Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlasování o nedůvěře vládě se blíží. Schillerová oceňuje „správný“ přístup Zemana

Aktualizováno -
30. května 2021
14:47
Autor: vei, ČTK, Mii - 
30. května 2021
10:14

Sněmovna bude jednat příští týden o vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD. Zatím není jasné, zda kabinet lídra ANO Andreje Babiše hlasování ustojí, rozhodující bude postoj komunistických poslanců. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) říká, že neví, jak se KSČM zachová. Oceňuje nicméně postoj prezidenta Miloše Zemana, který avizoval, že i v případě vyslovení nedůvěry nechá vládu dovládnout až do října. Jednání opozice má ministryně za divadlo.

Menšinová vláda bude čelit návrhu na vyslovení nedůvěry potřetí. Podnět by měli poslanci koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN předložit v úterý dopoledne. Předseda dolní komora Radek Vondráček (ANO) již avizoval, že schůzi svolá na čtvrtek.

Lídři obou opozičních bloků poukazují mimo jiné na to, že kabinet podle nich nezvládl boj s epidemií nového koronaviru a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem. K argumentům následně přidali i aféru kolem majetkových oznámení a údajného střetu zájmů již bývalého ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

Ke svržení vlády je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů, pětice opozičních stran jich má 68. Proti vládě hodlá hlasovat také SPD s 19 poslanci a Trikolóra, jež má v dolní komoře tři zástupce. Ve Sněmovně jsou i tři další nezařazení poslanci. Zásadní ale bude postoj KSČM, jež má 15 poslanců a která v polovině dubna vypověděla dohodu o toleranci. Vedení komunistů se rozhodlo zjistit názory členů. Nyní končí lhůta, v níž mají dodat stanoviska stranické okresní organizace.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovení nedůvěry  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

Pokud by kabinet hlasování o vyslovení nedůvěry neustál, musel by podat demisi. Prezident Miloš Zeman ohlásil, že by nechal Babišův kabinet vládnout do říjnových sněmovních voleb.

Schillerová: Nesmysl a divadlo opozice

Příští týdne čeká vládu ve Sněmovně hlasování o nedůvěře. Co při tom očekáváte při té debatě?

Alena Schillerová: Já si sama si připravuji projev, protože chci zhodnotit, proč jsme k ekonomice přistupovali tímto způsobem, proč je schodkové hospodaření, že to byla ta nejsprávnější cesta. Je to vše na opozici. Jestli dobře počítám, tak jsou čtyři měsíce do voleb a je to podle mého jen divadlo. Teď především ale potřebujeme dokončit očkování, potřebujeme připravit státní rozpočet, abychom tu neměli po volbách na začátku příštího roku rozpočtové provizorium. Je spousta věcí, které si myslím, že by tato vláda měla dotáhnout a opozice, dělá jen divadlo jen pro občany.

Tušíte už, jak se zachovají při tom hlasování komunisté, kteří umožnili původně vznik vaší vlády?

Alena Schillerová: Nevím, já jsme s nimi nemluvila. Mám jen signály z médií…

Ono se proslýchá, že by mohli při hlasování opustit jednací sál…

Alena Schillerová: Opravdu jsem s nikým nemluvila, ale pokud vím, tak čekají na to, jaké dostanou pokyny z regionů. Uvidíme. Ať si ale říká, kdo chce, co chce, tak komunisté umožnili fungování této vlády a podpořili sedm našich rozpočtů a díky tomu jsme mohli tak masivně podpořit ekonomiku. Opozice nás jen vyzývala, ať podporujeme ještě víc a víc, ale nikdy nezvedla ruku pro rozpočet. Bez té podpory by ale řada lidí neměla ani korunu a byly by tu obrovské sociální problémy. A to vše jsme mohli dělat jen díky hlasům komunistů, na to bychom neměli zapomínat.

A spoléhá vláda na komunistické hlasy?

Alena Schillerová: Nevím o tom, že by s nimi mluvil pan premiér, ale pokud vím, tak to avizoval. Spoléhám ale na to, že když už jsme to tady takhle téměř čtyři roky zvládli, tak by to mohlo dopadnout i tentokrát. To samotné hlasování považuji za nesmysl a za naprosté divadlo od opozice.

Předpokládáte, že by vládu mohl přijet do Sněmovny podpořit třeba i prezident Miloš Zeman, podobně jak to dělá například na začátku projednávání státního rozpočtu?

Alena Schillerová: To netuším, nemluvila jsem s ním o tom. Když jsme měli spolu naposledy jednání, tak jsme mluvili především o rozpočtu a daňovém systému. Nemám tedy o tom žádné informace.

Premiér Andrej Babiš by se měl ale v pondělí setkat s prezidentem. Očekáváte jako vicepremiérka, že by se o nějaké podpoře mohli společně bavit?

Alena Schillerová: Já ani netuším, že se mají setkat. Je to ale na nich samotných. Myslím ale, že je podstatné, že prezident Miloš Zeman opakovaně řekl, že v případě kdyby Sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, tak pověří Andreje Babiše, aby naše vláda dovládla do říjnových voleb. To je, myslím, velice pragmatický a správný přístup člověka, který má zodpovědnost k této zemi.

jajas ( 30. května 2021 14:06 )

No jo, opozice a její příznivci si to myslí....ještě blbější, než jsme mysleli.....

strejda777 ( 30. května 2021 14:02 )

Kníže je ***ř....slušně se říká, že má zálibu v ženách! A Ferda je jeho oblíbenec, takže ho přece nebude kritizovat, ne?

strejda777 ( 30. května 2021 13:59 )

Ta "řve" i očima! Hysterka......

strejda777 ( 30. května 2021 13:58 )

Dobrovolně s ním žádná nejde...se svou postavou bumbrlíka, který v žvotě nesportoval, nesympatickým ksichtem a povýšeností nemá u normálních holek šanci. Snad jen u prostitutek, dostanou dobře zaplaceno, protože poslanecký plat je nezdravě vysoký!

wenzel trousil ( 30. května 2021 13:56 )

Oplzlice si myslii ze kdyz ma BAbisova vlada oblibu jen 19 % obcanu, tak zbytek touzi po oplzlicich?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa