Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šťastná Sookie na vozíčku létá a pomáhá handicapovaným. Tyran vyvázl bez trestu

Autor: A. Vetkovská - 
15. července 2020
05:50

Fenka Sookie (1), které před rokem surovec v Krupce na Teplicku přerazil páteř a jejíž osud Blesk tlapky sledují, je navzdory krutému osudu šťastná. A ještě pomáhá handicapovaným lidem.

Veterináři doporučovali tehdy dvouměsíční štěňátko uspat. Útulek AniDef v Žimi na Teplicku mu ale dal šanci. S finanční podporou veřejnosti, která se o případu dozvěděla také díky Blesk tlapkám, zajistil operaci, léčbu a rehabilitace.

Vybral pak manžele Kristinu (28) a Filipa (29) Černických z Prahy jako dočasné pěstouny. Z dočasně je navždy. A Sookie, které začali říkat Cookie, protože připomíná barevnou sušenku, má dnes domov, lásku a je inspirací a nadějí pro tělesně postižené lidi i jejich blízké.

O lítost nestála

Srdce páníčků si získala malá fenka velmi rychle. „Cestou z veteriny mi v autě usnula na hrudi. Prospala u mne pak celé odpoledne. Potřebovala pocit, že jsme tu pro ni,“ vzpomíná Kristina. I když byl na štěňátko, tahající zadní nožky za sebou, žalostný pohled, Sookie se vrhala s nadšením do života.

„Každým dnem dokazovala, že nechce, abychom ji litovali. Chtěla si hrát,“ říká Kristina. Rehabilitovali s ní šestkrát denně celé čtyři měsíce. Nakonec museli přijmout fakt, že Sookie bude psí vozíčkář.

Bála se koleček

Sookie měla jako štěně strach z kol a koloběžek, a tak se vozíčku zpočátku bála. Přesto první opravdu rychlé kroky udělala již za tři dny. „Hodně jí pomohli psi v parku, když se za nimi rozbíhala,“ vypráví Kristina. Sookie je divoška, a tak se stane, že se někdy na vozíčku při honičce se psími kamarády převrátí.

Nepanikaří a čeká, až ji postavíme zpátky, a pak hned zase lítá. Jednou se dokonce převrátila v takové rychlosti, že se přes záda překulila zpět na kolečka, a bez mrknutí oka běžela dál. Je velmi šikovná,“ chválí fenku panička.

Výcvik a tanec

Sookie je prý věčná optimistka. I s vozíčkem absolvovala výcvik na cvičáku, zvládá povely a různé prvky z dogdancingu, což je tanec se psy. „Má spoustu psích kamarádů. Je krásné sledovat, že pejsci neřeší handicap a hrají si s ní,“ dodává Kristina.

S fenkou nadále chodí na rehabilitace. Bude je potřebovat po zbytek života, aby přední nožičky byly stále fit. „Začali jsme s ní chodit na delší procházky, protože je vyžadovala. Denně bývá venku i přes čtyři hodiny,“ prozrazuje panička.

Pachatel bez trestu

V souvislosti s brutálním útokem podaly Blesk tlapky trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření na týrání zvířat. Policie případ několik měsíců šetřila, nakonec ho ale zastavila pro nedostatek důkazů.

Video  Fenka Sookie, které majitel přerazil páteř, má vozíček a pomáhá tělesně postiženým 
Video se připravuje ...

Pendrek ( 15. července 2020 10:47 )

Jak nebylo dostatek důkazů? Na co ty policajty platíme? Aby se o důkazy sakra postarali ne? Co to může být za zrůdu, která zmrzačí dvouměsíční štěňátko?? Přeji chcípakovi, aby ho taky někdo zmrzačil a pejskovi mnoho šťastných let na kolečkách! HAF

Zobrazit celou diskusi