Stavba dostala v současné době stopku, a to kvůli právnímu auditu. Kolem vlastnictví budovy a pozemků, na kterých stojí, totiž stále panují nejasnosti. Už byla podána tzv. určovací žaloba, která má rozhodnout, zda stavba patří městské části Praha 8, nebo hlavnímu městu Praze. Spor ale stále probíhá, a tak není jisté, kdy stavba bude dokončena. Minulé i současné vedení si mezi sebou vzájemně přehazují odpovědnost za nedokončený projekt.

„Bohužel současné vedení radnice ANO, ČSSD, KSČM a zelení, se rozhodlo celou stavbu umrtvit a peníze na dostavbu raději rozcrcat do desítek akcí v hodnotách pod dva miliony korun. Takové akce totiž nemusí veřejně soutěžit,“ reaguje na výtky pracovník Nové Palmovky na facebookové stránce.

Tabule s těmi, kteří se na stavbě podílejí.
Autor: Plop

Dostaví se někdy Nová Palmovka?

 „Společnost Centrum Palmovka a.s. i přes bezvýslednost smírčího jednání stále koná a jedná, učinila a stále činí opakované pokusy vedoucí k tomu, aby Metrostav Alfa přehodnotil stávající nevýhodnou cenu a reflektoval závěr znaleckého posudku, že sjednaná cena neodpovídá férové tržní ceně. Zároveň jsme vznesli celou řadu připomínek ke stávající smlouvě o výstavbě  a požadovali její změnu tak, aby celé smluvní ujednání odpovídalo našemu chápání standardu smluvní úpravy projektů, ve kterých jsou čerpány prostředky veřejných rozpočtů.  Jde nám o efektivní nakládání s veřejnými rozpočty, o jednoznačnou identifikaci veškerých plateb a o následnou možnost kontroly prostavěnosti,“ ujišťuje Pražany na stránkách MČ Prahy 8 tiskový mluvčí Centra Nová Palmovka František Králík.

Budova, která měla být „novým začátkem pro Libeň“, jak na svých stránkách uvedl bývalý starosta Prahy 8 Jiří Janků, teď spíše připomíná pomník problémů. Cena stavby se pohybuje přes jednu miliardu korun.

Příliš růžové sny o multifunkční radnici

„Doposud nevyužitý a zanedbaný prostor v bezprostřední blízkosti stanice metra Palmovka, na rohu křižovatky Sokolovské a Zenklovy ulice, by měl do tří let výrazně ožít. Městská část Praha 8 se tam chystá postavit novou, moderní a multifunkční budovu městského domu, který by se měl stát přirozeným a bezpečným centrem pro všechny občany Prahy 8. Vítěznou podobu komplexu navrhl známý architekt Josef Pleskot,“ napsal na svých stránkách Janků.

V části Nové Palmovky měla sídlit radnice Prahy 8, zbylý prostor měl být pronajímán. Měla zde být restaurace, drogerie, obchod s kosmetikou i obchody s módou. Mix obchodů obstarával Metrostav Development a realitní agent Cushman & Wakefield.

Jak Nová Palmovka vypadá v současné době, se můžete podívat v naší galerii. 

Fotogalerie
6 fotografií