Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vdaná za Slováka, s tetováními a bez Feriho. Šéfka TOP 09 Pekarová Adamová bojuje o Prahu

Autor: mach, ČTK - 
27. června 2021
05:00

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je jedinou ženou mezi současnými šéfy parlamentních stran. Do voleb jde s ODS a KDU-ČSL v barvách  koalice Spolu a coby jednička pražské kandidátky, ovšem již bez Dominika Feriho, který měl lákat k volbám mladé, ale po kauze údajného sexuálního nátlaku bude mít místo kampaně a voleb oplétačky se soudy. Pekarová Adamová, která je vdaná za slovenského ajťáka, věří, že uspět mohou i bez známý tváří Topky - včetně Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga, kteří nekandidují rovněž.

Markéta Pekarová Adamová (TOP) převzala v listopadu 2019 stranické otěže po europoslanci Jiřím Pospíšilovi, ve volbě porazila senátora Tomáše Czernina. Členkou Topky je přitom rodačka z Litomyšli Pekarová od roku 2009.

Podle svých slov je nyní šťastně vdaná a touží po rodině. Jejím manželem je Slovák Tomáš Pekara. O dětech mluví dlouhodobě. „Děti chci mít stále, jen to není tak jednoduché,“ svěřila se před časem týdeníku Respekt. „Je to super! Pokud máte toho pravého nebo tu pravou, tak nemůže být nic lepšího,“ řekla o manželství se slovenským programátorem pro lp-life.cz.

Tetovaná královna Topky

Říká o sobě, že je staromilec a líbí se jí, když jsou muži galantní a umějí se chovat. Žena, kterou známe převážně v dobře padnoucím kostýmku, ráda sportuje (a místo šatů na sebe obléká cyklistické trikoty a helmy) a v minulosti pracovala jako dobrovolník v dětských domovech pro sirotky v Maroku a Arménii. Tuhle zkušenost popisuje jako velmi intenzivní a bohatou na zážitky. V Maroku si zamilovala arabštinu a tak si v téhle řeči pořídila tetování. 

Markéta Pekarová Adamová má v arabštině vytetovaná jména rodiny Markéta Pekarová Adamová má v arabštině vytetovaná jména rodiny | Facebook

„Jsou to jména mojí rodiny, není to žádný recept na kuskus,“ řekla s úsměvem pro Blesk Zprávy předsedkyně TOP 09. Vedle toho má na zádech vytetovaného vrabce a sokola. „Předpokládám, že až přijdou děti, tak si nechám vytetovat něco spojeného s dětmi,“ míní.

K dobrovolnické práci ji přivedla její vášeň pro cestování a poznávání cizích zemí jinak, než jako turista zavřený v hotelovém resortu.

Video  Markéta Pekarová Adamová nová šéfka strany by si TOP 09 nevytetovala  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Bratr v korzetu

Pochází z dělnické rodiny, maminka pracovala jako šička a tatínek byl řezník. Je první v rodině, kdo získal vysokoškolský titul.

K problematice různými způsoby znevýhodněných lidí má blízko i kvůli svým blízkým, její mladší bratr se narodil s chybějícími obratli v páteři a strávil dětství v „korzetu“.

Veselka na Slovensku v kostele

Před pěti lety se z Markéty Adamové stala Markéta Pekarová Adamová. S manželem, slovenským IT odborníkem jsou oba katolíci a svatbu měli v kostele na Slovensku. 

„Svatba se velmi podařila, počasí jsme si nemohli přát hezčí (na to, že tři dny před svatbou v těch místech ještě sněžilo). Mše byla taktéž nádherná, farář nám do života přál nejen hodně zdraví a Boží pomoci, ale i trpělivost, toleranci a pochopení jeden pro druhého,“ vyprávěla krátce po svatbě Blesk Zprávám.

Během ku zdraví

Mezi společné vášně manželů patří sport, hlavně kolo a lyže. A protože práce politika znamená značnou zátěž na životosprávu, Pekarová hodně běhá. Zakusila dokonce maraton. „V politice se hůře dodržuje jakýkoliv pravidelnější režim stravování. Spousta lidí tady přibere, ale to se u mě naštěstí neděje. Je to asi tím, že když už nejím pravidelně, tak se snažím jíst zdravě,“ řekla Pekarová magazínu LP-life.

Problém jménem Feri

Svoji kandidaturu na post předsedkyně strany oznámila Pekarová Adamová na konci srpna 2019. Šéfka TOP 09 se profiluje jako expertka na oblast sociální politiky. V poslanecké sněmovně působí ve výboru pro sociální politiku. Podporuje přijetí zákona, který by umožnil sňatky gayům a lesbám.

Coby předsedkyně Topky zažila krušné chvilky, když propukla sexuální aféra Dominika Feriho, který měl Pekarové krýt na pražské kandidátce záda coby číslo 4. A především měl pak na starost kampaň, která by přivedla k volbám i mladé voliče.

„Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ reagovala na twitteru poté, co se Feri oznámil svůj další postup.

Markéta Pekarová Adamová a Dominik Feri na Václaváku Markéta Pekarová Adamová a Dominik Feri na Václaváku | Instagram/Dominik Feri

Myslím, že když někoho znáte mnoho let, tak se vám opravdu velmi těžce srovnává s tím šokem, který vám způsobí taková informace. Stále se bavíme o informacích, které jsou ne v rovině anonymních nařčení, ale samozřejmě je bereme velmi vážně a nebagatelizujeme je. Rozhodně to nejsou nařčení, která bychom brali jako nezávažná, naopak,“ řekla Pekarová Blesk Zprávám.

„Logicky, když se něco takového dozvíte o své kolegyni nebo kolegovi, kterého znáte mnoho let, tak se asi umíte vžít do situace, že to pro vás není lehké zpracovat. I přesto, co vše se děje, tak nezavrhnu ta léta jen tak. Myslím, že tak jako každý jiný, tak i Dominik má právo na spravedlivé vyšetření v celé věci. Na spravedlivý soud, jestliže se na něj dostane. Stejně tak jako na to mají právo ty údajné oběti,“ dodala.

Kdo je Markéta Pekarová Adamová

  • Poslankyně a předsedkyně TOP 09 patří mezi výrazné tváře strany, do které vstoupila krátce po jejím vzniku v roce 2009
  • Narodila se 2. října 1984 v Litomyšli, vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a ekonomii a management v průmyslu na ČVUT.
  • Pracovala v obchodním oddělení telekomunikačního operátora T-Mobile, mezi roky 2008 a 2010 působila v personální a vzdělávací agentuře.
  • Jako dobrovolnice pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v ČR.
  • V politice se zaměřila na sociální oblast, mezi roky 2010 a 2014 měla resort na starosti jako radní Prahy 8 (další čtyři roky byla řadovou zastupitelkou).
  • Od roku 2016 je vdaná za slovenského odborníka na informační technologie Tomáše Pekaru.

strejda777 ( 8. července 2021 10:01 )

Ty si fakt myslíš, že věřící jsou jen "hodní lidi"? Si otři "očička"! Jsou to normální lidi z běžné populace, takže i zlí a jiní gauneři, jenže oni se pak jdou pomodlit za odpuštění a domnívají se, že po motlitbě jsou zase v poho a "svatí"!

Ocicko ( 2. července 2021 23:27 )

Nevěřím tomu, že taková zlá ženská je věřící a chodí do kostela. Není v ní ani špetka pokory.

jajas ( 28. června 2021 14:16 )

Když si vezmu ten titulek...takže Pekarová si vzala Slováka a teď bojuje o Prahu! No to je fakt úlet.....

leros ( 28. června 2021 05:22 )

je to pravda, diskuse už nejsou co bývaly. pár hlupáků si tu odpovídá na své blbosti.

Papanikula ( 27. června 2021 13:59 )

Doporučuji

http­s://cn­n.ipri­ma.cz­/babis-s-piraty-bychom-do-vlady-nesli-s-nikym-jinym-nemam-problem-28338

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa