Zřejmě nejdůležitější je teď schválení rozpočtu. Pokud by k němu nedošlo, dostala by se Praha opět do rozpočtového provizoria. Navíc až po schválení magistrátního rozpočtu mohou ty své sestavit i městské části.

„Rozpočet se jako jediný schválí ještě dosluhující radou,“ tvrdí šéf zelených Mirovský.

Zastupitel Alexander Bellu (ODS) ale varuje, že tak jednoduché to být nemusí. „Rozpočet musí projít ještě přes zastupitelstvo. A v momentě, kdy koalice nekomunikuje společně, tak je pravděpodobné, že nemusí najít shodu. Rada by pak musela schvalovat jiný,“ sdělil.

V ohrožení je také nulová tolerance hazardu. Složitá jednání o vymýcení heren probíhala měsíce. Teď, když to vypadalo, že dojde ke schválení, se proces zastaví.

Na žalování Béma zbývá už jen půl roku

Piráti se pro změnu bojí toho, že Praha nestihne vymáhat peníze za předražený projekt Opencard. „Rada už má jen šest měsíců na zažalování Pavla Béma o náhradu škody. Jinak dojde k promlčení. Pavel Bém uvedl zastupitelstvo v omyl tím, že projekt bude ziskový. Zastupitelé mu záměr schválili. Ale rada pak odklepla zakázku podle jiných pravidel,“ uvedl pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík (piráti).

Strana tvrdí, že Bém předložil zastupitelstvu podklady, podle nichž měl projekt vydělat do roku 2015 přes miliardu korun. Obhajoval ho tedy tím, že bude ziskový. „Ve skutečnosti byla tato finanční perspektiva projektu zjevně nereálná,“ dodal Ferjenčík.

Nejistý je také osud opatření, která měla vyhnat z Prahy nepoctivé taxikáře. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) o nich složitě vyjednávala, ustupovala, zřídila hned dvě pracovní skupiny… Nakonec ale zřejmě vše vyšumí. A to i kvůli tomu, že opoziční strany nepovažovaly primátorčina opatření, jako například přezkušování z místopisu, za účinná v boji se šidícími řidiči.

Rozpad koalice není ideální také pro řešení vysokého nájemného, které Praha platí za Škodův palác. Ročně město utratí 200 milionů korun. Současná rada slibovala, že zkusí domluvit snížení, to už ale nestihne a bude to muset přenechat nástupcům.

Praha není připravena ani na black out

„V ohrožení je vlastně úplně všechno. Jakýkoliv projekt teď můžete označit za ohrožený. Je to například i bezpečnost města, jelikož Praha nemá dlouhodobě připravený systém, kdyby nastal black out,“ uvedl zastupitel Alexander Bellu.

Ideální není situace také pro projekt Evropské hlavní město sportu 2016, jehož přípravy už teď mají zpoždění.