Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další milník kauzy Čapí hnízdo: Policie doplnila spis a chce obžalovat Babiše s Mayerovou

Aktualizováno -
20. září 2021
20:40
Autor: ČTK - 
20. září 2021
19:33

Pražští kriminalisté dnes předali doplněný vyšetřovací spis v dotační kauze Čapí hnízdo Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Jeho mluvčí potvrdil, že součástí spisu je návrh na podání obžaloby. Doplnění žádal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který nyní rozhodne, zda podá obžalobu, nebo rozhodne o vyřízení věci jinak. Obhájci premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové (nyní Nagyové) se s doplněným trestním spisem už seznámili, uvedl odpoledne Deník N.

Babiš i Mayerová jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Vinu dlouhodobě odmítají.

„Pražští kriminalisté doplnili úkony ve vyšetřování případu ,Čapí hnízdo‘ zadané dozorovým státním zástupcem. Dnes jsme předali spisový materiál na Městské státní zastupitelství v Praze,“ uvedla dnes policie.

Dokument dostal žalobce od policie v pondělí odpoledne, potvrdil na webu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Součástí spisu je podle něj i návrh na podání obžaloby.

Dva měsíce na zpracování

Jak dlouho se bude dozorující žalobce doplněným spisem zabývat, není jasné. Lhůta podle Cimbaly prozatím nebyla stanovena. „Dle interních předpisů platí lhůta pro zpracování věci v délce dvou měsíců,“ doplnil mluvčí. Zároveň ale dodal, že termín může být v odůvodněných případech prodloužen, stejně tak ale žalobce nemusí využít lhůtu v plném rozsahu.

Nahlédnout do doplněného spisu mohli obhájci obou obviněných. „Už jsme se dnes seznámili se spisem Čapí hnízdo. Pro nás se nic nezměnilo a nic nového jsme se nedozvěděli. Seznamovali jsme se s tím zhruba hodinu,“ řekl Deníku N Babišův advokát Josef Bartončík, který spolu se svým bratrem Michaelem hájí oba obviněné.

Policisté letos v květnu navrhli Babiše i Mayerovou obžalovat, Šaroch z pražského městského státního zastupitelství jim ale kauzu vrátil koncem srpna k došetření, a to zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Minulý týden tak například vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, jenž byl v kauze v minulosti obviněn, ale jeho stíhání bylo posléze zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Policie měla pro doplnění spisu lhůtu do minulého pátku. Městské státní zastupitelství v ten den uvedlo, že je ještě nutné provést administrativní úkony, například seznámení obviněných se spisem. Poté policie vypracuje konečný návrh.

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Poslance nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny. Je tak pravděpodobné, že pokud Babiš v říjnových volbách obhájí poslanecký mandát, bude policie muset znovu žádat o jeho vydání. Sněmovna už Babiše ke stíhání vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

kradudoroztrhanitela ( 21. září 2021 11:36 )

Soudruh Babiš měl pravdu, když říkal, že zachránil tisíce mrtvých.
Vloni byl předvolební čas a v něm potřeba se něčím blýsknout. A uvolňování bylo lukrativní ke zlepšení PR soudruha Babiše.
Kdyby nebylo jeho rozhodnutí na uvolňování antivirových opatření, tak ti lidé mohli žít. Měli ale vzácnou příležitost radostně položit své životy na oltář Babišova volebního vítězství.
Čest jejich památce!

kradudoroztrhanitela ( 21. září 2021 11:13 )

Po rozpadu federace byly zlaté rezervy ČR cca 80 tun zlata.
Za guvernéra ČNB Tošovského bylo prodáno 56 tun zlata.
Za posledních 5 let prodalo další 3 tuny zlata.
Dnes jsou zásoby zlata v ČNB cca 14 tun zlata.
Soudruh velkokapitalista Babiš začal bohatnout v privatizacích.
Dnes je jeho majetel cca 75 mld. Kč. Podle současného kurzu to je ekvivalent přes 55 tun zlata.

levicove-smegma ( 21. září 2021 11:11 )

Dobře jsi se pojmenoval.

PPP150W ( 21. září 2021 10:02 )

Jaké prosperující fabriky máte na mysli?

PPP150W ( 21. září 2021 09:57 )

No, tak nejspíš to bude v pořádku, protože se dá předpokládat, že by na něj už dávno někdo podal žalobu o střetu zájmů. Ale pokud se vám to nezdá, můžete to místo těch řečí zkusit vy. Nejspíš asi bude rozdíl, mezi vlastnictvím médií (např. Mafra) jako takových a členstvím v radě neziskové organizace vydávající periodikum, nemyslíte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa