Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamáček útočí: ANO chce rušit malé nemocnice spolu s ODS. Vojtěch privatizaci špitálů odmítá

Autor: Alice Mikulášová - 
20. září 2021
21:30

ČSSD v kampani začala akcentovat své zásluhy, snaží se voliče varovat před povolební spoluprací ANO s ODS, kterou přitom ODS jako součást koalice spolu opakovaně odmítá. Hamáček téma opět zmínil ve spojení s návrhem na selektivní rozdělení nemocnic, který v minulém týdnu přednesl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Je to déjà vu. Do vlády jsme s Babišem nešli v roce 2017, nepůjdeme do ní ani teď,” vzkazuje mluvčí ODS. Podle politologů to vyloučené není. Například Jakub Charvát zmínil možnou spolupráci ODS s ANO, ale bez Fialy.

„Jako předseda ČSSD, ale i jako 1. vicepremiér vlády a občan této země jsem upřímně zděšen návrhem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na selekci nemocnic v České republice,“ řekl Hamáček a dodal: „Pokud by totiž skutečně měl vzniknout seznam ,dobrých a špatných´ nemocnic, neznamená to nic jiného, než začátek cesty k zavírání či privatizaci zejména menších, okresních zdravotnických zařízení.“

Pokud by byl realizován plán ministra Vojtěcha, v ohrožení by se podle Hamáčka ocitly menší nemocnice po celé republice a výrazně by se tak prodloužila vzdálenost mezi pacienty a špitály.

„Realizace kroků ministra Vojtěcha by fakticky zahájila útlum akutní péče v regionech, protože část nemocnic by zkrátka nedosáhla na možnost získat prostředky na svůj rozvoj. To by v dalším kroku znamenalo tlak na redukci akutních lůžek. A nejvíce by na to zase doplatili lidé, kteří žijí v menších městech nebo na venkově,“ řekl Hamáček a zkusil do akce nasadit i emoce: „Pandemií poraněná kořist v podobě českého zdravotnictví jim leží pod nohama!“ Mířil přitom na hnutí ANO a ODS.

Vojtěch kontruje: Samé lži!

Adam Vojtěch reagoval na twitteru. „Nestrašte lidi a příště si informace ověřte!“ Vyzval Hamáčka s odkazem na tiskovou zprávu z roku 2019. Cílem nového modelu urgentní péče, který se má letos převést do praxe, je podle něj systematicky zajistit péči o akutní pacienty ve všech regionech a to v režimu trvalé dostupnosti 24/7. 

„Podpis tohoto memoranda považuji za historický okamžik. Vůbec poprvé tak začínáme se zdravotními pojišťovnami systémově tvořit státem garantovanou síť urgentních příjmů. Vytvořili jsme jejich mapu a vyřešili jsme, jak budou financovány. Urgentní příjmy má dnes již řada nemocnic, ale doposud nebyly vůbec hrazeny, což je absurdní. Takže to pro nemocnice byla ztrátová věc. My tohle všechno měníme. Cílem je pro naše občany zajistit dostupnou akutní zdravotní péči garantované kvality i rozsahu,“ uvedl tehdy ministr zdravotnictví Vojtěch.

O zdravotnictví šlo až v poslední řadě?

ČSSD se v horké fázi kampaně zaměřilo na útoky proti hnutí ANO, se kterým jinak vládne. Vrší i zkazky o povolební spolupráci ODS s hnutím Andreje Babiše. Strana, v jejíž udržení v Poslanecké sněmovně průzkumy příliš nevěří, akcentuje nyní právě zdravotnická témata.

„Plán Adama Vojtěcha na selekci nemocnic nadále potvrzuje trend, o kterém hovořím už řadu měsíců. Totiž, že hnutí ANO se začíná radikálně sbližovat s ODS. Ne náhodou proto ve veřejném prostotu zaznívají hlasy vysoce postavených politiků z obou těchto stran, že by se jim společná vláda vlastně zamlouvala. Proč? Protože pandemií poraněná kořist v podobě českého zdravotnictví jim leží pod nohama,“ napsal Hamáček v komentáři, které jeho tiskové oddělení v pondělí rozeslalo novinářům.

Šéfa ČSSD Jana Hamáčka zpovídal redaktor Jakub Tomek. Šéfa ČSSD Jana Hamáčka zpovídal redaktor Jakub Tomek. | Blesk:Karel Kopac

Tiskový mluvčí ODS nařčení z „námluv“ mezi ODS a hnutím ANO odmítl. „Komentovat vybrané politology a jejich vyjádření je opravdu déja vu z roku 2017, kdy vlastně ta kampaň byla úplně stejná, postavená na stejných argumentech, na tom, že jsme s Andrejem Babišem v podstatě dohodnutí a my jsme tehdy ukázali, že nic takového se prostě nestane. A nestane se to ani dnes," řekl tiskový mluvčí Václav Smolka. A parafrázoval předsedu ODS Petra Fialu se slovy: „My jsme slíbili voličům, že musíme přinést změnu do České republiky a tuto změnu nelze dělat s někým, kdo nás do tohohle marasmu dostal.“

Politolog Charvát: ODS jako slabý článek

Podle politologů bude výsledek voleb klíčový. Jakub Charvát zmínil jako slabý článek právě ODS: „Pozice ODS je hůře čitelná než u jejích koaličních partnerů - TOP 09 a KDU-ČSL.“

Zajímavé jsou podle politologa i ohlasy zevnitř ANO. „Víme, že pomalu odepsaný kandidát Ivo Vondrák se najednou jakoby vrací zpátky do hry a sehrává velmi výraznou roli prostě proto, že prý má být tím přemostěním k ODS a zjevně nějakým způsobem je schopen navázat kontakt a s nějakými představiteli ODS se bavit,“ řekl Charvát.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) | Facebook I. Vondráka

Politolog pro Blesk Zprávy dodal: „ODS se velmi natvrdo snaží ústy svého předsedy Fialy distancovat od této možnosti, nicméně jak slyšíme další představiteli této strany, kteří stojí v té druhé linii za Petrem Fialou, tak myslím vyhroceně k tomu nepřistupují. A tam myslím že určité náznaky spolupráce vidět jsou.“ V této spojitosti nejčastěji padá jméno jihočeského hejtmana a někdejšího volebního spolulídra ODS Martina Kuby. 

„Já tady nechci žádná jména definovat, je to o tom, jak dopadnou volby. Protože jestliže bylo oznámeno panem předsedou Fialou, že připravuje koalici Spolu s Piráty a STANem, a potřebuje 101 hlasů, tak pokud dostane 101 hlasů, tak není o čem se bavit. Ale samozřejmě ve chvíli, kdy těch 101 hlasů nebude mít tak jsme zvědavý co se bude dít.... .Já si myslím, že se budeme muset bavit,“ řekl v předvolební debatě Blesku Ivo Vondrák (ANO).

Video Debata Blesku: Vondrák (ANO), Valachová (ČSSD), Semelová (KSČM), Baxa (ODS) a Bartoň (Piráti) a jejich vzkaz voličům - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Martin Baxa (ODS) v debatě spolupráci razantně vyloučil a nastínil dva jasné povolební scénáře: „Ve chvíli kdy bude 101 hlasů v konstelaci ANO, Přísaha, ČSSD, SPD, je vláda Andreje Babiše hotová. Bude prostě buď vláda, která chce v této zemi něco změnit, vláda koalice SPOLU, Piráti a STAN, i přes naše rozdíly, které máme, anebo v první okamžik, kdy ty hlasy Andrej Babiš získá, tak vznikne vláda s komunisty, SPD, zkrátka s kýmkoliv mimo naše dvě koalice,“ prohlásil Baxa.

Předvolební debata Blesku o školství (14. 9. 2021): Martin Baxa (ODS) Předvolební debata Blesku o školství (14. 9. 2021): Martin Baxa (ODS) | Blesk - Martin Přibyl

Politolog: Hlad po moci u části členů ODS

Klíčová bude povolební matematika. „Umím si představit, že když tady bude půl roku vláda bez důvěry, tak některá z těch stran povolí a najde si takové okolnosti a podmínky, za kterých to pro ně bude únosné a v podstatě prodá spolupráci s ANO jako státotvorný čin,“ domnívá se politolog Tomáš Lebeda. To, že jsou některé z koaličních stran velmi hladové po moci, je podle politologa bez diskuse „ODS třeba  strašně dlouho už nebyla ve vládě a myslím si, že  část té členské základny velmi silně chce, aby byla v té příští vládě,“ prohlásil.

Video Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) - Videohub
Video se připravuje ...

Lebedův pohled podpořil i další z politologů, Jakub Charvát. „Pokud ta konstelace bude taková, že ODS a ANO by dohromady dávali většinu tak si myslím, že ANO bude hodně usilovat o to, aby ODS přetáhla. A pak je otázka, jak reálně silná je pozice Petra Fialy, aby to nedopadlo tak, že Petr Fiala svému slovu dostojí a s ANO do vlády nevstoupí, ale ODS přivede do vlády někdo, kdo stojí za ním v druhé linii,“ nastínil politolog.

ČSSD, která téma opět vyzdvihla, aktuálně bojuje o své místo v Poslanecké sněmovně. Baxa na opakované útoky a obvinění z předem domluvené povolební spolupráce ODS a ANO reagoval následovně: „Zoufalí lidé dělají zoufalé věci.“ A dodal, že podobná prohlášení už tady byla - v posledních sněmovních volbách se ČSSD nechalo slyšet, že s Andrejem Babišem by do vlády nešlo. A nakonec šlo. Stejný scénář očekává Baxa i v případě, že by se ČSSD do Sněmovny dostala ještě letos. 

jajas ( 21. září 2021 19:11 )

No jo, a bude hůř!

Stano1963 ( 21. září 2021 15:03 )

Hamáček odhlasoval dočasně zvýšené DPH, aby zůstalo natrvalo. Nezapomeňte občané, že vám ANO a ČSSD s komunisty zdražilo vše o 1% DPH, nezapomeňta

jajas ( 21. září 2021 09:33 )

Tak možná přímo Fiala z těch peněz nic neviděl, každopádně, a to nejen podle mne, je ta jeho příspěvková organizace k h*o*u*n*u*! Studium demokracie? Časopis, o kterém téměř nikdo neví? K čemu to všechno je dobré pro stát? A jsou nějaké zprávy o tom, co je produktem tohoto spolku? Kde nám to nějak pomohlo nebo čemu to pomohlo nebo komu to pomohlo? Takže i když třeba Fiala nic z těch peněz neviděl, každopádně je těch peněz škoda, je to plýtvání a pokud tedy požadoval nějaké dotace, tak si mohl "vymyslet" něco praktického, co se využije v praxi a pro chod státu. Takhle, je to pro mne vyhazování peněz.

PPP150W ( 21. září 2021 09:10 )

Problém máte především vy, protože naletíte kde jakým "zaručeným" zprávám. Přečtěte si něco o dotacích, o kterých zde píšete. Na co a jaké částky šly. Pokud se tomu trochu pověnujete, zjistíte, že samotný Fiala z těch peněz nic neviděl, ani mu nepřinesly žádný zisk. Ale ono je to ve vašem případě jedno, protože vy máte k objektivnímu postoji stejně tak daleko jako server Parlamentní listy, nebo Hlídač státu, ze kterých čerpáte zaručené informace.

luder ( 21. září 2021 01:20 )

Předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala má problém. Nezisková organizace, ve které figuruje, dostávala z veřejných peněz desítky milionů na projekty typu „podpora žen v Barmě“. Co říci na tyto aktivity politika, který je hlavním kazatelem rozpočtové odpovědnosti?
Svědčí to o mimořádném pokrytectví a falši Petra Fialy a celé koalice SPOLU. Kritizuje Andreje Babiše za dotace z veřejných peněz, přitom je sám sosá plnými doušky a pumpuje "do své kapsy" miliony. Podle webu Hlídač státu jeho Centrum pro studium demokracie a kultury uzavřelo za dobu své existence 82 smluv se státem v hodnotě 48 milionů korun a získalo celkem 116 dotací v hodnotě více než 28 milionů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa