Z politiků na demonstraci dorazili místopředseda hnutí Úsvit Marek Černoch, syn Karla Černocha, nebo místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová. Demonstrace se zúčastnila i Jana Volfová, která prohlásila, že „je super, že se zde lidi sešli“. Marek Černoch zazpíval na začátek demonstrace českou hymnu. „Jsem rád, že se stáváme mainstreamem. Část muslimů je nadržená nás zmasakrovat. Výzva Abbasovi: Jste obětí ideologie, postavte se Islámskému státu, opusťte islám. Kdo to udělá, toho ochráníme,“ uvedl ve svém projevu Martin Konvička.  

Video
Video se připravuje ...

Marek Černoch zazpíval na začátek protestu českou hymnu Etienne Bláha

Odpůrci islámu se na Hradčanském náměstí shromáždili s českými vlajkami a s transparenty s nápisy „Evropo, probuď se!“, „Umírněný islám neexistuje“ nebo „Islám je zlo“. Organizátoři, kteří očekávali až 4000 účastníků, mezi protestujícími rozdávali také transparenty a odznaky s logem iniciativy v podobě přeškrtnuté mešity.

„Nejsem rasista ani xenofob – už podle jména. Chceme jen zachovat naši kulturu,“ prohlásil Marek Černoch. Na demonstraci promluvila i poslankyně Olga Havlová. Beata Radosa měla z účasti na demonstraci velkou radost – u svého projevu se dokonce zajíkala smíchy. Lidé na okraji skupiny se bavili s demonstranty, celá akce proběhla v klidu. Pouze konec demonstrace provázely nepokoje ze strany neonacistů, kteří se také zúčastnili.

Na Hradčanské náměstí dorazilo kolem čtvrté hodiny odhadem asi tři sta lidí, mezi nimi však byli i sympatizanti s islámem, podle nichž má každé náboženství právo na existenci. Anarchisté na účastníky protestu vykřikovali a pořvávali. Muž z Kurdistánu zde prohlásil, že se cítí jako Čechoslováci v roce 1938.

Pořadatelé protiislámské demonstrace avizovali, že chtějí také uctít památku nedávných obětí teroristických útoků v Paříži. „Seznámíme veřejnost s naším pohledem na islám a jeho expanzi v Evropě, pojmenujeme rizika pro Českou republiku a vzneseme legislativní a bezpečnostní požadavky, jejichž přijetí islamizaci naší země zabrání,“ uvedli v prohlášení.

Fotogalerie
20 fotografií