Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf KSČM Filip má za ženu nenápadnou zubařku. Byl to agent Falmer, říká historik

Autor: sova, ČTK - 
26. června 2021
05:15

Vede KSČM do boje o bytí a nebytí. Vojtěch Filip (66, KSČM) přitom věří, že komunisty do Sněmovny opět dostane. Během uplynulého funkčního období Sněmovny přitom KSČM schytávala kritiku za spolupráci s menšinovou vládou ANO a ČSSD, ale i doby minulé. Podle historika Petra Blažka byl Filip agentem StB Falmerem. Šéf komunistů působil v minulosti jako podnikový právník, dnes je kromě politiky advokátem. V roce 1979 se oženil s manželkou Ludmilou, se kterou má dvě děti.

V čele KSČM stojí Vojtěch Filip (66) patnáctým rokem a zatímco se objevovaly signály, že politickému matadorovi dochází dech, šéfem strany zůstal nadále. Mezi komunisty totiž stále platí Filip za „těžkou váhu“, která umně manévruje mezi tvrdým křídlem a „umírněnou“ frakcí uvnitř KSČM.

Filip vstoupil v roce 1983 do KSČ. Od roku 1990 je členem KSČM. Platí za stálici české polistopadové politiky, odborníka na právo a jihočeského patriota. Vytahováno je však čas od času na něj i jeho údajné krycí jméno v StB - agent Falmer.

Nevědomá spolupráce?

Vojtěch Filip podle archivních dokumentů spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Podle soudního rozhodnutí z 90. let ale nešlo o vědomou spolupráci. Filip sice pro tehdejší rozvědku pracoval, nevěděl prý ale, že organizačně spadá pod StB.

„Bylo na něm vidět, že je hrdý na to, když byl vytipován k plnění úkolů pro československou rozvědku,“ stojí podle MF Dnes v protokolu k jeho naverbování. Filip se kvůli StB i soudil, v roce 1993 soud uvedl, že nespolupracoval vědomě.

O Filipovi jako Falmerovi opakovaně mluvil a psal exministr financí Miroslav Kalousek. „Vojtěch Filip, »agent Falmer«, vyhrál soud, protože bylo prokázáno, že spolupracoval nevědomě. Ten estébák, který mu to dosvědčil, pokud vím, je zaměstnán v jeho advokátní kanceláři,“ uvedl v minulosti Kalousek pro Blesk. Falmerem nazýval šéfa KSČM opakovaně i na twitteru.

Falmer a bordel v západním Německu

Filip u soudu čelil podezření, že od roku 1985 spolupracoval s StB jako kandidát tajné spolupráce, od dubna 1986 pak měl být aktivním spolupracovníkem komunistické tajné policie a intenzivně podávat hlášení o konkrétních osobách.

„V čele komunistické strany je 15 let Vojtěch Filip, krycí jméno Falmer, figurka z Českých Budějovic, který udával svoji kolegyni jako podnikový právník a jezdil do západního Německa do bordelu, kde měl na přání svého kamaráda z oblastního odboru StB vytvářet plány na to, jak tam zdiskreditují amerického vojáka z blízké základny. To je výsledek celé té komunistické strany,“ tvrdil Petr Blažek, historik ÚSTR (Ústav pro studium totalitních režimů), na semináři na půdě Senátu.

Manželka je zubařka, Filip má advokátní praxi

Práva vystudoval Filip na právnické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně a v roce 1978 nastoupil coby právník do budějovického podniku Sfinx. 

Jeho manželka Ludmila Filipová, po jejímž boku se však na veřejnosti Filip při oficiálních akcích neukazuje, se v Českých Budějovicích věnuje stomatologické profesi. Brali se v roce 1979. Se šéfem komunistů mají dvě děti – syna Robina, narozeného v roce 1982, a dceru Darinu (ročník 1985).

Loni 9. října Filip oznámil, že nebude na sjezdu pozici v čele strany obhajovat. Letos v dubnu však přečkal Filip pokus o odvolání z čela KSČM. V květnu byl pověřen ÚV KSČM k tomu, aby vedl komunisty do voleb. Případný konec v politice Filipa rozhodně nezastihne nezajištěného, on sám vlastní v Českých Budějovicích soukromou advokátní kancelář.

Rezignovat chce až na řádném sjezdu

Filip tak chce ve funkci zůstat až do říjnových voleb. Jako mezní cíl určil předseda volební hranici, které KSČM dosáhla před čtyřmi lety – 7,76 %.

Mimořádný sjezd, který by ještě před volbami mohl přepřáhnout vedení KSČM, Filip odmítal. Ten řádný by měl být až po volbách v listopadu 2021. „V každém případě počítám s tím, že budu rezignovat na řádném sjezdu. A pokud by měl být svolán mimořádný sjezd, tak za současné vedení požádám o jeho potvrzení. Podle mě je současné vedení schopné dovést stranu až do voleb. Až po nich se ukáže, zda to bylo správné rozhodnutí,“ uvedl Filip pro novinky.cz.

Pragmatik

Filip si dlouhodobě udržuje pověst pragmatického politika. Například podle polistopadového předsedy KSČM Jiřího Svobody je obratný „technik moci“; občas je ale právě kvůli tomu terčem kritiky. Jako dosud jediný komunistický politik samostatné ČR získal vysokou ústavní funkci, když se opakovaně stal místopředsedou Poslanecké sněmovny.

KSČM se nyní za Fiipova vedení nepřímo podílela na vládě, když tolerovala a podporovala menšinovou koalici hnutí ANO a ČSSD. V úterý 13. dubna KSČM dohodu o toleranci vlády vypověděla.

Spojka na Vietnam

Filip vytrvale kritizuje členství ČR v NATO a EU, staví se pak na stranu Ruska. V zahraničí má přitom i poměrně zajímavé osobní vazby. Jeho dlouholetým poradcem je česko-vietnamský obchodník Tien Tran Manh, který patří mezi osobní přátele vietnamského premiéra. To se podle Seznam Zpráv v březnu minulého roku hodilo premiéru Babišovi během materiální nouze o roušky, která provázela v návaznosti na rozšíření nemoci covid-19 celou planetu.

Jsem nositel nejvyššího státního vyznamenání ve Vietnamu. S vietnamskou komunitou dělám od roku 1984,“ řekl Filip MF Dnes v roce 2010.

Kdo je Vojtěch Filip

  • narozen 13. leda 1955 v Českých Budějovicích
  • je ženatý s manželkou Ludmilou, brali se v roce 1979, mají spolu dvě děti
  • do KSČ vstoupil v roce 1983
  • právník, vystudoval právnickou fakultu UJEP v Brně (nyní Masarykova Univerzita)
  • předseda KSČM (od 1. října 2005), místopředseda Poslanecké sněmovny (od listopadu 2013, předtím 2002 až 2010; od června 2018 první místopředseda).
  • v letech 1984 až 1990 byl poslancem Městského národního výboru v Českých Budějovicích a v letech 1994 až 2002 členem městského zastupitelstva v Českých Budějovicích
  • v letech 1990 až 1992 byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR; od června 1996 do rozpuštění v roce 2013 a od voleb v témže roce je členem Poslanecké sněmovny
  • v letech 1979 až 1990 byl právníkem v národním podniku Sfinx v Českých Budějovicích, v roce 1992 si otevřel vlastní advokátní kancelář.
  • Do nejvyšší stranické funkce nastoupil po rezignaci dlouholetého šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka, který strávil v čele KSČM 12 let (červen 1993 až říjen 2005). Pod Filipovým vedením se komunisté vždy dostali do Sněmovny

user ( 26. června 2021 12:22 )

Přesně tento názor je manipulace. Říkáte polopravdy a lži. Ano je zde tento zákon, ale týká se zásluh, tedy nikoliv důchodu z odvedené mzdy a poslední zásluhy se priznavyly někdy v půlce 90satych let, takže minus 28 roků a tudíž se to bude týkat pouze pár papalasu hodně přes 85let.

user ( 26. června 2021 12:16 )

Problém je, že nikdo neví komu Blesk patří. Tohle je článek o ničem, přesto ovlivňuje a formuje názor na stranu i jejího předsedu. Co jako má nějaká zubarka společného s KSČM, stejně tak proč se zde nepresentuje podobně třeba Stan či malzel svazacky Pekarove.

panda82 ( 26. června 2021 10:49 )

kolik mu asi bylo roků ,když byl agentem

panda82 ( 26. června 2021 10:45 )

prezentujete se tady, že jste tady hloupý jen vy

panda82 ( 26. června 2021 10:43 )

Jeden žasne co všechno se před volbama hodí vytáhnout na světlo boží, hodí se všechno, mají souhlas manželky, že ji mohou vláčet tiskem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa