Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tyran Ronnyho jde definitivně za mříže. Soud mu ale trest zmírnil

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
3. dubna 2019
17:12

Potvrzeno! Ondrej Hován (27), který loni v Děčíně málem ubil a ubodal svého psa Ronnyho, půjde sedět. Ústecký odvolací soud mu dnes potvrdil nepodmíněný trest, zmírnil mu jej ale z 21 na 16 měsíců ve věznici s ostrahou.

Ondreji Hovánovi, který už dříve přiznal, že chtěl svého psa zabít, se trest natvrdo, který mu v lednu vyměřil děčínský soud, zdál příliš přísný. Chtěl podmínku nebo alternativní trest. „Chtěl bych domácí vězení,“ zkoušel to. Soud mu ale nevyhověl.

Podle soudců, kteří o odvolání rozhodovali, bylo Hovánovo jednání brutální a pro Ronnyho velmi trýznivé. Navíc Ronnymu, kterému zasadil několik ran nožem do hlavy, způsobil vícečetné trvalé následky.

Pejsek přišel o jedno oko a kvůli zlomeninám obou čelistí má dodnes problémy s přijímáním potravy. Hován, který byl podle svých slov v době napadení psa „opilý a zhulený marihuanou“, byl navíc už v minulosti trestán, a to za majetkový delikt.

Dnes toho u soudu Ondrej Hován příliš nenamluvil, mnohem sdílnější byl u prvoinstančního soudu v Děčíně, kde se o tom, jak chtěl Ronnyho zabít, detailně rozpovídal. „Šel jsem spát, pes mě napadl. Bránil jsem se, měl jsem strach o svoje zdraví,“ řekl nejdříve. Když pak byl dotázán, proč psovi zasadil tolik ran, uvedl: „Chtěl jsem ho zabít jednou bodnou ranou do hlavy. Dostal to ale na ucho a pak na nos. Odstrčil jsem ho a namířil jsem mu na hlavu, šel pak po mě ještě víc. Byla tam spousta krve. Proto jsem ho chtěl dobít kovovou nohou od stolu.“ Vše přitom popisoval naprosto chladně, bez jakýchkoli emocí.

Nebylo to poprvé

Ronnyho bezvládné tělo pak odtáhl za ocas na záchod, kde ho zavřel a nechal ho tam bez ošetření dva dny. Třetí den ho tam našel a zachránil strážník Václav Němeček.

Ondrej Hován přitom přiznal, že to nebylo zdaleka poprvé, co nebohého Ronnyho surově zmlátil. „Dal jsem mu několik bomb pěstí tak, že mu nateklo oko. Bylo to za to, že mi rozkousal boty. Zbil jsem ho i hadicí od pračky,“ popisoval.

Žádná lítost

Ondrej Hován svého činu nikdy nelitoval. O stav svého psa, kterého zachránil děčínský strážník Václav Němeček, se nezajímal a neposkytl městu Děčín příspěvek na jeho léčbu. Podle krajské veterinární správy by přitom bez zásahu strážníka Václava Němečka Ronny zemřel, umíral by pomalu a ve velkých bolestech.

Váženě zraněný Ronny musel hned poté, co ho strážník zachránil, na operaci. Váženě zraněný Ronny musel hned poté, co ho strážník zachránil, na operaci. | Archiv Blesku, Jana Ulrichová

Rozsudek je už pravomocný. Eskorta proto Ondreje Hována převezla z vazby, ve které byl dosud, rovnou do věznice.

Proč soud trest snížil

Podle předsedy senátu Josefa Havlíka snížil odvolací soud trest proto, že skutek byl hodnocen jako přečin, nikoli trestný čin. Navíc tresty v polovině nebo v horní polovině sazby, což bylo i původních 21 měsíců, se udělují většinou speciálním recidivistům, tedy těm, kteří opakují stejnou trestnou činnost, nebo často trestaným osobám. Ondrej Hován má v rejstříku trestů jen jeden záznam. Na Slovensku, odkud pochází, trestán nebyl. 

KSU77 ( 5. dubna 2019 23:25 )

Udělal bych mu to samé a až by se vyléčil tak bych ho zavřel do nejhoršího vězení co v Česku je.

petr12 ( 4. dubna 2019 18:55 )

Budeme sledovat kam pujdeš do vězení a věřte že poprosíme opravdové chlapy aby mu v kriminále ukázali že ubohé krysy kteří machrují na pejsky jsou ve skutečnosti ubohé smažky,špíny,kuřbuřti dejte mu pořádně!!! at vidí jak vypadají opravdový chlapi kteří si nemusí dokazovat svojí sílu na pejskovi ale na tobě oni ti ukáží ty chcíplotino jak vypadá chlap a jeho síla!!

mujblesk ( 4. dubna 2019 10:25 )

zajímavé násilí je stále násilí a je jedno na kom je pácháno, tak by se na to mělo nahlížet. Kdyby takto "zřídil" například malé díte - taky by to byl přečin ?!! Z těch zákonů u nás v republice se mi chce tak akorát zvracet, slabé slovo ! Nechápu, že soudci stále nemůžou pochopit, násilné chování vůči druhým, je jedno jestli je to zvíře nebo člověk, vždyť nebezpečí od takového člověka hrozí všem živým v jeho okolí ! Jednou je to zvíře ale kdykoli to může bát i člověk, který může dopadnout jako ten chudák téměř utýraný k smrti pes. To si soudci myslí, že člověk tyran s takovou násilnickou povahou se bude chovat například ke své ženě, nebo i k dětem za zavřenými dveřmi lépe ???!!! Určitě ne, násilí má už v povaze a to změnit moc nejde. Stačí pár pivíček a otázka jen času kdy napadne zase někoho dalšího. U nás je zákon na HO.NO, to si tu budeme takové grázly hýčkat a hlavně pozor, aby se jim náhodou nezkřivil ani vlásek. Kdyby byl napadeným někdo z rodiny soudců, to by se pak kopala jiná liga asi.. Zase mám zkažený den. Grázl se odvolal ? Přidala bych mu k tomu ještě pár měsíců navíc, aby si pořádně uvědomil co provedl. Pejskovi zdraví a hrůzný zážitek už nikdo zpět nevrátí.

majojo ( 3. dubna 2019 23:18 )

Postižení lidé, jako jsou Benda a Bělohrádek, by se neměli cpát do vysoké politiky a rozhodovat o osudu zdravé většiny národa. Aby bylo jasno, mám na mysli lidi s duševní úchylkou, jako jsou oba jmenovaní.

majojo ( 3. dubna 2019 23:14 )

A ještě mu ten soudce řekl: To víte, pane Hován, my bysme klvůli čoklovi takhle neblbli, al je to teď móda stavět se protiv týrání zvířátek, vždyť v tom jedou i nejvyšší politici, bulvár do toho rejpe, my prostě musíme....

Zobrazit celou diskusi