Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lipovská jde do voleb po boku Bobošíkové a Csákové. Na ředitele ČT podala trestní oznámení

Aktualizováno -
26. července 2021
13:53
Autor: ČTK, simao - 
26. července 2021
12:16

Radní České televize Hana Lipovská bude kandidovat v Pardubickém kraji jako jednička za stranu Volný blok, za kterou jdou do sněmovních voleb i Jana Bobošíková či zpěvačka Ilona Csáková. Lipovská uvedla, že se chce v rámci své kandidatury zabývat ekonomickými otázkami a czexitem. Z rady neodstoupí.

Ekonomka a členka Rady ČT Hana Lipovská dnes oznámila svou kandidaturu do Poslanecké sněmovny za Volný blok. Povede kandidátku v Pardubickém kraji.

V případě zvolení by nemohla být členkou Rady ČT. Do uskutečnění voleb není podle ní důvod z rady odcházet, nicméně od nynějška nebude v radě hlasovat. Připustila, že by ji z rady mohla odvolat Poslanecká sněmovna. 

Porušuje Zákon o ČT?

Zákon o ČT však jasně říká: „Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.“

Radní Lipovská byla zvolena do rady loni. Od té doby se vyostřily vztahy části členů rady a generálního ředitele Petra Dvořáka. Toho mimo jiné Lipovská obvinila ze střetu zájmů kvůli jeho angažmá v počítačové škole Gopas a Leica Gallery.

Mluví o povstání

Pro Lipovskou jsou podle jejích slov prvořadé otázky ekonomické, czexit, otázky regionů nebo seniorů. Ke kandidatuře ji vedl postoj části společnosti k Volnému bloku. Jeho příznivce a lídry podle Lipovské veřejnost nazývá lůzou. Podle ní musí zákonitě dojít ke střetu mezi „těmi nahoře“ a lůzou, tedy k povstání.

Z Rady ČT by měla letět, zní z TOP 09

„O Haně Lipovské jsem nikdy neměla iluze, její kandidatura jen plně odhaluje, jaké morální hodnoty vyznává. V civilizované zemi by však záhy po oznámení kandidatury přišla rezignace na funkci Radní ČT. Jenže politická kultura u nás je teď na samém dně. Na podzim se to změní,“ reagovala dnes na oznámení Lipovské šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"To se nám to vybarvuje! Hana Lipovská bude do PSP kandidovat za fašizující slepenec Volného bloku a Dělnické strany. Stejně jako Volfová, Csáková nebo Bobošíková. Z Rady České televize by měla vyletět jak pověstný čert z krabičky, protože teď už nemůže nezávislost ani předstírat," přidal se senátor a první místopředseda Topky Tomáš Czernin.

„Pokud se ani teď nedokáže Česká biskupská konference od své podpory H. Lipovské distancovat, oživuje nehezké asociace s klerofašismem a Druhou republikou. Od Dominika Duky sebereflexi nečekám, ale ostatní biskupové by se jasně vyslovit měli,“ napsal na twitteru exministr Ivan Pilip.

Trestní oznámení na Dvořáka a Soukupa

Lipovská nyní podala trestní oznámení na Dvořáka, spolumajitele společnosti Médea Jaromíra Soukupa a dva členy dozorčí komise rady, předsedu Michala Petrmana a místopředsedkyni Zuzanu Prokopcovou. Důvodem je řešení pohledávky ČT v řádu desítek milionů korun vůči společnosti Médea, která spadla do insolvenčního řízení. Lipovská to uvedla na tiskové konferenci.

Lipovská prohlásila, že nechtěla problém řešit v radě, kde by se z něj mohlo stát politikum. „Navzdory celému trestnímu oznámení a navzdory práci insolvenčních právníků já nejsem jako ekonom odborník na trestní právo,“ uvedla. Dodala, že podezření musí posoudit orgány činné v trestním řízení.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro "nulu" a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek. (24. 6. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 31. července 2021 20:03 )

xiioma ( 26. července 2021 15:06 )

sorgedoktor ( 26. července 2021 14:17 )

Uplne tomu nerozumim.Hlavou mi ale zmita otazka, jestli tyxto medialne zýname osobnosti mohou vubec necemu rozumet mimo svu j JOB

padrino ( 26. července 2021 13:49 )

Fandili sme jí,ale to s Flákancem a "cáklou" to p..o­..s.­.r..a­..l.­.a.

ingmarie ( 26. července 2021 12:52 )

Favoritka pražského arcibiskupství kandiduje za stranu obchodníka s chudobou Flákance Volného??!! To jsou věci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa