Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Předvolební vření v Jihlavě. Babiš tasil guláš zdarma, Vystrčil rodinu a hudebníky

Autor: vja - 
30. září 2022
05:00

Jihlava den před zahájením druhého kola senátních voleb doslova vřela. V centru města, necelý kilometr jeden od druhého, se snažili přízeň voličů získat kandidát za SPOLU a současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a manažerka a bývalá poradkyně někdejšího ministra financí Andreje Babiše Jana Nagyová (ANO). Poslední zmíněná kandiduje na post senátorky za ANO i přes skutečnost, že je momentálně společně s předsedou hnutí Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo.

Vystrčil, kterého voliči v obvodu Jihlava poslali do Senátu již dvakrát, v prvním kole získal celkem 45,62 %. Výsledek Nagyové se rovněž nedá označit za neúspěch, ba naopak. Sama kandidátka hnutí ANO byla podle svých slov ziskem 30,56 % odevzdaných hlasů nadmíru překvapená.

Video  Blesku se v Jihlavě podařilo krátce vyzpovídat Miloše Vystrčila (ODS).  - Blesk: V. Jandera
Video se připravuje ...

V regionu oba kandidáti do Senátu mají již bohatou politickou historii. Vystrčil mezi lety 1998 a 2001 vykonával funkci starosty Telče a v roce 2004 se stal dokonce hejtmanem Kraje Vysočina. V Telči je rovněž dlouholetým zastupitelem města. Nagyová pak mezi lety 2014 a 2018 zasedala v jihlavském zastupitelstvu a roku 2016 byla zvolena do funkce první náměstkyně jihlavského primátora pro dopravu, služby a sport.

Guláš zdarma, David Koller a nedostatek židlí

Zatímco Babiš s Nagyovou se snažili potenciální voliče na akci, jež se konala na parkovišti naproti ZŠ Křížová, přilákat příslibem guláše a piva či svařáku zdarma, Vystrčil na koncertu s názvem „Volíme slušnost“ vsadil na velká jména české hudební scény. Příznivci současného předsedy Senátu se tak v prostředí jihlavských Smetanových sadů mohli těšit na interprety jako David Koller, Antikvartet Dušana Vančury nebo jazzový Bee Band. Na dálku se připojili rovněž Marta Kubišová a Tomáš Klus.

Hudební produkce však nechyběla ani na setkání s politiky hnutí ANO, kde vystoupil například Bohuš Matuš, byť bez doprovodu živé kapely. Kromě občerstvení zdarma a komornějších hudebních vystoupení tým okolo Babiše a Nagyové rovněž připravil program pro děti v podobě nafukovacích skákacích hradů.

Obě předvolební akce se těšily velkému zájmu veřejnosti, vyslechnout a popovídat si s jednotlivými kandidáty přišly odhadem stovky lidí. Na parkovišti okolo stánků a pódia ANO dominovali především občané důchodového věku, přičemž na místě zjevně velmi scházely lavičky či židle, kde by příchozí mohli na chvíli spočinout. V tlačenici, jež vlivem malé rozlohy vyhrazených prostor panovala, se pak ti, kteří přišli o berlích, doslova stěží drželi na nohou. Ve Smetanových sadech se naopak příchozí všeho věku rozptýlili v prostoru parku či zaujali místa k sezení připravená před pódiem.

Hlasité troubení i slovní roztržky

Vcelku očekávatelně se nedlouho po příjezdu Andreje Babiše před základní školou začali srocovat odpůrci bývalého premiéra, kterých nakonec dorazily přibližně dvě desítky. V rukou třímali transparenty s nápisy „Slušnost a pokora není slabost“ nebo „Láska, žádné bojování“. Narušit setkání s politiky ANO se snažili i projížděním okolo místa konání akce v automobilech a hlasitým troubením. S několika příznivci ANO se přitom dostali do slovních roztržek, k větším sporům však nedošlo i vlivem dohledu policejního antikonfliktního týmu.

„Má sedět někde ve Sněmovně… a von tady blbne lidi zase. To je nemožný, no je to katastrofa. A ta jeho podržtaška, to je to samý. Já tady chvilku postojím a pak se přesunu vedle na jinou akci, tam to bude lepší. Bez guláše z Kostelce, bez pivíčka, ale budou tam lepší lidi určitě,“ sdělil Blesku jeden z odpůrců Babiše a Nagyové. Miloše Vystrčila pak označil za „solidního člověka“.

Babiš k Nagyové: Moje první reakce byla negativní

Janu Nagyovou do Jihlavy přijeli podpořit i současný místopředseda ANO a bývalý superministr Karel Havlíček a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Pozornost veřejnosti a médií na sebe však výrazně strhával především šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš.

„Paní Nagyová je obětí bezpráví, protože měla smůlu, že vlastně potkala Babišovu rodinu a je účelově stíhána. To stíhání je politické, protože o tom rozhodl nejvyšší státní zástupce Zeman, i když státní zástupce Šaroch to zastavil. Takže každý ví, že je to politický proces,“ sdělil Babiš novinářům ke kauze Čapí hnízdo, v níž spolu s Nagyovou figuruje.

S kandidaturou Nagyové do Senátu zpočátku prý Babiš nesouhlasil, dokonce se ji snažil své bývalé poradkyni vymluvit. „První moje reakce byla negativní. Pokud je tady krajský předseda Kukla, tak si to můžete ověřit, že mně se to nelíbilo. Ale oni na tom trvali, no tak si to prosadili. Paní Nagyová mně tvrdí, že s tím přišla členská základna, já to respektuju. Já jsem řekl, že to není dobrý nápad. Zkrátka pan Kukla takhle přišel na výbor a výbor to odsouhlasil, tak jí pomáháme,“ uvedl.

Místo Nagyové prý původně pomýšlel na jiné adepty na kandidaturu do Senátu, konkrétně bývalého hejtmana Jiřího Běhounka či poslance za ANO Drahoslava Rybu. „My jsme nejdřív přesvědčovali pana hejtmana Běhounka, který z nějakých soukromých důvodů to odmítl. Já jsem osobně navrhoval pana Rybu, ale potom přišla krajská organizace s paní Nagyovou, takže to není můj výmysl,“ přiblížil proces výběru kandidáta.

Nagyová: Babiš mi to rozmlouval do poslední chvíle

„S tím přišli kolegové z místního ANO a z krajského ANO,“ uvedla ke své kandidatuře Nagyová. Babiš prý v jejím výběru vůbec neměl prsty. „Ten mně to rozmlouval do poslední chvíle. Ten ještě před měsícem byl za mnou, jestli si to nechci rozmyslet,“ přiznala novinářům.

Do žádné z debat s Milošem Vystrčilem nezavítala podle svých slov z toho důvodu, že měla plné ruce práce s právě probíhajícím soudním řízením. „Ten soud sám o sobě - každý, kdo to zažil - a obzvlášť po takhle dlouhý době, jak se to připravovalo, tak je to obrovský nápor psychický, časový,“ míní Nagyová.

„To druhé kolo je velmi příjemným překvapením. Pro nás všechny, pro celý tým,“ neskrývala nadšení nad výsledky prvního kola voleb Nagyová.

Vystrčil: Na jedné straně je Miloš Vystrčil, na druhé stínová vláda hnutí ANO

Miloše Vystrčila na místě podpořila především jeho rodina a na dálku mu úspěch popřál bývalý premiér Petr Pithart. Jedna z Vystrčilových dcer na závěr koncertu uvedla: „Hoďte paní Nagyové místo hlasu do urny nějaké pomeranče. Ty jsou prý taky dobré na imunitu.“

S Milošem Vystrčilem se Blesku podařilo přinést i krátký rozhovor:

Mohl byste jenom krátce popsat, jak se momentálně cítíte? Ten výsledek byl u vás v prvním kole velmi dobrý.

Cítím se jako před rozhodující soutěží, to znamená, že začínáme od nuly. Moc si přeju, aby všichni, co mne podpořili v prvním kole, přišli volit i ve druhém kole. A uvidí se, jak to dopadne. Jsem trošku v napětí, ale zároveň jsme udělali všechno, co jsme mohli, tak teď to je v rukách voličů. Doufám, že přijdou. A budeme potom výsledek asi respektovat. Já věřím, že uspějeme.

Jak se díváte na kandidaturu paní Jany Nagyové? Přijde vám to jako svého druhu trochu drzost kandidovat, když je trestně stíhaná?

Já to nehodnotím, já jenom popisuju, že ty volby vlastně nejsou standardní soutěží mezi dvěma kandidáty. Na jedné straně je Miloš Vystrčil, na druhé straně je stínová vláda hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem, nekonečně peněz, nekonečně lidí, marketing, zároveň zákeřnost a další věci s tím spojené. A proti tomu všemu dneska já kandiduji. Kandiduji taky díky bohu s podporou rodiny, s podporou dalších lidí, mých kolegů senátorů, tak uvidíme, jak to dopadne. Ale nekandiduje nikdo za mě. Říkám, co jsem udělal, co chci dělat a co jsem zač, zatímco na druhé straně se nezdá, že by kandidovala Jana Nagyová. Tam kandiduje jakési obrovské uskupení a obrovský marketingový kolos s nekonečnými možnostmi. Tak uvidíme, jak si to lidé vyhodnotí. Já pořád věřím tomu, že vyhrajeme, že vyhraje slušnost.

Za vás vlastně mluví činy, říkáte…

No, já doufám, že za mne mluví činy, nebo jsem o tom přesvědčen, protože tady dlouhodobě pracuju, s těmi lidmi se vídám. Většinu těch lidí tady jsem viděl nebo je znám. A jak říkám, jak to celé dopadne, nebo jestli v nějakém okamžiku ten marketing je schopen to zválcovat zároveň s tou lží a s těmi zákeřnostmi, to uvidíme.

Jak se díváte na to, že vlastně ve stejnou dobu tady má akci Andrej Babiš a hnutí ANO?

Tak, že ve čtvrtek, den před volbami, obě dvě strany mají mítink v největším městě, to není nic nelogického. Není to, bych řekl, nic připravovaného, je to z naší strany náhoda. Jestli je to záměr z druhé strany, to je potřeba zeptat se tam.

Doporučujeme
sorgedoktor ( 3. října 2022 18:02 )

No jo, natirat pana ing Babise, to je ted v kurse

sorgedoktor ( 3. října 2022 18:00 )

Neni to trochu silne

sorgedoktor ( 3. října 2022 17:59 )

Luder, asi mate pravdu, melk jste s tim vylezt pred volbama

prochaskanamoste ( 2. října 2022 21:44 )

Nežvaň! Kdyby byli u vesla babišovci, máme se dál dobře, jak jsme se za nich měli. Andrej Babiš uměl totiž zemi vést k prosperině, nikoho sem z venku netahal, nikoho jsme neživili, řekl jasně, že žádní emigranti sem nepřijdou, postavil se proti kvótám v eu.Neposílal nikam do válečných konfliktů zbraně za miliardy.Razil, jak to šlo, politiku Viktora Orbána.Bohužel, ačkoliv on sám je dříč, škodí mu ty grácie v EU, které celou politiku ANO sráží a vylezly Babišovi po zádech.

prochaskanamoste ( 2. října 2022 21:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa