• Hnutí ANO jasně ovládlo letošní krajské volby, vyhrálo v devíti krajích, v dalších čtyřech bylo druhé. Naopak ČSSD zvítězila jen v Jihočeském kraji a na Vysočině. V Libereckém kraji zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, na Zlínsku uspěla KDU-ČSL. 
  • Kolika krajům bude nakonec Babišovo ANO vládnout ale není jisté. V některých regionech se ostatní strany zkouší dostat do opozice.
  • Podle předsedy hnutí ANO je jeho úspěch vyjádřením nespokojenosti voličů se současným stavem. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v neděli prohlásil, že jeho hlavu nikdo nechce a odstupovat nehodlá.
  •  V krajských volbách dosáhla volební účast 34 procent, v senátních volbách byla o procentní bod nižší.
  • Detailní informace k volbám najdete v našem volebním speciálu ZDE. Voliči budou ještě příští pátek a sobotu rozhodovat ve 2. kole do Senátu.

ONLINE: Krajské a senátní volby 2016
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
22:01
7. 10. 2016

Pro dnešek se s Vámi loučíme a děkujeme za pozornost. Zítra budeme pokračovat v online zpravodajství. Odpoledne budeme rovněž živě vysílat ze studia Blesk.cz aktuální výsledky voleb i rozhovory s experty.

 
22:00
7. 10. 2016

S úderem 22:00 hodiny se uzavřely volební místnosti. Kdo nestihl zvolit svého favorita, má ještě možnost v sobotu v čase 8:00 – 14:00.

21:57
7. 10. 2016

Během pátku přišlo na jižní Moravě k volbám do krajských zastupitelstev 20,28 % voličů, senátní volby oslovily k páteční 21. hodině celkem 19,23 % voličů. V samotném Brně odvolilo v krajských volbách 25,83 % lidí, k senátnímu hlasování přišlo 23,55 lidí. V Jihomoravském kraji žije v 673 obcích celkem 981 261 oprávněných voličů a v kraji je 1 405 volebních okrsků.

21:31
7. 10. 2016

Již jsme zmiňovali člena volební komise, který úřadoval provokativně celý pátek v tričku s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Tím porušoval pravidla. Jak to s ním dopadlo? Přivolaná policie neshledala důvod k zákroku, komunistu pak odmítla z funkce odvolat i předsedkyně okrskové komise Magdalena Bašová, nominovaná za Stranu zelených.

21:17
7. 10. 2016

Například ve středních Čechách volila do večera ani ne pětina lidí. Téměř dvacetiprocentní účast byla v Kolíně; v Benešově a Mělníku přišlo k urnám shodně necelých 17 procent voličů. O něco méně, 15 procent, hlásí Kutná Hora a 14 procent lidí zamířilo k volbám v Berouně.

20:59
7. 10. 2016

Do večera přišlo volit krajské zastupitele a senátory v průměru do pětiny voličů. Zájem lidí o hlasování je podle informací z komisí rozdílný.

20:53
7. 10. 2016

Hlasů, které by si přály internetové volby, stále přibývá. Alespoň na sociálních sítích. 

20:47
7. 10. 2016

Do uzavření volebních místností zbývá něco málo přes hodinu. Kdo se nestihl zúčastnit, bude mít příležitost ještě zítra mezi 8 - 14:00 hodinou.

20:31
7. 10. 2016

"Senátní volby lidé mají tendenci podceňovat, ale nemají nižší váhu než jakékoliv jiné volby."

Šéf Senátu Milan Štěch se pro změnu pustil do toho, proč jsou senátní volby důležité.
Senát je podle něj dnes tvořen "lidmi s velkou životní zkušeností a s praxí z reálného života a často také komunální politiky". "Senátu se v posledních letech daří bránit výstřelkům nebo někdy i nepozornostem Poslanecké sněmovny a dotváří zákony, které prospívají českým občanům," tvrdí.

20:28
7. 10. 2016

Andrej Babiš se ohradil proti výroku Sobotky, že chce ANO privatizovat nemocnice. "ČSSD proti nám spustila lživou kampaň. Říkají, že chceme privatizovat kraje. Blbost. Nechceme privatizovat nic, jsou to nesmysly. To ONI si zprivatizovali ty ´svoje´ kraje: mně nedovolili navštívit nemocnice nebo školy, nemohl jsem mluvit ani se zaměstnanci nemocnic. Vidíte, jaká je ČSSD. Já bych si přál, aby Česká republika byly jedna velká rodinná firma všech občanů," napsal na sociální síti.

 
20:25
7. 10. 2016

Perlička z pražských Dejvic, kde se volí do Senátu: Do jedné z volebních místností se vydala delegace z Jižní Koreje, která pozorovala český systém voleb. "To nás trochu překvapilo, ale měli dokument podepsaný ministrem vnitra Milanem Chovancem," uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

20:09
7. 10. 2016

"Pinkfuture. Čaukymňauky." Růžová barbie, která s Úsvitem vytáhla proti islamizaci a uprchlíkům a také do krajských voleb, Dominika Myslivcová už má odvoleno. Chce v Moravskoslezském kraji "růžovou budoucnost pro všechny" a nechce "aby mladí lidé utíkali z kraje" a nechce "se bát".

 

Také své fanoušky na sociálních sítích se rozhodla potěšit vlastní růžovou volební fotkou s čivavou. Za první volební den tenhle outfit se živým "módním doplňkem" nikdo nepřekonal... Na Youtube se pak blogerka a modelka Myslivcová rozhodla voličům ukázat, jak se přesně má volit.

20:00
7. 10. 2016

Již za dvě hodiny se uzavřou volební místnosti v první den krajských voleb 2016.

19:42
7. 10. 2016

A ještě jedna zastávka Blesku před krajskými volbami. Při debatě Blesku v Jihočeském kraji nechyběl hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který by kraji vládl rád dále. Představili se však i další kandidáti. A během pořadu pro odlehčení zazněl i kvíz, který je vyzkoušel ze znalostí jejich regionu.

 

Vzpomínalo se však i na lánský puč, schůzku Michala Haška a spol. s Milošem Zemanem a za zády Bohuslava Sobotky. Zimola o ní prohlásil: „Kauza lánského puče není nic jiného než dobrá večeře u pana prezidenta. Předcházel tomu výsledek voleb, který byl v očekávání ČSSD vyšší. Chtěli třicet procent hlasů.“

VIDEO
Video se připravuje ...
VIDEO
Video se připravuje ...
19:29
7. 10. 2016

Stařenky v Brně posílali od čerta k ďáblu. Tak zpackané volby paní Eleonora Silná (86) ze starého Brna ještě v životě nezažila. Se svou o čtyři roky mladší sousedkou se o hůlkách vydaly jako vždy v posledních padesáti letech volit do školy v Křenové ulici. Domů se vrátily po třech hodinách. Unavené, skleslé a rozhořčené. „Tak dezorganizované hlasování jsme v životě nezažily,“ řekla Blesku paní Silná.

 

„Chtěly jsme odhlasovat i referendum o nádraží a ptaly se, kde můžeme,“ uvedla paní Silná. Najít však místnost pro referendum bylo náročnější, než čekaly. A nikdo jim nebyl schopný správně poradit. „Nachodily jsme se kolem našich humen až až a řekly si, že už volit asi nikdy nepůjdem. Toto jsme ještě nezažily, abychom byly posílány z adresy na adresu, všude ve volebních místech plno volebních pracovníků, kteří nám nebyly schopni hned ze začátku poslat na správnou adresu, kde bychom mohly odvilit referendum,“ postěžovaly si seniorky.

19:18
7. 10. 2016

Volit chodí i mladí. Objevují se však hlasy, že by volit mělo být možné i po internetu.

19:17
7. 10. 2016

Střípky ze zákulisí superdebaty Blesku: Andrej Babiš chtěl koupit nové stolky, Milan Chovanec hledal vodu z Agrofertu, padaly vtípky, ale bylo i dusno. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
19:13
7. 10. 2016

Premiér Sobotka doufá, že volby dopadnou dobře. Dříve než jejich výsledek se však dozví, jak dopadne výsledek fotbalové reprezentace do 21 let. Na její zápas do Znojma totiž vyrazil, odreagovat se z předvolebního shonu.

19:10
7. 10. 2016

Do volební komise vyrazil s trikem se srpem a kladivem. V části Brno-střed přišel do komise muž s trikem, na němž je rudá hvězda, srp a kladivo. V zákonu o volbách je přitom jakákoliv propagace v blízkosti volebních místností zakázána. Tajemník městské části Brno – střed Petr Štika muže na problém upozornil, ten se však odmítl převléknout. Krajský úřad nyní rozhoduje, zda zmíněného zástupce KSČM vyloučí z volební komise.

18:47
7. 10. 2016

Někdejší hokejový reprezentant, dnes kouč Vsetína Jiří Dopita šel volit v Olomouci - Chomoutově. Také v Olomouckém kraji přitom byla jedna ze zastávek Bleskových předvolebních debat. Ale nikoli "u ledu", ale  v sauně. Respektive ve skleníku. Lídři kandidátek se pořádně zapotili při dotazech ohledně toho, kdo může za dluhy kraje, které jsou kvůli dotacím největší v Česku. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
18:29
7. 10. 2016

Komunistický hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) přišel k volbám v Bílině s manželkou Jitkou a vnučkou, jejíž maminka, Bubeníčkova dcera (†23), byla zavražděna. A to svým přítelem, který ji pobodal a ona následně podlehla četným zraněním.

