Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Žvanilové a strašidla.“ Maláčová a Pekarová se do sebe ostře pustily kvůli námluvám

Aktualizováno -
19. září 2021
13:33
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
19. září 2021
12:26

Necelé tři týdny do voleb přituhují hádky politiků. Ve studiu CNN Prima NEWS se tentokrát střetli za vládní koalici ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD, šéfka TOP 09 a kandidátka koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová a šéf SPD Tomio Okamura. Ostré spory ve studiu musela moderátorka několikrát korigovat, politici se přeli především o tom, kdo s kým bude po volbách vládnout.

Kdo s kým po volbách? Otázka, která pár týdnů před otevřením volebních místností vytáčí politiky do běla. A to ve chvíli, kdy slyší, s kým chtějí podle konkurentů uzavřít povolební pakt.

„Mám největší strach z toho, že do vlády přijde ODS, že se tu začne škrtat, že se tu začne privatizovat,“ vymezila ve studiu proti straně Petra Fialy místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, podle které už pomalu probíhají námluvy mezi ODS a ANO. „Pan Babiš na ODS v předvolebním souboji vůbec neútočí, to je signál, že se něco takového chystá,“ dodala Maláčová.

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

„Vy tady strašíte lidi, to si nechte do pohádek strašidlům,“ ohradila se šéfka TOP 09 a lídryně pražské kandidátky koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová, která kandiduje v hlavním městě právě proti Maláčové. „Chystáme úspory na straně výdajů, ale nechystáme škrty a privatizaci,“ trvala si na svém v nepřehledné diskuzi Pekarová. „Mohu deklarovat za celou koalici SPOLU, že žádné námluvy s hnutím ANO, se kterým jste ve vládě osm let, nechystáme,“ vyvracela slova Maláčové šéfka TOP 09.

Podle Maláčové jsou navíc koalice podvodem na voliče. „Prezident ČSSD ještě na jaře doporučoval to samé,“ vzpomněla Pekarová myšlenku Miloše Zemana, který navrhoval, aby šla sociální demokracie do voleb s hnutím ANO.

Vláda bez Babiše?

„Chceme být ve vládě, protože ze Sněmovny vím, že pouze ve vládě můžeme prosazovat náš program, který jsme voličům slíbili. Budeme jednat i s hnutím ANO. Myslíme ale, že nemá cenu, aby byl příštím premiérem Andrej Babiš,“ reagoval v Partii šéf hnutí SPD Tomio Okamura, podle kterého je hlavní překážkou Babiše jako premiéra jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. SPD ale nechce vyjednávat s Piráty.

Žvanilové a mluvčí Maláčová

„Musí být v koaliční smlouvě zákon o referendu, včetně hlasování o možnosti vystoupení z EU a NATO,“ dal si podmínku pro případné vládní angažmá SPD Okamura.

„Pan Okamura z EU vystoupit nechce, on o tom jen mluví,“ reagovala na Okamurovu podmínku ve studiu Partie Maláčová. „Prosím vás, nemluvte za naše hnutí. Nebuďte naší mluvčí. My bychom vás nechtěli ani zadarmo,“ vpálil jí zpět Okamura.

„Naprosto drtivě říkáme zcela jednoznačně: Tato vláda tu působí tak, že za chvíli může způsobit bankrot země. Pro nás je jediná možnost, že s těmito stranami nepůjdeme, ale půjdeme do vlády s konkurenční koalicí,“ vstoupila do debaty Pekarová Adamová.

Video  Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu)  - Videohub
Video se připravuje ...

„Karty rozdávají voliči. Voliči rozhodnou, jaké to chtějí mít,“ snažila se Maláčová ukončit diskuzi o tom, kdo s kým bude vládnout a jaké bude mít posty. „Prosím diváky, aby se nenechali těmito žvanily ovlivnit,“ obula se do svých konkurentů Pekarová Adamová.

Sňatky pro všechny zavařily koalici SPOLU

Ve studiu přišla řeč také na aktuální výrok šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky, jenž nejdříve tvrdil, že lidovci nebudou v žádné vládě, která prosadí manželství pro všechny. Během soboty ale svá slova korigoval.

„Nejsou to názorové rozpory, myslím, že to bylo jen nešťastné vyjádření pana Jurečky,“ vysvětlovala Pekarová Adamová s tím, že strany koalice budou mít v případě schvalování tohoto zákona volné hlasování. S Jurečkou si prý v koalici SPOLU jeho výrok vysvětlovali.

„Toto téma není hlavním tématem těchto voleb. To je rozkrádání, zdražování,“ chtěla šéfka TOP 09 ukončit diskuzi na toto téma.

„Jsem rád, že se lidovci odhalili. Ustoupili z tohoto požadavku. Trváme nadále na tom, že manželství je svazek mezi mužem a ženou. Jen muž a žena mohou zplodit dítě,“ deklaroval Okamura postoj SPD, která je podle něj jedinou stranou proti svazkům stejnopohlavních párů za stejných podmínek, jako je manželství muže a ženy.

„Vy jste ten největší člověk, který se otáčí o 180 stupňů,“ vpálila Okamurovi Maláčová, jež vytáhla starý twitterový příspěvek šéfa SPD, ve kterém naopak nebyl proti svazku homosexuálních párů. Okamura se ale ohradil, že tento vzkaz napsal na jeho účet tehdejší poradce hnutí.

„Pokaždé, když se vám to hodí, změníte názor,“ trvala si na svém Maláčová. „Paní Maláčová už si hledá novou práci, asi chce dělat nějakou mluvčí. Já vám slibuji, že vám za to nedáme ani halíř, my nepotřebujeme mluvčí,“ reagoval na svou politickou soupeřku Okamura.

Video  Ostrá hádka o mzdy a daně v Česku: Schillerová a její rivalové v předvolební debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Dohoda o mzdách do konce září?

Sociální demokracie trvá na růstu mezd ve veřejné sféře pro příští rok o šest procent, jak zopakovala Maláčová v debatě. Hnutí ANO to původně odmítalo, nakonec se ale ministři pod vlivem premiéra Babiše dohodli na kompromisu, a tak má ministryně financí Alena Schillerová připravit kompromis navýšení platů o 3,5 procenta. Sociální demokraté původně požadovali plošné přidání všem o 3000 korun.

„Musíme se dohodnout do konce září,“ připomenula Maláčová, že usnesení o mzdách je součástí návrhu státního rozpočtu, jenž musí vláda odevzdat Sněmovně nejpozději 30. září. O pevné částce, která by přilepšila hlavně nízkopříjmovým skupinám, chce Maláčová ještě jednat. S odbory bude o mzdách vyjednávat premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí ráno.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v ČT řekla, že dostala od premiéra za úkol vypracovat tři varianty nárůstu mezd ve státní sféře. „Paušálem, o inflaci a kombinaci obojího,“ dodala. 

„My jsme se dohodli na schůzce premiér a ministři hnutí ANO, že bude nárůst o inflaci,“ uvedla pak Schillerová s tím, že větší nárůst platů státních zaměstnanců není na stole. „Já v žádném případě jako ministryně financí nebudu souhlasit s tím, aby to šlo na úkor schodku,“ dodala. Pokud by měl být růst vyšší, musely by někde najít jinde najít úspory.

Růst mezd ve formě pevné částky by upřednostnil i Okamura. Jako rozhazovačný a zadlužující budoucí generace označila celý chystaný rozpočet Adamová Pekarová. „Provozujete tady eldorádo na straně výdajů,“ komentovala vládní rozpočtovou politiku.

Ministryně práce Maláčová na Primě také zopakovala, že navrhuje růst minimální mzdy od ledna z 15 200 na 18 000 korun a na 20 000 korun pro rok 2023. Odbory to podporují. Schillerová dříve několikrát uvedla, že s přidáváním v rozpočtu nepočítá.

Video  Tvrdý střed o minimální a zaručenou mzdu v debatě Blesku. Jak je zvyšovat a co zrušit?§  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„S návrhem, se kterým tam půjdu, bude navýšení minimální mzdy maximálně o 1000 korun,“ dodala šéfka státní kasy.

Návrh rozpočtu musí vláda poslat do Sněmovny poslední zářijový den, rozhodovat o něm bude dolní komora až v nové podobě vzešlé z říjnových voleb. Podle Adamové může minimální mzda růst v době, kdy se hospodářství daří. „Teď je to nezodpovědné, stálo by to mnoho lidí místo,“ míní šéfka TOP 09. 

Schodek státního rozpočtu za celý letošní rok bude zřejmě kolem 400 miliard Kč, řekla dnes také Schillerová. Deficit by tak byl vyšší než vloni, ale menší proti schválenému plánu. Původně plánovaný letošní schodek činil 500 miliard Kč. Na příští rok ministerstvo financí (MF) navrhuje schodek 376,6 miliardy Kč.

jajas ( 22. září 2021 14:04 )

Pekarová je fakt sprostá ženská....!

LuCo ( 20. září 2021 18:02 )

Husa Pwekarová ukázala sociální cítění. Stará se o povolební zaměstnání Maláčové. Kdo kejhající husou byl, je a bude, ten se nezmění ani kdyby se stal zázrak a politolog Fiala se stal premierem!

Stano1963 ( 20. září 2021 11:01 )

Před volbami 1998 se ČSSD napadalo s ODS a po volbách vznikla opoziční smlouva, aby se mohl dál rabovat státní majetek tentokrát ČSSD pod dohledem ODS. Pan prezident se účastnil spousty špinavých kšeftů, kde zbohatli jeho nynější sponzoři

plusplus ( 20. září 2021 04:08 )

Jansš světice který chce z lidí udělat otroky tak že chce zákon o propuštění bez udání důvodu.To by z lidí udělalo otroky!!!!!!!!

plusplus ( 20. září 2021 04:07 )

Hlupáku

Když PRAVICE ODS A TOP09 NEZVYŠOVALA PLATY TAK SAMOZŘEJMĚ ŽE TEN POMĚR BYL VYŠŠÍ
I KDYŽ ZVÝŠÍTE O DESET KROUN DŮCHOD A PŘITOM MÁTE ZMNRAZNEÝ PLATY NEBO JE ZVYŠUJETE ASI PĚTKRÁT MÍN NEŽ ZA ČSSD TAK TEN POMĚR JE VYŠŠÍ
ALE TO NIC NEVYOPVÍDÁ Ú REÁLNÝM DŮCHODŮ

DŮCHOD JAKO REÁLNÝ SE NEPOČÍTÁ ŽÁDNÝM POMĚREM KE MZDĚ ALE TAK ŽE OD RŮST O ČÁSTKU SE ODĚČTE INFKACE TO JE TO JAKÝ JE SKUTEČNÝ DŮCHOD,KDYŽ NEZVYŠUJEŠ MZDY JAKO ZA ODS A TOP09 TAK I PŘI ZVÝŠENÍ O PÁR KORUN JAKO BYLO 40 KORUN ZA KALOUSKA JE TEN POMĚR VYŠŠÍ ALE TO VŮBEC NEMLUVÍ O TOM ŽE 40 KORUN PŘIDÁNÍ JE VÍC NEŽ 900!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa