Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sobotka hrozí bankovní daní. Lidé si v bankách připlatí, varují Babiš i opozice

Autor: ČTK, bk, simao - 
14. února 2017
14:50

Bohuslav Sobotka (ČSSD) slibuje: Do státního rozpočtu přiteče 11 miliard korun ročně navíc. A to díky bankovní dani, kterou však kritizuje opozice. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že banky zareagují zdražením bankovních produktů. A tak na to ve výsledku doplatí občané.

V čem návrh ČSSD spočívá? Sociální demokraté navrhují ve svém volebním programu zavedení sektorové daně pro banky - zavedeny mají být čtyři sazby podle výše aktiv.

Bohuslav Sobotka v úterý upozornil na to, že speciální daň pro banky má 15 zemí Evropské unie. Podle něj od roku 2000 odplynulo z bankovních firem do zahraničí 460 miliard korun ve formě dividend. „Dalších minimálně 20 miliard korun banky navíc ušetřily na daních po snížení daně pro právnické osoby,“ dodal premiér.

ČSSD má i plán, jak by měly nové speciální daně pro banky vypadat. Nejvyšší sazba 0,3 procenta by byla pro banky s aktivy nad 300 miliard korun, nejnižší 0,05 procenta pro banky s aktivy do 50 miliard korun, uvedl Sobotka.

Od 50 do 100 miliard korun aktiv by daň byla 0,1 procenta, od 100 do 300 miliard korun pak 0,2 procenta a poté od 300 miliard korun navrhuje ČSSD onu daň 0,3 procenta. Bankovní daň je přitom myšlena jako odvod z celkových aktiv banky a nebyla by závislá na výši zisku banky v daném roce.

Babiš: Proč právě banky? Zdanění podle sektorů odmítl

Sobotka si od toho slibuje, že rozpočet by měl podle propočtů sociálních demokratů získat 11 miliard korun ročně navíc. Sektorovou daň pro banky přitom navrhovala ČSSD už před sněmovními volbami v roce 2013. V koalici s hnutím ANO Andreje Babiše a lidovci Pavla Bělobrádka ji ale strana neprosadila.

Zdanění podle sektorů přitom Babiš nadále odmítá. Nejde prý o dobrý nápad a ani v jiných zemích se úplně neosvědčilo. „Je otázka, proč právě banky. Mluví se také o operátorech, vodárenství, energetice. Zkušenosti se sektorovými daněmi z Evropy nejsou dobré,“ podotkl Babiš a upozornil na to, že vyšší zdanění by mohlo zdražit úvěry pro živnostníky a firmy.

Příští týden chce ČSSD podle Sobotky představit i další část návrhů na změnu daňového systému ČR. „Jsme pro radikální změnu daňového systému, která podpoří občany s průměrnými příjmy, a naopak velkou část daňového břímě převede na ty bohatší," uvedl premiér.

Odradí investory a zvýší ceny, soudí opozice

Pravicová opozice místo nových daní, jak s nimi přichází před sněmovními volbami ČSSD, navrhuje zjednodušit daňový systém. Česko podle ní potřebuje hlavně stabilitu daní.

Návrh na speciální bankovní daň, kterou Sobotka, podle ODS a TOP 09 odradí investory a promítne se do konečných cen pro klienty bank. Návrh kritizují na twitteru i koaliční partneři sociálních demokratů. Místopředseda lidovců Marian Jurečka poznamenal, že právě za vlády ČSSD převzaly české banky zahraniční vlastníci.

„Tři roky neustálých daňových změn ČSSD evidentně nestačily a už plánuje změny další. Český daňový systém však potřebuje pravý opak - více zjednodušení a hlavně stability," přisadil si předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Místo zavádění nových daní navrhuje jeho strana snížení a zjednodušení DPH ze tří na dvě sazby a postupně snížit odvody na sociální a zdravotní pojištění. „To jsou návrhy moderní daňové politiky. Plány ČSSD jdou ale úplně opačným směrem. Ještě více chce danit úspěšné, odrazovat lidi od práce a dál komplikovat daňový systém. Pro Českou republiku jsou návrhy ČSSD škodlivé," tvrdí Fiala.

Kalousek: Pro lidi to zdraží bankovní produkty

Na návrhy ČSSD reagoval ve Sněmovně šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Možná to bude znamenat 11 miliard do státního rozpočtu, ale především to bude znamenat zdražení všech bankovních produktů pro všechny lidi, což dopadne zejména tíživě na malé a střední podnikatele,“ tvrdí. 

„Je bláhové se domnívat, že dojde k nižšímu zisku bank a bude z toho profitovat rozpočet. Zisk zůstane stejný a zaplatí to lidé v cenách bankovních produktů,“ podotkl Kalousek.

Podle Kalouska, pokud by Česko chtělo, aby zisky, které banky vytvářejí, nebyly odlévány do zahraničí, by bylo na místě vytvořit dostatečně atraktivní investiční prostředí, aby banky investovaly v Česku.

Votava: Poradí si s tím konkurenční boj

Kalouskovu výtku ohledně zdražení cen bankovních produktů ČSSD odmítá. „Zavedení progresivní bankovní daně by se přitom občanů nemělo nijak negativně dotknout. S možným přenesením daně na klienty by si měl poradit konkurenční boj. Cílem zdanění finančního sektoru není pokřivení, ale naopak narovnání trhu,“ oponuje předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Kalouskovi se však nezamlouvaly ani další návrh z dílny ČSSD - zvýšení daně z příjmů právnických osob pro firmy s vyššími zisky. „Pro nás je to nepřijatelná představa, mají být rovné podmínky pro všechny. Napadá mě slogan pana prezidenta Reagana - když to vydělává, tak to budu danit a regulovat tak dlouho, dokud se to hýbe a až se to hýbat přestane, tak to začnu dotovat. To je cesta, která vede k přerozdělování bídy. Jsme zásadně proti progresivní dani u právnických osob i proti sektorovým daním,“ reagoval Kalousek.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 15. února 2017 07:13 )

v 70.letech v CSSR letel vtip na zpevaka karla halu. jaky je rozdil mezi obrezanym muzskym udem a zpevakem v rolaku - zadny. zdravim tvrdaka, socianiho bohuuuse a vzkazuji: to je podoba, i bez rolaku.....

jajas ( 14. února 2017 19:12 )

Ten Sobotka je fakt "prdlouš"! Kde proboha doteď žil, že si "nevšiml", že jakékoliv zvýšení daní, poplatků a vstupních nákladů pro jakékoliv organizace a podniky znamená, že je zaplatí obyčejní občanéééééééééééé! No chápete, to? Já už fakt ne, jako v kocourkově.....už rezignuju...i na volby...jen se chci dožít důchodu.... aspoň trochu na úrovni...ale jak vidím, tak ani to mi nehrozí....

ivoadler ( 14. února 2017 18:24 )

Daně platí především chudí. Bohatí si ohlídali, aby nebyli příliš zdanění. Vždyť to všichni víme. Náš daňový systém fandí bohatým. Nakonec stát se tím ani netají.

noacojezase ( 14. února 2017 17:36 )

Protože každá sektorová daň dopadne na spotřebitele, akcionáři se svých zisků nevzdají ani náhodou.

noacojezase ( 14. února 2017 17:13 )

EET bych do toho netahal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa