile se klíště přisaje na kůži, začnou se bakterie jeho slinami přemisťovat do těla. „Přenos bakterie vyžaduje delší čas, proto se riziko infekce zvyšuje dobou přisátí klíštěte,“ uvedl.

Jak klíště vyndat?

Na klíště je vhodné stříknout dezinfekci a poté ho speciálními kleštičkami nebo pinzetou opatrně vyviklat tak, aby se nepřetrhnlo. Nevytrhávejte ho a ani ho nevytáčejte, jak se doporučovalo v minulosti. Stejný nesmysl je dávat na něj před vytažením máslo nebo olej s tím, že se klíště udusí. Ranku je pak po vytažení klíštěte dobré znovu dezinfikovat.

Domácí mazlíčci se mohou nakazit od klíšťat kdekoli v přírodě Domácí mazlíčci se mohou nakazit od klíšťat kdekoli v přírodě | yoggies.cz

Bez chemie

Nejlepším bojovníkem proti nemocem je podle odborníků vždy prevence. Kromě už notoricky známých antiparazitních obojků a pipet existují i přírodní způsoby ochrany, a to ve formě repelentů, které neobsahují žádnou chemii a každý majitel zvířete si je může připravit sám doma obvykle z rozmarýnu, hřebíčku, citrusu a pepermintu. Jejich jedinou nevýhodou je, že se musí aplikovat častěji.

Ohrožena jsou všechna zvířata pohybující se po zahradách a v přírodě Ohrožena jsou všechna zvířata pohybující se po zahradách a v přírodě | Jana Ulrichová

Ochrání i peletky

Jedna z českých firem nabízí také speciální doplněk stravy pro psy, který zvíře ochrání před klíšťaty a jejich kousnutím.  „Je ve formě peletek a je stoprocentně přírodní, bez chemie. Obsahuje růži skalní, směs mletých bylin, pivovarské kvasnice, jemně mleté kuřecí maso, konopný olej lisovaný za studena, extrakt z třešně acelora a chmelový extrakt,“ řekl zástupce výrobce Jiří Švihálek. Dodal, že směs postupně vytvoří nehostinné prostředí pro přisátí klíštěte, popřípadě zajistí jeho brzké odpadnutí.

Video  Jak správně vytáhnout klíště  - Videohub
Video se připravuje ...

O zdraví psích těl i duší na festivalu

Spoustu informací o psím zdraví se dozvíte i na festivalu Blesk tlapek, který se uskuteční 4. června v Praze na louce na Vypichu. Prezentovat se budou útulky a záchranné spolky, jejichž zástupci přivedou i pejsky k adopci, na místě bude probíhat podpisová akce proti množírnám, a chybět nebude ani tombola, jejíž výtěžek bude věnován tachovskému útulku U Šmudliny na stavbu budovy s novým zázemím pro psy. Celým dnem provedou Bořek Slezáček a odborník na bull sporty Daniel Žďárský.

Festival Blesk Tlapky. Festival Blesk Tlapky. | Czech News Center

Pod dohledem odborníků si bude možné vyzkoušet řadu psích sportů a aktivit, např. puller sport, dog frisbee, skoky do dálky a tahání břemen, wall climbing, čili šplhání po stěně, dog dancing a k vidění budou i ukázky sportovní nebo moderní lovecké kynologie.

Na podiu jsou připraveny přednášky a komentované ukázky

  • jak psa správně zabavit, jak mu poskytnout první pomoc 
  • psí psycholog Pavel Bradáč poradí, jak psu správně porozumět a předejít problémovému chování, zájemcům navíc zdarma poskytne konzultace 
  • hlavní hrdina filmu Gump, pes, který naučil lidi žít 
  • speciální hosté - Marta Kubišová, Monika Absolonová, Dana Morávková a Jaroslava Obermaierová se svými čtyřnohými parťáky.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi