Detektivové měli posvíceno na muže, který se vloupával do domů v Praze a středních Čechách. Vybíral si domy, v nichž právě spali lidé. „Spící domy se zájmem procházel, osoby sledoval a čas od času si z nich také pár věcí odnesl. Je zaznamenán i případ, kdy na několik okamžiků přisedl na postel k nic netušící spící dívence a pak zase odešel. Jediné, co po jeho odchodu z domu zbylo, pak byly podivné pocity majitelů nemovitostí, spousta otazníků, o koho se jedná, a nesčetně kamerových záznamů,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský.

Detektivům se ovšem podivného „démona“ dlouho nedařilo ztotožnit - ačkoliv měli řadu poznatků, žádný nevedl k odhalení jeho totožnosti. „Kriminalisté se však nevzdali a v pátrání pokračovali. Mravenčí prací, kombinací analytického prověřování a zkušeností v kriminálně závadovém prostředí byl nakonec vytipován podezřelý, který byl v uplynulých týdnech v jednom z pražských penzionů zadržen,“ řekl Rybanský s tím, že to bylo takřka za pět minut dvanáct - při domovní prohlídce se totiž ukázalo, že podezřelý muž měl u sebe kromě kradených věcí také letenky do Severní Ameriky, kde chtěl několik dní nato začít nový život. 

„Na svůj další osud teď jedenapadesátiletý obviněný čeká ve vazbě. Pokud bude odsouzen, hrozí mu za trestné činy porušování domovní svobody a krádež až osmiletý trest odnětí svobody,“ dodal mluvčí. 

První případ byl zaznamenán koncem března 2015 a poslední koncem července 2023 v Praze a středních Čechách. Napadeno bylo celkem jedenadvacet nemovitostí se škodou dosahující bezmála osm milionů korun. Nemusí to však být konečná čísla, další možné případy kriminalisté prověřují.

Fotogalerie
7 fotografií