Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duel: Herman mi přelepuje plakáty, stěžuje si Orgoníková. Exministr dupl na firmu

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. září 2018
05:45

Kampaň se vede všemi možnými způsoby. Třeba i přelepováním plakátů. O tom se přesvědčila i bývalá mluvčí Paroubkovy vlády Lucie Orgoníková (ČSSD). Tu překryl na několika místech exministr Daniel Herman (KDU-ČSL). Po upozornění ze strany své konkurentky prý „dupl“ na firmu, která má jeho propagaci na starost. Orgoníkovou v živě vysílaném duelu přesvědčoval, že si takové soupeření nepřeje. Oba adepti na senátorský post se pak neshodli ani v názoru na situaci kolem 50 syrských sirotků, které navrhuje přijmout v rámci solidarity europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

„Na začátku volební kampaně jsme si řekli, že povedeme kampaň slušně a bohužel se stává to, že já mám své plakáty cíleně přelepované vámi. Objevilo se to po celém našem okrese. Přijde mi to velmi nefér,“ zaútočila Orgoníková na Hermana ve chvíli, kdy dostala prostor položit svému soupeři jednu otázku. Herman přitom tvrdí, že co se slíbí, to se musí dodržet.

Exministr kultury Sobotkovy vlády už prý problém řešil. „Já jsem o tom byl informován kolegou paní Orgoníkové. Předpokládám, že to je asi bohužel práce agentur. Mohu garantovat, že to není práce lidí, kteří by se mnou byli přímo spojeni. Dal jsem tam hned pokyn, aby se toto napravilo, protože to se nedělá, samozřejmě,“ reagoval na výtku bývalé mluvčí Paroubkovy vlády a šéfky kabinetu ministra školství Chládka.

I Herman si ale posteskl, že se mu děje to samé. „Já si své agenturní pracovníky hlídám,“ neobměkčil Orgoníkovou.

Video  Duel Herman a Orgoníková  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Se sirotky opatrně, váhá Orgoníková. Herman by je přijal

Aktuální dohady o tom, zda by Česko mělo nebo nemělo přijmout 50 syrských sirotků, pak také kandidáty rozdělily, ač se jinak na řadě věcí shodli.

Moje maminka přežila jako židovská holčička proto, že byla ukrývána dobrými lidmi, aby nešla do koncentračního tábora. Plně podporuji tuto iniciativu paní europoslankyně Šojdrové. Samozřejmě to nesmí znamenat žádné bezpečnostní riziko. Není to, že by si to vycucala z prstu, ale na základě hluboké analýzy. Těm věcem se věnuje,“ hájil návrh lidovecké členky Evropského parlamentu Herman. 

Orgoníková byla o poznání zdrženlivější. „To je složitá otázka. Pokud bychom měli přijmout sirotky, musí se to velmi zvážit. Ty děti mají určitě i svoje rodiny, nevěřím, že by máma opustila dítě, ještě z takovéto kultury, kde je rodina silný prvek. Není na stole žádný konkrétní návrh,“ reagovala na dohady a zopakovala tak slova svého stranického šéfa Jana Hamáčka. Pokud by šlo skutečně o děti, které o rodiče přišly, pak by byla podle ní pomoc na místě. Orgoníková ale přímo o přesídlení do Česka ani v tomto případě nemluvila.

Podpora lokálního sportu i větší odměny učitelům

Hlavní debata se pak vedla o tom, jak ztransparentnit dotace do sportu nebo jak dál nakládat s navyšováním platů učitelů. Poslední nařízení totiž směřují k navyšování tarifní složky, ne každý učitel je přitom stejně kvalitní.

„Z analfabetů, z lidí, kteří neumějí číst a psát, učitel vytváří inteligentní bytosti. Je to obdivuhodné. Myslím, že společnost si učitelů neváží,“ konstatoval Daniel Herman a troufá si i na novou verzi tzv. kariérního řádu. Zákon, který měl rozkastovat učitele na několik tříd a zavést například institut uvádějícího kantora, totiž spadl za Sobotkovy vlády pod stůl, přestože se o něm jednalo ve Sněmovně i v Senátu.

Duel Blesk Zpráv před senátními volbami 2018. Herman a Orgoníková se přeli o školství i migraci. Duel Blesk Zpráv před senátními volbami 2018. Herman a Orgoníková se přeli o školství i migraci. | Blesk / Jakub Poláček

Větším pravomocím pro ředitele, kteří by odměňovali ty nejlepší pedagogy, by dala zelenou i Orgoníková. Neřekla ale přesně, jak by si systém představovala. V potaz bere i možnost korupce. „Je to o kvalitě ředitele, o jeho objektivitě, jestli učitele ohodnotí podle toho, jak je kvalitní, a ne podle toho, jestli si mu dovolil za rohem říct, co si o něm myslí,“ komentovala problematiku.

V otázce dotací se oba kandidáti shodli na požadavku větší transparentnosti. Podle Orgoníkové by měly peníze více směřovat přímo klubům či sportovcům, svazy by ale úplně nevynechávala. „Opravdu se teď děje, že se ruší sportovní kluby, protože tam ty peníze nepřichází. Peníze by měly jít adresně, ale svazy nemůžeme vyloučit. Ty tam hrají svoji roli. Máme hromadu firem, které můžou dávat peníze na sport ve formě sponzoringu,“ nastínila možnost financování mimo dotace. Zmínila například nákup vybavení nebo občerstvení.

„Ruší se některá fotbalová hřiště, a to je prostě špatné. Hodně se věnuje na vrcholnou reprezentaci, jistě, to je v pořádku, ale myslím, že na toto bychom neměli zapomínat,“ zdůraznit potřeby regionálních sportovišť také Herman.

Konkrétní krok pro Chrudimsko

A jaký nejdůležitější krok by oba kandidáti podnikli po svém zvolení pro svůj obvod?

Lucie Orgoníková: Opravit silnici mezi Okrouhličkou a Štokama.

Daniel Herman: Chtěl bych, aby Senát získal důvěryhodnost a aby lidé v tom obvodu si byli jisti, že senátor je na jejich straně a mají k němu otevřené dveře (končícím senátorem tohoto obvodu je Jan Veleba, mandát neobhajuje - pozn. red.).

Doporučujeme
deratizater ( 19. září 2018 08:33 )

Židokatolický vepřobijec z Let je pokrytec k pohledání .

petr11 ( 19. září 2018 07:53 )

....ten je mi tak nesympatickej

zada ( 19. září 2018 07:51 )

Hermanovi to nepomůže, se "strýčkem" Bredym a jeho medailí - s tím tyjátrem, se úplně odrovnal!!!_! I kdyby si na čelo vytetoval srdíčko

misha46 ( 19. září 2018 07:44 )

Zrůda 👹 Herman. Už i tak fyzicky vypadá.

aIIahakbar ( 19. září 2018 07:13 )

Herman je to pobožné prase s falešným strejdou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa