Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Štěňat obalených hnojem se zbavili v lese. Vlček, Veverka a Rysík se sotva drží na nohou

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
24. dubna 2019
18:21

Odporným způsobem se někdo zbavil sedmi podvyživených a zanedbaných štěňat. O Velikonocích je vyhodil v lese poblíž Stráže na Tachovsku. Naštěstí je našel muž, který tam projížděl na čtyřkolce. Teď se o ně starají v tachovském útulku U Šmudliny. 

Muž, který štěňata objevil, kontaktoval starostu Stráže. Ten pak zalarmoval dobrovolné hasiče, kteří vystrašená štěňata v lese odchytili. „Teď se u nás rozkoukávají. Jsou to zhruba sedmiměsíční kříženci středního vzrůstu, dva kluci a pět fenek,“ řekla provozovatelka útulku Gabriela Jägrová.

Na některých štěňatech i po několikahodinové koupeli stále drží zbytky hnoje. Na některých štěňatech i po několikahodinové koupeli stále drží zbytky hnoje. | Jana Ulrichová

Chyběl jim pohyb

Štěňata, která kvůli svému nálezu v lese dostala jména lesních zvířat, jsou v žalostném stavu. „Jsou hodně vyhublá, mají velmi slabé zadní nožičky, nemají na nich žádné svalstvo, proto někteří i špatně chodí,“ popsala. „Myslíme si, že je měl někdo někde zavřené, chyběl jim pohyb, který je teď proto pro ně obtížný,“ dodala.

Koupali je 6 hodin

Štěňata, která zřejmě neviděla nikdy předtím ani trávu, museli v útulku ze všeho nejdříve vykoupat. „Všichni byli ve strašném stavu. Měli slepenou srst, doslova byli obaleni hnojem, který z nich nešel odrolit, museli jsme je proto odmáčet. Navíc silně zapáchali. Sedm štěňat jsme koupali šest hodin,“ řekla Gabriela Jägrová.

Adopce až za měsíc

Štěňata teď musí v první řadě přibrat a získat svaly. Pak je čeká veterinární prohlídka a očkování. „Až budou všichni naočkováni, až budou dostatečně fyzicky zdatní a až budeme znát jejich povahy, budeme Vlčka, Veverku, Sojku, Rysíka a ostatní jejich sourozence nabízet k adopci,“ dodala provozovatelka útulku s tím, že zájemci o ně si ještě musí počkat, potrvá to zhruba měsíc.

Až se štěňata dostanou do formy, budou jim v útulku hledat nové domovy. Chvíli to ale ještě potrvá. Až se štěňata dostanou do formy, budou jim v útulku hledat nové domovy. Chvíli to ale ještě potrvá. | Jana Ulrichová

Hledají majitele

Pracovníci útulku zveřejnili všechny své poznatky o vyhozených štěňatech na sociálních sítích a vyzvali veřejnost, aby jim v pátrání po tom, kdo se jich tak ohavně zbavil, pomohla. „Protože jsou všechna štěňata stejná, nemělo by být těžké určit jejich matku a podle ní najít majitele. Bude zřejmě z okolí Stráže. Už proto, že tak strašně zapáchala, si myslíme, že je nikdo nevezl daleko,“ řekla Jägrová. Po majiteli pátrá i starosta Stráže Karel Fišpera, který zvažuje podat trestní oznámení.

 

pisecanda ( 25. dubna 2019 20:23 )

..tak snad by se měla společnost zlepšit...a ty bys mla udělat taky krok vpřed a ne vzad a vracet se k tomu,že nějaký negramot topil mláďata.Že se nestydíš se na to odvolávat.Taky by bylo dobré tě tedy přidržet hlavu ve škopku. Snad se bezcitná bestie najde a bude potrestaná.

0707 ( 25. dubna 2019 14:09 )

Lidi jsou bezcitný a odporný odpad a s tímto odpadem musí ubohá zvířata sdílet tuto planetu!!! Díky Bohu se štěňátka podařilo zachránit i když si následky chování lidské bestie ponesou zřejmě hodně dlouho...... Někteří lidé by měli skončit na hnoji i když hnůj je na ně škoda!

la.ma ( 24. dubna 2019 20:52 )

stovky roků "společnost" koťata a štěňata topila akorát se o tom nepsalo a věrka se nemusela čílit jestlipak taky běduje pro kravičky a slepičky, které dřív volně běhaly a nyní je společnost drží zavřené ve vlastních výkalech

verka1 ( 24. dubna 2019 18:48 )

Otřesný případ. To už nemam slov. To je společnost. Bezcitna hovada.

Zobrazit celou diskusi