Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rada ČT se snaží pochopit schůzku Lipovské s mužem z PPF kvůli Dvořákovi. O co jde?

  • Autor: Tomáš Vašek - 
    2. 5. 2021
    06:21

    Nejnovější výměna názorů mezi radní České televize Hanou Lipovskou a členem představenstva PPF Vladimírem Mlynářem vnesla do dění kolem média veřejné služby další otazníky. Oba sice přiznali schůzku, na které se bavili o osudu šéfa televize Petra Dvořáka, jejich interpretace setkání se však v zásadních bodech rozchází. Mlynářova strohá reakce přitom mnohé z řad veřejnosti zarazila, neboť jeho směrem od Lipovské zamířila poměrně závažná obvinění. Blesk Zprávy se radních ČT ptaly nejen na jejich názor, ale i na plánovaný postup v rámci kontrolního orgánu.

    Lipovská s Mlynářem se nerozcházejí jen ve způsobu, jakým si společné setkání interpretují, ale odlišují se také komunikační platformou, jejíž prostřednictvím své vyjádření vypustili do světa.

    Vůbec nejpodivněji pak působí skutečnost, že ani její radní kolegové netuší, proč se Hana Lipovská s Vladimírem Mlynářem scházela, dokonce pochybují o tom, že se oba bavili o stejném tématu. Někteří nad setkáním vyjadřují pohoršení a kladou si mimo jiné otázku, proč o schůzce a jejím průběhu radní informovala až teď. Jiní mají názor, že na místě pana Mlynáře by „raději mlčeli“.

    Blesk Zprávám poskytli vyjádření tři kolegové Lipovské z Rady ČT - René Kühn, Zdeněk Šarapatka a Luboš Xaver Veselý. Sama radní Hana Lipovská na opakované žádosti o vyjádření, stejně jako na zaslané dotazy, nereagovala.

  • 1.Lipovské svědectví

    Radní ČT a ekonomka Lipovská ve středu krátce před polednem využila facebook ke zveřejnění svého textu a k podání svědectví o schůzce v centrále PPF, připojila také odkaz na epizodu youtubového pořadu Aby bylo jasno své kolegyně z Institutu svobody a demokracie (ISDe) Jany Bobošíkové nazvanou PPF, média, byznys. Lipovská, Policie ČR a Respekt. Petr Kellner, Miloš Zeman a Merkelová.

    „Setkali jsme se veřejně a oficiálně jen několik dní před smrtí Petra Kellnera v pátek 19. března v dejvické centrále PPF a já jsem se nestačila divit. Vladimír Mlynář rozhovor se mnou jako členkou Rady ČT začal tím, že počítají (rozuměj: PPF) s odvoláním Petra Dvořáka z vedení ČT,“ píše Lipovská, podle které Mlynář dodal, „že ho už nemají důvod nijak chránit“.

    Lipovskou na „stopu“ přivedl Mlynář?

    Následně se měl Lipovské ptát, kdo bude novým generálním ředitelem ČT, „protože PPF by prý potřebovala, aby se ČT připojila k plánům Novy na zpoplatnění obsahu pro diváky“. Vlastníkem TV Nova je firma Central European Media Enterprises (CME), kterou v průběhu minulého roku koupila skupina PPF.

    Radní ČT Lipovská dále uvádí, že ji Vladimír Mlynář požádal, jestli by nemohla zajistit, aby důvodem k odvolání Dvořáka z čela ČT nebylo jeho společné podnikání s (Ladislavem) Bartoníčkem (minoritním akcionářem PPF - pozn. red.). „Na základě tohoto setkání jsem považovala za nutné začít vazbu Petra Dvořáka na PPF a Ladislava Bartoníčka zkoumat důkladněji,“ píše Lipovská.

  • 2.Ředitel vysvětloval radši s předstihem

    K tomu skutečně došlo, když na jednání Rady ČT konané 7. dubna radní vznesla později orgánem odsouhlasený návrh, aby Dvořák co nejdříve zodpověděl otázky, které se týkají jeho majetkového podílu ve firmě GOPAS. Tu kdysi založil se spolumajitelem PPF Bartoníčkem. Šéf ČT se přitom podílem ve společnosti dlouhodobě netajil, podle zápisu ze zasedání rady 24. března dokonce o spoluvlastnictví GOPASu přímo před členy kontrolního orgánu hovořil. Žádná kritická připomínka z jejich strany nezazněla.

    Generální ředitel tehdy radním ČT vysvětloval, jak je možné, že nevěděl o skutečnosti, kdy společnost GOPAS během jeho mandátu získala od televize za uplynulé čtyři roky několik zakázek na školení ve výši 381 tisíc korun.

    Generální ředitel ČT Petr Dvořák při rozhovoru pro Blesk Zprávy Generální ředitel ČT Petr Dvořák při rozhovoru pro Blesk Zprávy | Foto Blesk - Jakub Poláček

    Dvořák se bránil ještě před nařčením od Lipovské

    „Minulý týden jsem se dozvěděl, že firma GOPAS, a.s., kde jsem v minulosti před nástupem do ČT působil v orgánech a kde v současnosti mám již jen menšinový majetkový podíl, měla uzavřít některé smlouvy s Českou televizí. Přestože jsem žádné takové smlouvy jménem České televize ani jménem firmy GOPAS, a.s. neuzavíral a o okolnostech jejich případného sjednání mně nebylo nic známo, požádal jsem interní audit, aby přešetřil, zda, resp. jaké smlouvy mezi Českou televizí a společností GOPAS, a.s. byly skutečně uzavřeny, čeho se týkaly, kdo je jménem České televize uzavíral a podle jakých pravidel. Tyto skutečnosti jsem oznámil rovněž Dozorčí komisi Rady ČT, které jsem současně sdělil, že tyto výsledky šetření interního auditu dám členům Dozorčí komise k dispozici,“ promluvil proto Dvořák čtvrtou březnovou středu před radními.

    Následně, po vystoupení Lipovské na jednání Rady ČT 7. dubna, reagoval zprávou,, ve které šéf média veřejné služby konstatuje: „Společnost GOPAS školí ročně 15 až 25 tisíc účastníků kurzů v oblasti IT a je zdaleka největším poskytovatelem tohoto školení v ČR a SR. Nyní jsem si nechal zjistit, že z ČT se těchto kurzů účastnilo během posledních let každý rok několik jednotlivců, většinou specialistů na IT. Přihlašovali se sami nebo prostřednictvím referentů vzdělávacího odboru či svých odborných vedoucích bez toho, abych to tom cokoliv věděl.“

    Za rok 2020 činil celkový obrat společnosti GOPAS, a.s. 120 milionů korun.

  • 3.Mlynář se vešel do pár vět

    S přepisem statusu Lipovské přišel o chvíli později na twitter její radní kolega a bývalý předseda kontrolního orgánu ČT René Kühn. „Jsem nesmírně zvědavý na reakci pana Mlynáře a dodávám, že absurdita tohoto seriálu na pokračování začíná nabírat nevídaný rozměr,“ připojil svůj komentář člen rady.

    Právě na Kühnův twitterový příspěvek reagoval Mlynář: „Paní Lipovská manipuluje. Viděli jsme se dvakrát: Poprvé to bylo na její žádost. A ano, neorodoval jsem za PD (Petra Dvořáka - pozn. red.), protože Česká televize není věc PPF. A ona mi sama řekla, že nemá důvod na PPF v souvislosti s Českou televizí útočit. S tím jsme se rozešli.“

    Na dotaz - „Proč dvakrát?“ - který položil šéfredaktor zpravodajského média HlídacíPes.org Robert Břešťan, ředitel komunikace PPF odpověděl: „Poprvé se ozvala asi před čtyřmi měsíci. Chtěla vědět, proč jsme kupovali Novu. O ničem jiném řeč nebyla. A já ji předtím nikdy v životě neviděl, tak jsem se choval slušně a sešel se s ní.“

  • 4.Kühn: Absolutně nepřijatelné

    „Co se týče pana Mlynáře, čekal bych, že si ta daná okolnost zasloužila mnohem širší vysvětlení,“ míní radní ČT René Kühn, jenž vyjádření představitele PPF označil za „dost vágní“.

    „Pochopil jsem to tak, že se to celé odehrálo poněkud odlišně od toho, co popisuje vyjádření paní Lipovské. Musím ale podotknout, že to ví pouze pan Mlynář a paní Lipovská,“ řekl Kühn a Blesk Zprávám sdělil, co považuje za mnohem zásadnější problém celého případu.

    „Co je na tom veřejného?“ nechápe radní ČT

    „Takové jednání a schůzky vrcholného představitele finanční skupiny PPF a radní České televize já pokládám za absolutně nepřijatelné. Je třeba zdůraznit, že radní Lipovská jednala absolutně bez vědomí Rady, neměla k tomu žádný mandát a všichni jsme se to dozvěděli pouze včera z facebooku,“ svěřil se radní. Jak si ale tedy vysvětluje, že Lipovská ve svém prohlášení používá formulaci „setkali jsme se veřejně a oficiálně“?

    „Nechápu, co těmi pojmy myslí. Nevím, co je veřejného na setkání někde v prostorách PPF, mimochodem vlastníka největší komerční televize u nás. Oficiální setkání to, co popisuje, zcela jistě není. Přijde mi to za hranou působení členky Rady ČT, což je navíc kolektivní orgán,“ vyjádřil se pro Blesk Zprávy Kühn a okomentoval i nejasnost, která panuje v otázce, kdo z jejich dvou aktérů jednotlivé schůzky inicioval.

    Na jednání Rady to chtít probírat budeme, potvrdil Kühn

    „Jakékoli kontakty mezi členkou Rady ČT a představitelem skupiny PPF chápu tak, že je iniciovala paní Lipovská, a to do doby, než se ukáže, že to tak nebylo, případně to sama nepopře,“ je rozhodnutý radní Kühn.

    Údajně „si nedovede představit“, že by se Rada ČT na svém dalším jednání, které je naplánované na 19. května, současné situaci nevěnovala. „Budu o tom hovořit ještě s dalšími kolegy, ale jakou formou to proběhne, to v tuto chvíli netuším. (...) Nevím, jestli ten podnět k předsedovi Rady Matochovi přinesu já, nebo někdo jiný. S předsedou Rady ČT je ta komunikace v těchto záležitostech podobně složitá jako s paní Lipovskou,“ uzavřel radní.

  • 5.Šarapatka: Lipovská manipuluje evidentně

    Radní Zdeněk Šarapatka na jednání Rady ČT (24. 6. 2020) Radní Zdeněk Šarapatka na jednání Rady ČT (24. 6. 2020) | Blesk:Martin Přibyl CNC

    „Vyjádření pana Mlynáře považuji za nešťastné a podstata té schůzky mi vůbec není jasná. Pakliže se tam probíralo odvolání generálního ředitele České televize, případně volba nového, tak mi to přijde úplně šílené,“ řekl Blesk Zprávám radní ČT Zdeněk Šarapatka.

    „Nikdo nikomu nic nezakazuje, ale tohle je katastrofa“

    „Myslím si, že to vyjádření paní Lipovská zveřejnila hlavně proto, že chtěla utlumit ty negativní ohlasy a teatrální epizodu s tou policejní ochrankou,“ je přesvědčený Šarapatka, který je činný také jako politický komentátor. Souhlasí ale s „holým tvrzením“ na začátku Mlynářová tweetu, a sice, že „paní Lipovská manipuluje“. „To, co předvádí na jednáních Rady ČT, je opravdu tvrdá manipulace s fakty,“ myslí si televizní radní.

    „Samozřejmě nikdo nezakazuje nikomu, aby se s někým setkával, ale pokud evidentně došlo k tomu, že se tam propírá personální politika České televize, odvolání Petra Dvořáka a volba nového ředitele po něm, tak je to úplná katastrofa,“ myslí si Šarapatka. A podobně jako kolega Kühn chce apelovat na vedení Rady, aby byl na příštím jednání zařazen bod věnující se právě schůzkám radní Lipovské a Mlynáře z PPF. Uznává ale, že směrem k vedení Rady ČT to nebude jednoduchý úkol.

    Šarapatka se zastával Dvořáka na demonstraci

    A na čtvrteční demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii na Václavském náměstí byl Šarapatka ještě ostřejší: „Pražský hrad, Babišovo hnutí ANO, SPD Tomia Okamury spolu s komunisty protlačili do Rady ČT svůj politický výsadek, který systematicky plní jejich politické zadání - politicky ovládnout Českou televizi,“ uvedl radní v projevu.

    „Na základě absurdních konstrukcí a smyšlených obvinění proto jejich loutky v Radě ČT v současné době kriminalizují generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, kterého chtějí odstranit z funkce a na jeho místo dosadit poslušného politického sluhu, který jejich vůdce zbaví nepohodlných moderátorů, novinářů a pořadů zpravodajství publicistiky a k nim kritické žurnalistiky,“ hřímal na demonstraci Šarapatka, který tak dal najevo, co si o celé situaci myslí.

  • 6.Xaver Veselý: Nečetl jsem, ale ať mlčí

    Moderátor a radní Lubomír Xaver Veselý na jednání Rady ČT (24. 6. 2020) Moderátor a radní Lubomír Xaver Veselý na jednání Rady ČT (24. 6. 2020) | Blesk:Martin Přibyl CNC

    „Můj názor je ten, že já být na místě pana Mlynáře, tak mlčím,“ uvedl po krátkém zasvěcení do situace radní ČT Luboš Xaver Veselý.

    Po konkrétním dotazu Blesk Zpráv ale nakonec přiznal, že twitterové vyjádření pana Mlynáře, na rozdíl od textu radní Lipovské, zatím nečetl. „Já na to vlastně nemám vyhraněný názor, protože mám málo informací,“ dodal proto v reakci na vlastní slova.

    Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro „nulu“ a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek (24. 6. 2020).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
    Video se připravuje ...

LuCo ( 2. května 2021 19:02 )

Rada je důležitá, jak páté kolo u vozu! A mít takovou váhu na vážení vyváženosti, jakou má k dispozici rada, každý i mizerný vahař okamžitě odveze do sběrných surovin!

LuCo ( 2. května 2021 18:56 )

Nadávej na prezidenta, Babiše a vše s čím přijde vláda a budeš v ČT 24 denním hostem!! Obavy, že řekneš nějakou pitomost a někdo tě přeruší, zbytečné!!!

DanY67 ( 2. května 2021 09:45 )

👏👏👏👏👏👏

DanY67 ( 2. května 2021 09:44 )

Též jsem to měl na mysli je to děs .Jílková ,Moravec už ať jdou

DanY67 ( 2. května 2021 09:43 )

Tak doufám že už konečně odvolají Dvořáka !

Zobrazit celou diskusi