Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zátah na teroristy! V Belgii překazili druhou Paříž: Dva mrtví džihádisté!

Autor: ČTK, shp - 
15. ledna 2015
19:23

Střelba, výbuchy a nepopsatelné napětí. Při protiteroristickém zásahu proti džihádistům na východě Belgie policie zabila dva lidi a jeden člověk byl zadržen. Informovala o tom belgická prokuratura, podle níž akce ve městě Verviers překazila bezprostředně hrozící teroristický útok na policejní stanici.

Policie podniká zátahy proti údajným islamistům rovněž v oblasti Bruselu. Belgie zároveň v některých lokalitách zvýšila stupeň ohrožení možným útokem.

Podle prokurátora Erica Van Der Sijpta začali během akce ve Verviers podezřelí muži na policisty střílet, proto byli zlikvidováni. Policie zásahem překazila "teroristické útoky velkých rozměrů", uvedl Van Der Sijpt.

Úřady podle něj nemají informace o tom, že by chystané akce radikálů měly spojitost s pařížskými útoky, při nichž minulý týden zemřelo 20 lidí včetně tří teroristů. Právě v Belgii si údajně trojice pořídila zbraně, které při útocích použila.

Dnešní zásah ve Verviers byl podle prokurátora namířen proti extremistům, kteří se do země vrátili po účasti v bojích v Sýrii. Podobných akcí v zemi potýkající se stejně jako sousední Francie s rostoucí aktivitou islamistů proběhlo v poslední době několik.

V Belgii je podle statistik bezpečnostních expertů v přepočtu na obyvatele největší počet radikálů, kteří se zapojili do bojů po boku syrských islamistů. Na Twitteru se objevily fotografie zveřejněné obyvateli okolí místa zásahu, na nichž jsou vidět zasahující policejní vozy a sanitka, zatímco policisté odklánějí z ulice dopravu.

Slyšel jsem něco jako explozi následovanou několika výstřely,” popsal jeden z místních obyvatel zásah.

Belgická policie několik hodin před akcí oznámila, že zadržela muže podezřelého z dodávání zbraní Amédymu Coulibalymu, který v pařížském košer obchodě minulý týden zabil čtyři lidi.

janina7777 ( 16. ledna 2015 12:00 )

houno zmařili, zabili dva nevinný

wimr ( 16. ledna 2015 09:53 )

ona má aspoň pěkný velký kozy, ale ty máš prázdnou makovici, hňupe

kacota ( 16. ledna 2015 08:12 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-to-schytal-ze-Slovenska-Dela-pry-ostudu-a-zac ina-pripominat-jednoho-prosluleho-slovenskeho-extremistu-354434

turan ( 16. ledna 2015 08:05 )

Tomík!My máme toho vážho Zemana na háku,vožrala zo slovníkom konského pohoniča/vozku/!

pgga ( 16. ledna 2015 04:59 )

Hmm... yes I "get" it..Zeman employs you..how sad. Good luck though, Zeman will be DONE

Zobrazit celou diskusi