Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Blesk Ordinace v Brně otevřela! Novinkou byla nutriční poradna i vyšetření srdce a chodidel

Aktualizováno -
26. září 2023
11:56
Autor: Iva Dvořáková - 
26. září 2023
05:00

 Každá zastávka Blesk Ordinace je jiná. A přestože v Brně budou pacienty vyšetřovat zdravotníci Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) potřetí, připravili si pro návštěvníky unikátní novinku. Zahanbit se nedali ani partneři projektu. Premiérově si na náměstí Svobody mohli lidé nechat vyšetřit i svá chodidla a srdce.

Zdravý životní styl je nejlevnější prevencí většiny civilizačních chorob. Nutriční poradci ve stánku Oddělení léčebné výživy proto zájemcům poprvé pomohou sestavit jídelníček a poradí, jak předcházet zdravotním komplikacím. Úderem poledne může každý, komu není lhostejné vlastní zdraví, projít devatenáct stánků brněnské Blesk Ordinace bez objednání a zdarma.

Blesk Ordinace v Brně otevřela své stany a zájem o vyšetření a prevenci byl obrovský. Blesk Ordinace v Brně otevřela své stany a zájem o vyšetření a prevenci byl obrovský. | Martin Pekárek

Stánky nemocnice

1. Vyšetření mateřských znamének

Jak probíhá: vyšetření znamének pomocí dermatoskopu

Přítomní specialisté doporučí, který kožní útvar sledovat bedlivěji, případně zda navštívit ambulanci kožního lékaře.

2. Poradna mozkových příhod

Jak probíhá: konzultace

Jak předcházet mozkové příhodě nebo jak ji poznat? Dobrovolníci z projektu HOBIT (Hodina biologie pro život) budou demonstrovat jednoduchou metodu pro včasné rozpoznání mozkové příhody, protože čím dříve se dostane postižený člověk do nemocnice, tím vyšší je jeho šance na návrat do normálního života.

3. Oddělení léčebné výživy

Jak probíhá: konzultace, nutriční poradenství

Zdravý životní styl je ta nejjednodušší prevence vůči nemalému počtu civilizačních chorob, a právě proto budou k dispozici nutriční poradci, kteří dokážou pomoci sestavit jídelníček, případně doporučit kroky k tomu, aby se předešlo zdravotním komplikacím.

4. Vyšetření plic

Jak probíhá: vyšetření spirometrem

Vyšetření kapacity plic bude provedeno pomocí spirometru, který měří objem plic a průchodnost dýchacích cest. Vyšetření může odhalit například astma nebo poškození průdušek.

5. Poradna bolesti zad

Jak probíhá: konzultace

Odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace poradí s velmi rozšířenou zdravotní komplikací – bolestí zad. Doporučí preventivní cviky či poradí, kdy vyhledat specialistu.

6. DOBROCENTRUM

Jak probíhá: Informace o aktivitách centra

Dobrovolnický program vznikl jako snaha o zlepšení psychické kondice pacientů. Na stanovišti představí své aktivity, a pokud bude někdo chtít pomoci, samozřejmě bude vítán.

7. Vyšetření diabetu

Jak probíhá: odebráním kapky krve z prstu

Cukrovka druhého typu patří k onemocněním, které lze do značné míry odvrátit včasnou prevencí. Přijďte si změřit hladinu cukru.

8. Vyšetření tlaku

Jak probíhá: měření tlaku krve

Pokud tlakoměr naměří nestandardní hodnoty, doporučí specialisté další postup a budou informovat o rizicích vysokého krevního tlaku a možnostech jak mu lze předcházet.

Blesk Ordinace v Brně přilákala davy zájemců. Vyzkoušet si mohli prevenci, nechyběla zábava.

9. Lékové poradenství

Co s sebou: seznam aktuálně užívaných léků

Pracovníci lékárny budou k dispozici se svými radami či doporučeními v oblasti užívání léků či jejich kombinací.

10. Vyšetření zraku

Jak probíhá: vyšetření tonometrem

Odborníci z Oddělení nemocí očních a optometrie provedou měření nitroočního tlaku pomocí tonometru. Nitrooční tlak je jedním z indikátorů glaukomu, což je chronické, progresivní onemocnění vedoucí až k nevratnému poškození zrakového nervu.

11. Transfuzní oddělení

Co očekávat: odběr krve, určení krevní skupiny

Pokud si nejste jisti, jakou máte krevní skupinu, případně byste chtěli darovat krev, ale netušíte, jaké jsou podmínky, pak je návštěva tohoto stanoviště to pravé pro vás. Odborníci z Transfuzního oddělení vás seznámí s informacemi pro dárce krve nebo kostní dřeně a v případě zájmu určí také krevní skupinu.

Tady najdete své oblíbené stánky. Tady najdete své oblíbené stánky. | koláž Blesk

Stánky partnerů

Lázně Luhačovice

Prezentace lázní, nabídka lázeňských pobytů i předprodej pobytů na r. 2024.

Oslaďte to cukrovce

Navštivte stánek společnosti Boehringer Ingelheim a nechte si změřit krevní tlak nebo zjistěte své BMI. Přijďte zjistit svůj typ postavy a další důležité hodnoty o svém zdravotním stavu.

Diagnostika chodidel na podoskopu

Společnost Ideal Move zkontroluje vaše chodidla, vysvětlí možná rizika a příčiny potíží a ukáže cviky na podložce.

VZP

Zástupci VZP vám poradí, na které preventivní prohlídky máte u lékařů nárok, jaké finanční příspěvky od VZP byste mohli využít, nebo vám představí skvělou aplikaci Moje VZP, s níž můžete mít své zdraví pod kontrolou. U stánku VZP se samozřejmě mohou zastavit i klienti ostatních pojišťoven, protože právě probíhá přeregistrační období, které končí 30. září.

Stánek Všeobecné zdravotní pojišťovny

Tv Nova

S Romanem Štabrňákem a Jiřím Böhmem se v Brně mohou nechat fanoušci vyfotit a získat jejich autogram. Na podiu možná prozradí, co je čeká v Ordinaci v růžové zahradě 2, kterou mohou diváci sledovat na Voyo.

Prevenci podstoupil i herec Roman Štabrňák. Prevenci podstoupil i herec Roman Štabrňák. | Martin Pekárek

Poslechové vyšetření srdce

Odborníci pomocí fonendoskopu vyšetří vaše srdce. Informovat se můžete i o nových miniinvazivních metodách operací zúžené srdeční chlopně.

PVZP

Nejen nabídku pojistných produktů můžete ve stánku PVZP probrat s odborníky. Čeká vás i chytrá váha, na které zjistíte množství nezdravého tuku i svůj skutečný metabolický věk.

ČČK

Jak zachránit život, se naučíte pod dozorem odborníků z Českého červeného kříže.

Pro pacienty jen to nejlepší

Fakultní nemocnice u sv. Anny je zas o kousek dál

Pomáhat rychleji, lépe, v pěkném prostředí a s novými technologiemi – o to usiluje svatoanenská nemocnice nepřetržitě. Co nového nabízí svým pacientům?

Kapky z krve pacienta

Nemocnice získala jako první zdravotnická organizace na jižní Moravě oprávnění pro přípravu autologních sérových kapek. Ty se využívají při léčbě syndromu suchého oka v případech, kdy běžná léčba selhává. Pacientovi se vyrábějí na míru – přímo z jeho krve. „Na jaře na trhu nebylo dostatečné spektrum účinných léků pro tyto pacienty. Bylo mi líto, že jsou kvůli svým potížím často vyřazováni z běžných denních aktivit,“ vysvětluje lékařka Markéta Zemanová, která za programem stojí.

Doktorka Markéta Zemanová pomáhá svým pacientům. Doktorka Markéta Zemanová pomáhá svým pacientům. | Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

Poslední dny života doma

Na začátku letošního září za nevyléčitelně nemocnými pacienty poprvé vyjel mobilní tým paliativní péče. Desetičlenná skupina odborníků je nemocným k dispozici 24 hodin denně a umožňuje jim strávit poslední dny života doma mezi blízkými. „Kmenová sestra se stává tak trochu součástí rodiny v obtížné situaci a doprovází pacienta až do konce jeho dní. Poté je spolu se sociální pracovnicí k dispozici také pozůstalým, aby jim pomohla vše zvládnout,“ popisuje vrchní sestra týmu, Hana Kaštan.

Ošetřovatelský batoh pro mobilní paliativní péči Ošetřovatelský batoh pro mobilní paliativní péči | Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

Snazší dialýza

Nemocnice kompletně zrekonstruovala padesát let starý objekt budovy P. V nových prostorách pacienti najdou moderní hemodialyzační středisko, rozšířenou pneumologickou ambulanci s bronchoskopickým sálkem a další samostatné ambulance.

Lepší magnetická rezonance

Přístroj za více než 50 milionů korun nabízí pacientům rychlejší a kvalitnější vyšetření. Přístroj vyšetří celé tělo a díky pokročilému systému je schopen vytvářet snímky ve vysoké kvalitě a v kratším čase než doposud.

Moderní magnetická rezonance

Dozrává první konopí pro léčebné účely

Na jaře letošního roku získala konopná pěstírna certifikaci k pěstování léčebného konopí pro komerční účely. Po dvou letech, kdy byla rostlina v utajovaných nemocničních prostorách pěstována výhradně pro výzkum, by tak aktuálně dorůstající konopná úroda měla jako první posloužit pacientům napřímo ve formě léčiv. Odborníci se sklizní vyčkávají na období s nejvyšší koncentrací léčivých látek.

45 let od první úspěšné replantace prstu

V dubnu roku 1978 se uskutečnila unikátní operace, která neměla v tehdejším Československu obdoby. Na Klinice plastické a estetické chirurgie se podařila úspěšná replantace prstu na ruce. Nebyla to však jediná premiérová operace v tomto oboru, v bohaté historii kliniky jich najdeme hned několik. Vůbec poprvé se tam podařilo přenést prst z nohy na ruku, replantace boltce či nosu.

Ve světové literatuře jsou za raritní považovány také replantace nohy s plnou obnovou funkce. V loňském roce bylo uskutečněno padesát replantací a 250 dalších mikrochirururgických operací ruky či ostatních částí těla. „Jako prvnímu pracovišti na Moravě a třetímu v České republice se nám také úspěšně povedlo replantovat penis či zmrzlý utržený ušní boltec,“ uvedl přednosta kliniky, doc. Zdeněk Dvořák.

Operatér Jan Válka provádí na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně první úspěšnou replantaci prstu na ruce. Operatér Jan Válka provádí na Klinice plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně první úspěšnou replantaci prstu na ruce. | Blesk:FNUSA

Co je Blesk Ordinace

Projekt deníku Blesk, zaměřený na prevenci zdraví. S pomocí generálního partnera projektu, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, a spřátelených nemocnic mohou zájemci absolvovat sérii vyšetření zdarma, bez doporučení obvodních lékařů. Součástí akce je pestrý doprovodný program, zábava pro děti i dospělé a tombola o skvělé ceny. Projekt má dlouhodobou záštitu ministra zdravotnictví.

ONKO PACIENT 2023

Poznat rakovinu zblízka, pochopit ji a oddělit pravdu od lží – to je hlavním smyslem první pacientské konference Nadace pro výzkum rakoviny ONKO PACIENT 2023. Je určená především pro pacienty a jejich rodiny, zástupce pacientských organizací a zdravotníky, kteří se z úst renomovaných lékařských kapacit dozvědí nejnovější poznatky v oblasti výzkumu, prevence, diagnostiky a léčby rakoviny.

„V poslední době nás stále častěji kontaktují pacienti, kteří si chtějí ověřit informace. Bohužel informace, které nemají od lékařů, ale získali je z neověřených zdrojů na internetu,“ vysvětluje Peter Vanek, ředitel nadace důvod, proč konference vznikla.

„Chceme dát příležitost pacientům, aby si potvrdili svoje vědomosti s kvalifikovanými odborníky a nepodléhali dezinformacím,“ dodává Vanek. Jeho projekt podpořili lékařské špičky včetně profesora Pavla Pafka, který bude první konferenci moderovat.

Registrovat se na ni můžete na stránkách ONKO PACIENT 2023. Nejzajímavější novinky z konference, která se koná pod záštitou manželky prezidenta republiky Evy Pavlové přinese i deník Blesk.

Video  Blesk Ordinace v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

DanY67 ( 26. září 2023 06:52 )

K nutriční chodím pravidelně a moc mi pomohli .váha šla dolů téměř sama .je fakt že porce co jim tedy 6x za den po 50ml porci.Bud polévka nebo druhé obojí ne.Da málo kdo já to dokázal.A jsem rád za 6tydnu 15kg to jde.

neskafe ( 26. září 2023 06:10 )

12-18 h

neskafe ( 26. září 2023 05:24 )

Nevidím čas od kdy do kdy mohu přijít.

Zobrazit celou diskusi