Žena si chtěla nechat zvětšit poprsí, koncem října 2021 se proto rozhodla využít služeb Brandeis Clinic na pražském Starém Městě. Domů už se ale nevrátila, při operaci totiž zemřela. Obžaloba z usmrcení z nedbalosti viní anestezioložku, jež na klinice pracovala na vedlejší pracovní poměr. Podle ní špatně nastavila směs kyslíku a vzduchu v dýchacím přístroji. „Nesledovala životní funkce poškozené v dostatečném rozsahu a frekvenci, v důsledku čehož včas nezjistila nedostatečné zásobení organismu kyslíkem,“ stojí v obžalobě. Na monitoru, který snímá životní funkce, byl navíc vypnutý alarm. 

Že je něco špatně, si lékařka všimla až ke konci operace a snažila se ženě poskytnout první pomoc. Po druhém použití defibrilátoru jí začalo znovu bít srdce. „Renata T. utrpěla těžký otok mozku. Byla převezena do nemocnice, ale zdravotní stav se zhoršoval a 27. října 2021 zemřela,“ uvádí obžaloba.

Obžalovaná Michaela H. u soudu v pondělí popsala, co se v onen den podle ní stalo. „Přišla jsem na kliniku, pohovořila s klientkou (poškozenou) a připravila jsem anesteziologický přístroj. Musela jsem ho kalibrovat sama, protože má sestřička měla zpoždění. Pacientku jsme pak uspaly, nandala jsem jí masku, napojila na přístroj a všechny údaje byly v pořádku. Poté jsem snižovala průtok přístroje na minimální hodnotu tak, jak se běžně děje. Bohužel jsem pravděpodobně snížila na kritickou hodnotu, alarmy ale žádné nezazněly,“ popsala s tím, že alarmy ovšem nevypínala. Podle odborného posudku ČVUT má přístroj použitý při operaci alarmy defaultně nastavené jako vypnuté, což je nestandardní. 

„Sledovala jsem při výkonu tlak, který byl nižší, a na něj jsem reagovala, ale nevšimla jsem si snížené saturace poškozené. Poté došlo k prudkému poklesu vydechovaného oxidu uhličitého. To jsem zjistila, že dochází k poklesu pulsu, všimla jsem si promodralých rtů, okamžitě jsem nastavila na ventilátoru 100% kyslík a začaly jsme resuscitovat,“ popsala anestezioložka s tím, že spolu se sestřičkou a vedoucí lékařkou Brandeis Clinic ženě podaly léky, třikrát ji defibrilovaly a zavolaly záchranku. 

Žena také uvedla, že s přístroji ten den manipulovala pouze ona. Dodala, že pracuje jako vedoucí neuroanesteziolog v Nemocnici na Homolce, kde ročně provádí až 500 výkonů, a za dobu její 30leté praxe se jí nic podobného nestalo. 

„Není dne, abych si nevzpomněla“

„Jako jediná v nemocnici provádím anestezii při operacích na mozku v blízkosti řečového centra. U těchto výkonů zastupitelná nejsem, i školení na tyto výkony trvá dlouhou dobu. Tyto výkony by musely být odloženy nebo by je musel provádět anesteziolog, který je nikdy neprováděl,“ uvedla žena a dodala, že všeho nesmírně lituje. „Jsem tím zasažena i jako matka, která má stejně starou dceru. Není dne, abych si na to nevzpomněla. Od té tragické události přistupuji ke každému výkonu se zkušenostmi a daleko větší pokorou a mnohem větší obezřetností. Chci se opět rodině omluvit, protože jsem si plně uvědomuji, jakou bolest jsem jim způsobila,“ uvedla. 

U soudu prohlásila vinu, což soud po krátké poradě přijal. Státní zástupkyně následně navrhla jako trest pokutu 750 tisíc korun, což podle ní zohledňuje závažnost i majetkové poměry obžalované, a trest zákazu činnosti na minimálně 2,5 roku. Obhájce obžalované Václav Plachý pak navrhl, aby pěněžitý trest byl vyšší, ale nebyl uložen zákaz činnosti – argumentoval tím, že je anestezioložka při některých úkonech nezastupitelná. Soud mu ale nakonec nevyhověl.

Žena musí za usmrcení z nedbalosti zaplatit pokutu 756 tisíc korun, dostala také zákaz činnosti na tři roky. Pozůstalí žádají také odškodné v celkové výši 7,75 milionu, soud je odkázal na občanskoprávní řízení.

Fotogalerie
14 fotografií