Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Půjde Klaus do voleb? Exprezident se má zapojit do kampaně Trikolóry, kterou založil junior

Autor: Jakub Veinlich - 
15. června 2021
05:10

Bude bývalý prezident a premiér znovu poslancem? Spekuluje se o tom, že by Václav Klaus mohl kandidovat do Sněmovny na společné kandidátce hnutí Trikolóra, Strany Soukromníků a Svobodní. Právě Trikolóru představil před dvěma lety jeho syn – poslanec Václav Klaus mladší. Ten předsednické křeslo ale opustil a Blesk Zprávám potvrdil, že nebude ani kandidovat v podzimních volbách.

Václav Klaus má za sebou bohatou politickou minulost a do veřejného dění mluví i nadále ze svého institutu na pražské Hanspaulce. „Nechci zůstat důchodcem, který posedává doma – ve veřejném prostoru určitě chci zůstat a myslím, že prezidentská volba je ještě daleko,“ řekl například v únoru v rozhovoru pro iDnes.cz. Naznačil tak, že by mohl být v příštích měsících politicky ještě aktivnější, než doposud.

Stále častěji se mluví o tom, že by se bývalý prezident mohl aktivněji zapojit do kampaně s hnutím Trikolóra a jeho spojenci – tedy Stranou Soukromníků a Svobodnými. Někteří lidé dokonce v kuloárech zmiňují, že by Klaus, který tento týden oslaví osmdesátiny, mohl do Sněmovny i kandidovat.

„Samozřejmě, že se o tom mluvilo, byl by to zcela jistě přínos. Jsou to ale otázky na pana prezidenta,“ reaguje vyhýbavě na podobné dotazy předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková. Podle současné poslankyně má za sebou Klaus už takové funkce, že úplně neví, zda by chtěl kandidovat zrovna do Sněmovny. Ale nevyloučila to.

Přijďte a uvidíte

„Přijďte ve čtvrtek v 11 hodin do Muzea slivovice na Malé Straně, kde představíme lídry,“ reagoval pak vyhýbavě na dotaz Blesk Zpráv místopředseda Soukromníků Michal Dvouletý...

Trikolóra tak odhalí své volební tváře jen dva dny před Klausovými 80. narozeninami. „Některá překvapení mají zůstat překvapeními,“ dodala Majerová Zahradníková v nedávném rozhovoru pro iDnes.cz.

Klaus ml.: Bez komentáře

Konkrétnější nebyl ani syn bývalého prezidenta a zakladatel Trikolóry Václav Klaus ml., který odešel v březnu z čela hnutí. „Bez komentáře,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv, zda se chystá jeho otec ke kandidatuře.

Zároveň ale také potvrdil, že on sám v politice po volbách skončí a kampaně se účastnit nebude. „Pochopitelně to platí,“ dodal.

Válek: Ve Sněmovně se o tom mluvilo

„V jeden čas se o tom mluvilo i ve Sněmovně, že by bývalý prezident mohl kandidovat za hnutí Trikolóra. Dokonce se mluvilo i o tom, že když jeho syn rezignoval na předsedu hnutí, že by se Klaus starší mohl stát jeho tváří. Ale takových zaručených zpráv ve Sněmovně koluje celá řádka,“ řekl Blesk Zprávám například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

Václav Klaus starší už dnes navíc s Trikolórou spolupracuje. Na webových stránkách hnutí figuruje jako předseda odborné komise pro zahraniční politiku. Spolu s šéfkou hnutí se Václav Klaus před dvěma týdny zúčastnil se Zuzanou Majerovou Zahradníkovou na pražském stadionu Na Julisce Memeriálu Josefa Odložila. Společně také předávali ceny. Závod organizoval ekonom Miroslav Ševčík, předseda odborné komise pro finance tohoto hnutí, který si na závod vzal také kravatu v barvách trikolóry.

Expert: Trikolóra? Příliš nejistý podnik

„Z mého pohledu je to pro Václava Klause příliš nejistý podnik, než případná prezidentská kampaň,“ myslí si politolog Jan Kubáček, podle kterého je právě kampaň k prezidentským volám ten důvod, proč chce být Klaus nyní vidět.

„On v těch volbách nemusí třeba vyhrát, ale bude ten, kdo by mohl celou kampaň i debaty pískat. Co je a co není prezidentské téma, co prezident může atd. …“ dodal politolog s tím, že Trikolóra touží především po tom, aby Václav Klaus byl její tváří, což pro něj prý ztratilo atraktivitu ve chvíli, kdy z čela hnutí odešel jeho syn.

Video  Klausův říjnový projev: Nedopusťme, aby nás paralyzoval záměrně šířený strach  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

marmat ( 15. června 2021 20:00 )

Ani po otevřeném skandálu s mega-půjčkou Sovětskému Svazu mu sebevědomí nesplasklo

marmat ( 15. června 2021 19:58 )

Trikoloru synovi už svými excesy v posledním roce potopil ....

ingmarie ( 15. června 2021 09:18 )

Poprvé v životě navštívil supermarket, zjistil tam, že mají víc než čtyři druhy jogurtů , takže je plně pŕipraven zastupovat v politice zájmy prostých občanů .

strejda777 ( 15. června 2021 07:58 )

"Stoudnosti"? Co to je? Nemyslela jsi "soudnosti"?

strejda777 ( 15. června 2021 06:36 )

Při jeho ješitnosti a chorobném narcisismu mu toto stejně nikdy nedojde....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa