Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

22 psů živoří v maringotkách. „Jsou to mé děti,“ tvrdí senior, vzdát se jich nechce

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
15. října 2019
05:41

Dvacet dva psů, kříženců neurčitých ras, drží ve třech maringotkách na okraji středočeského Jenštejna bezdomovec Petr Petram (62). Tvrdí, že jsou to jeho děti a že se o ně stará, co mu síly a finance stačí. Veterináři, kteří jeho chov kontrolovali, to ale vidí jinak.

Na psy zavřené v maringotkách upozornil Robert Hubata Vacek. „Moje přítelkyně bydlí nedaleko. Slyšeli jsme odtud neustále štěkot. Psi byli v maringotkách, i v létě, když bylo vedro, a jeden byl navíc zavřený v autě. Protože jsme taky pejskaři, začali jsme se tu o to zajímat. Majitel nám tvrdil, že se o ně dobře stará, že jsou to týraní psi, kterým pomáhá. Nám se to ale nezdálo, proto jsem podal podnět na krajskou veterinární správu,“ řekl.

Petr Peltram se svých psů nechce vzdát. Blesk tlapky mu proto domluvily přes spolek Psí štěstí alespoň očkování zdarma, bude-li o to stát Petr Peltram se svých psů nechce vzdát. Blesk tlapky mu proto domluvily přes spolek Psí štěstí alespoň očkování zdarma, bude-li o to stát | Jana Ulrichová

Porušuje dva zákony

Podle inspektorů Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj, kteří pak na jeho popud chov zkontrolovali, drží Petr Peltram psy v nevhodných podmínkách a omezuje i jejich výživu, čím porušuje zákon na ochranu zvířat proti týrání. Porušuje navíc i veterinární zákon, protože nedoložil doklady o vakcinaci a neoznámil, že chová devět fen.

Byl proto podán návrh na snížení počtu zvířat z 22 na pět kusů. Kromě toho byl podán obci s rozšířenou pravomocí také návrh k projednání přestupku,“ uvedl Petr Majer z tiskového oddělní Státní veterinární správy.

Starám se, tvrdí

Petr Peltram se ale svých psů nechce vzdát a o nějakém snižování jejich počtu nechce ani slyšet. „Jsou to mé děti,“ řekl reportérkám Blesk tlapek. „Pořídil jsem si je, abych přišel na jiné myšlenky. Starám se o ně,“ dodal s tím, že v maringotkách skončil poté, se ho vyhnala přítelkyně a on se stal bezdomovcem. Reportérky do jedné z maringotek také vzal. To, že se o psy v rámci svých možností stará a venčí je, potvrdili i sousedé z nejbližšího okolí.

Petr Peltram tvrdí, že jsou psi jako jeho děti Petr Peltram tvrdí, že jsou psi jako jeho děti | Jana Ulrichová

Tlapky nabízí pomoc

Reportérky Blesk tlapek proto nabídly Petrovi Peltramovi pomoc. Oslovily spolek Psí život, který má s podobnými případy bohaté zkušenosti a zajišťuje pražským bezdomovcům očkování jejich zvířat zdarma. Pokud bude mít Petr Peltram zájem, pak mu dobrovolníci psy naočkují a případně se mohou dohodnout i na kastraci fen. Podmínkou je ale spolupráce s příslušnými úřady.

 

9876543 ( 2. listopadu 2019 04:13 )

Proč neodešlete můj příspěvek????

nemocna ( 16. října 2019 02:03 )

Mělo by se tomu pánovi pomoc nemá psy na množení a výdělek, ale postaral se o ně jako o bezdomovce které lidi vyhodili na ulici, je moc hodný a má je rád, je to poznat i na těch psech jak se chovají k němu, neberte mu je, mohl by steskem umřít, ale pomozte s potravou, očkováním, léčbou, určitě se budou mít u něj lépe než odebrané a uzavřené v útulku kde je usmrtí injekcí že je nikdo nechce, neví někdo na pána adresu?

Monikay ( 15. října 2019 20:06 )

to jo, myslela jsem běžného pejskaře

filip.rozec ( 15. října 2019 18:45 )

pes patří do guláše

Pinkalinka ( 15. října 2019 13:45 )

Koukam, ze se za mohutne podpory Blesku rozmaha novy byznys - odebirani zvirat. Pak s nimi sup do docasek. A pak se klidne stane, ze si z penez na docasku nekdo krmi i vlastniho psa. Nebo ze se dacaskarem stane i clovek, nad jehoz psem se chce cloveku brecet, jak je mu ho lito. A to nemluvim o ucelovych, casto z vetsi casti lzivych clancich. Hlavne, kdyz se sypou penize od darcu, nadaci a kapne i nejaka ta dotace.

Zobrazit celou diskusi