Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mejdan asi zlomí Hniličkovi vaz. Kandidovat „není dobrý nápad,“ tvrdí Vondráček. A co Faltýnek?

Autor: Jakub Veinlich - 
28. ledna 2021
05:01

Aby Milan Hnilička kandidoval v říjnu do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO, není podle místopředsedy hnutí a šéfa poslanců Radka Vondráčka dobrý nápad. O šéfovi Sportovní agentury a do úterý také poslanci se přitom mluvil jako o možném lídrovi ANO v Libereckém kraji. Vondráček se v rozhovoru pro Blesk Zprávy ale vyhnul odpovědi, zda by měl bývalý hokejista rezignovat i na post v agentuře, která rozděluje sportovců přes 12 miliard korun. A kdy budou „aňáci“ volit nové vedení a kdo nahradí Jaroslava Faltýnka v křesle prvního místopředsedy hnutí? A bude Adam Vojtěch českým velvyslancem?

Měl by pan Hnilička skončit po teplické oslavě, po té, co skončil jako poslanec, také jako předseda Národní sportovní agentury?

Nechci nijak obhajovat to, co se stalo, byla to vyloženě hloupost a porušení vládních nařízení, takže se z toho musí vyvodit nějaká velká osobní odpovědnost. Jak se k tomu postaví kolegy Hnilička, to je skutečně na něm. Na druhou stranu bych chtěl říct a ve veřejném prostoru to ještě nezaznělo. Díval jsem se, kolik náhradníků bylo v minulém volebním období a proč.

Video  Hniličku a Šlégra nafotili na tajné oslavě. Omlouvám se, ponesu následky, řekl šéf NSA  - iSport.tv
Video se připravuje ...

V minulém období to bylo 14, teď je to, myslím 17. případ. Je to poměrně hodně. Ale ty důvody byly vždy, že byl někdo zvolen do Evropského parlamentu, že se stal hejtmanem, že se stal senátorem, ze zdravotních důvodů, nebo kvůli ukončení politické činnosti. Jako například na začátku volebního období, jako to bylo v případě některých sociálních demokratů.

(mandátu se vzdali například bývalý premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, nebo bývalý úřadující předseda ČSSD a exministr vnitra Milan Chovanec – pozn. redakce).

Takže panu Hniličkovi máme gratulovat za jeho rozhodnutí?

Tak bych to neřekl, ale že by někdo v minulosti rezignoval z důvodu vyvození odpovědnosti za něco, co dělat neměl, to se za těch osm let, co jsem tady, nestalo.  Z tohoto pohledu, to, co udělal Milan Hnilička, není málo. Je to poprvé, kdy někoho vidím, že složí mandát a uznal tak, že udělal chybu.

V kuloárech se o něm mluvilo jako o možném lídrovi kandidátky hnutí ANO pro letošní sněmovní volby v Libereckém kraji. Na okraj připomenu, že na oslavě v Teplicích byl také ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák…Může podle vás Milan Hnilička po těchto událostech být vaším lídrem?

Já tuhle informaci nemám. Předpokládal jsem, že se chce plně soustředit na práci ve sportovní agentuře, protože s tím přišel do veřejného života. To je jeho hlavní činnost a důvod, proč vstoupil do politiky. Přiznám se, že nevím, jaké byly debaty v Libereckém kraji. Díky tomu, že se posunuly kvůli koronavirové pandemii i sněmy a další věci, tak nás debata o kandidátkách teprve čeká.

A když to pojmeme obecně. Dovedete si jako místopředseda hnutí ANO a jako třetí nejvyšší ústavní činitel v této zemi představit, po té, co se odehrálo v minulých dnech, kdy jeden z vašich představitelů minimálně porušil vládní nařízení, nařízení vlády, kterou vede hnutí ANO, že by měl Milan Hnilička za hnutí kandidovat, ať by to bylo kdekoliv?

Nevím, jak by se cítil v takové roli. Přeci jen je to za pár měsíců, tak myslím, že to není asi nejlepší nápad.

Kdo nahradí Faltýnka?

Hnutí ANO čeká volební sněm. Volná je u vás po Jaroslavu Faltýnkovi pozice prvního místopředsedy. On už ji nechce obhajovat. Budete kandidovat vy?  

Tady je otázka, zda tato pozice bude vůbec obsazena do řádného sněmu. My teď budeme mít jen zřejmě takový udržovací konferenci, protože končí některé mandáty. Debatu o nějaké kandidatuře jsem ještě ani s nikým nevedl.

Váš sněm měl být na přelomu ledna a února. Covid-19 ale odsunul i tyto akce.  Jak tedy budete celou situaci řešit?

Vzhledem k tomu, že řadě funkcionářů končí volební období, tak už teď budou probíhat možná pomocí videokonferencí, nebo metodou per rollam oblastní a krajské sněmy, ti jmenují delegáty do celostátního sněmu a i tento celostátní sněm zřejmě proběhne nějakým distančním způsobem. A na otázku, kdy proběhne řádný sněm, mám jednoduchou odpověď: Až to bude možné. Až to koronavirus a vládní opatření umožní. Nové vedení ale zvolit musíme, takže to nejspíš uděláme skutečně distančním způsobem – tedy nějak na dálku. Zřejmě bychom ale vyřešili jen dočasné prodloužení stávajících mandátů a debatu i obsazení dvou neobsazených místopředsednických funkcí bychom posunuly až na sněm, kde si to budeme moct vše vyříkat osobně a ne na dálku.

Video  Hnilička o stinné stránce politiky: Nevěděl jsem do čeho jdu, politika mě obrnila trpělivostí  - iSport TV
Video se připravuje ...

Jedním z těch, kteří skončili ve vládě Andreje Babiše je i bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zůstal jen poslancem. Slyšel jste o tom, že se pro něj rýsuje nějaký diplomatický post?

Neslyšel. Ale takové sněmovní zaručené zprávy putují jedna až dvě denně. Klidně se to může stát, ale já o tom opravdu nevím.

Prý by měl být českým velvyslancem ve Finsku…

Už se ví i země, jo? Opravdu nevím, to jde mimo mě.

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

František Los ( 9. února 2021 19:49 )

Celá ta slavná Národní sportovní agentura je k ničemu. Nemám nic osobního proti Hniličkovi ale nechápu dvě věci: 1) Proč byl vybrán pro vedení této agentury když hokej je profesionální sport který vydělává peníze o kterých se jiným sportům ani nezdá. Proč si hokej nevychovává mladou generaci za své peníze. 2) Po zkušenostech s milionovým dluhem po MS světa v Liberci který vedla Kateřina Neumanová nechápu proč byl management znovu svěřen sportovci bez zkušeností a bez vzdělání v ekonomické oblasti

Hora Petrik ( 29. ledna 2021 18:59 )

Jste hyeny, které oddelali pana Husáka. Mejdan ho nezničil.

user ( 28. ledna 2021 15:13 )

Paní Inzenyrka taky bere mateřskou, nebo důchod a to jsou stejně narokove dotace, které zde dehonestuje.

user ( 28. ledna 2021 15:10 )

Za Vás se Piráti musejí stydět.

user ( 28. ledna 2021 15:07 )

Je úplně jedno, co a kdy vystudoval, důležité na tomhle průšvihu je to, co ten oslavenec, na zúčastněné ví, že mu nemohly účast na mejdanu odmítnout. A to všichni do jednoho!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa