Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pejska bez nohy se ujala Lucie, které hrozila amputace: Vyžlík našel nový domov

Video se připravuje ...
Autor: Kateřina Lang, Jana Ulrichová - 
29. srpna 2019
05:20

Nic hezkého zřejmě dosud neprožil mladý kříženec Vyžlík. Původní majitel ho vyhodil, bezcílně potulujícího pejska pak ještě srazilo auto. I když se mu v tachovském útulku U Šmudliny snažili dolámanou nožku zachránit, nepodařilo se to. I přesto se na něj nakonec usmálo štěstí.

Vyžlík se dostal do útulku ve velmi zbědovaném stavu. Nejenže byl po srážce s autem vážně zraněný, navíc měl přerostlé, zakroucené drápky, zuby mu rostly přes sebe, takže mu je veterinář musel vytrhat, a navíc byl silně podvyživený. „Myslím si, že tento pejsek dlouho trpěl hlady. Rozhodně se neměl dobře,“ řekla provozovatelka útulku Gabriela Jägrová.

Byla to láska na první pohled. Psa s paničkou spojil podobný osud. Byla to láska na první pohled. Psa s paničkou spojil podobný osud. | Jana Ulrichová

Přední tlapka se nezahojila

Vyžlíka, který je podle Gabriely Jägrové velmi aktivní, veselý pes, operovali na ortopedii, kde mu komplikovaně zlomenou nožku mu zpevnili železy a šrouby. Zachránit se mu ji ale nepodařilo, nakonec musel podstoupit amputaci.

Vyžlík na procházce v parku. Vyžlík na procházce v parku. | Jana Ulrichová

Nikdo ho nechtěl

„Vyžlíka jsme se snažili hodně zviditelnit a najít tak původního majitele, nikdo o něj ale neprojevil zájem,“ řekla Blesk tlapkám provozovatelka útulku.

Vyžlíkovi první operace nepomohla, ulevilo se mu až po amputaci. Vyžlíkovi první operace nepomohla, ulevilo se mu až po amputaci. | Jana Ulrichová

Nakonec ale do tachovského útulku zavolala paní Lucie Váňová, která nabídla, že si Vyžlíka vezme do dočasné péče. „Já jsem si ho vyhlídla, když byl po první operaci a to, že o nožičku nakonec přišel, to pro mě nebyl důvod, proč si ho nevzít,“ vypráví Lucie, která se nakonec rozhodla třínohého pejska adoptovat natrvalo.

Podobný osud

Lucie Váňová měla před dvěma lety vážný úraz. Při pádu si komplikovaně zlomila nohu a reálně jí hrozila amputace.

„Strávila jsem několik měsíců v nemocnici a měli jsme s Vyžlíkem podobná železa v noze. Já jsem ale měla štěstí a o nohu jsem nepřišla. Tenhle osud nás spojil už na dálku, když jsem poprvé viděla jeho fotky,“ říká s úsměvem paní Lucie.

Vyžlík s panickou a jejím synem. Vyžlík s panickou a jejím synem. | Jana Ulrichová

Jak žije pes s takovým handicapem?

Úplně normálně. Zvířata totiž netrpí sebelítostí a životu bez jedné tlapky se dokážou přizpůsobit. I na třech nohách udrží pes stabilitu a může bez pomoci běhat. Zdravotní problémy mohou mít v podobných případech hlavně velká plemena. Ve stáří jim hrozí problémy s přetěžovanými klouby.

japo ( 30. srpna 2019 13:58 )

Krásný příběh , moc fandíme , jste hodná a pejsek vám to psí láskou určitě vynahradí.

Monikay ( 29. srpna 2019 10:26 )

je to moc hezké a Lucie je fajn ženská. a bude mít i dalšího kamaráda (syna)

iFender ( 29. srpna 2019 09:46 )

Hned ten den zacal hezky.... Copak je to? Pes bez domova?Pes musi mit trvale bydliste a dostat trochu te lidske lasky.

denia ( 29. srpna 2019 07:26 )

jste uzasna. malinko jsem si pobrecela.

Zobrazit celou diskusi