18:17
7. 10. 2016

A ještě jeden rodinný volební výlet. V obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku šel volit předseda hnutí STAN (Starostové a nezávislí) Petr Gazdík. V náručí držel svého syna.

 

"Očekávám, že bude zvolená taková reprezentace, která dá větší smysl krajům, která se o kraje bude starat lépe, než tomu bylo doposud, tak, aby byly pro občany větším přínosem. Aby to poznali v lepších silnicích, v lepším školství, v lepší zdravotní, v lepší sociální péči," řekl Gazdík.

18:12
7. 10. 2016

Debata Blesku z Královéhradeckého kraje se točila kolem miliardového tendru na náchodskou nemocnici, kvůli kterému detektivové z nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu dokonce prohledávali krajský úřad v Hradci, zabavovali počítače, mobily i písemnosti. A to nedlouho před volbami. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
18:06
7. 10. 2016

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vyrazil v Náchodě volit v doprovodu svých dětí. Byl jsem normálně v práci, měl jsem schůzky, ten den byl úplně běžný až na to, že jsem dneska ještě stihl vyzvednout Pepu ze školky," hlásil šéf lidovců.

 

Nechal nahlédnout i pod pokličku stranické kampaně a toho, kolik stála. "Těch peněz nebylo moc. My jsme dávali deset milionů na krajské volby z centrály a pět na senátní. Ostatní si museli zařídit kandidáti nebo regiony a při takových objemech se to dá zvládnout velmi dobře," uvedl Bělobrádek. Strana by podle něj chtěla posílit jak v Senátu, tak v krajích. Úspěchem by byl i jeden hejtman, momentálně nemají lidovci žádného.

 
18:01
7. 10. 2016

Na jižní Moravě zatím volilo 6 lidí ze sta. Po dvou hodinách od otevření volebních místností přišlo na jižní Moravě k volbám do krajských zastupitelstev 6,13 % voličů, senátní volby oslovily k páteční 16. hodině celkem 6,24 % voličů. V samotném Brně odvolilo v krajských volbách 8,43 % lidí, obdobné procento přišlo i k senátnímu hlasování. V Jihomoravském kraji žije v 673 obcích celkem 981 261 oprávněných voličů, a v kraji je 1 405 volebních okrsků.

 
17:56
7. 10. 2016

Vůbec poprvé zažívají krajské a senátní volby v obci Doupovské Hradiště a Bražec na Karlovarsku. Obce vznikly v letošním roce díky zmenšení vojenského újezdu Hradiště a v lednu si volily obecní zastupitele. "Volby jsou pro naše občany a celkově pro obec nová věc," přitakává starostka Jarmila Bošková (nez.). Místostarosta Zdeněk Macháček dodal: "Můj tip je, že volební účast bude vysoká."

17:52
7. 10. 2016
17:50
7. 10. 2016

Šéf KSČM Vojtěch Filip míní, že tématem, které se dotkne všech regionů, je doprava. Vyjádřil tak nepřímo souhlas s prezidentem Zemanem, který uvedl to samé. Filip prohlásil, že žádný kraj není spokojený s tím, že vláda zatím nerozhodla o tom, zda se bude pokračovat ve financování oprav silnic druhých a třetích tříd.

 

"Zatím se nepodařilo přimět ministra financí k tomu, aby se rozhodl pro nějaké řešení, které by bylo koncepční. To znamená, aby to nebyl jen zbytek nevyužitých peněz ze státního rozpočtu, který se svěří krajům, ale aby kraje mohly koncepčně plánovat," řekl k opravám silnic Filip.

17:48
7. 10. 2016

Debata Blesku ze Zlínského kraje se točila kolem nevyužité průmyslové zóny Holešov, která zeje prázdnotou. "Tady je obrovský potenciál do budoucna především s dokončením dálnice D49. Jsem přesvědčen, že se ledy pohnou, dojde k dohodě a že se ta situace vyvine ku prospěchu celého Zlínského kraje," míní Petr Navrátil z ČSSD. Jaké další problémy kraj trápí? Podívejte se ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
17:23
7. 10. 2016

Volí i více než století senioři. Za paní Helenou Schádkovou (102) vyrazila v Otrokovicích členka volební komise. „Volit jsem chodila vždycky. Dříve muselo. Teď už ne, ale měla by to být povinnost každého. Dnes za mnou přišli s urnou, protože mě už neposlouchají nohy. Vybrala jsem stranu. Jakou, to si nechám pro sebe,“ pověděla sympatická usměvavá seniorka a nejstarší obyvatelak Otrokovic. Celý život prý pracovala u Baťů. V kartonáži lepila krabice, později vysekávala na stroji rohy krabic.

 

104letá Hedvika Trutnovská přišla v pátek volit do místnosti v domově pro seniory v Hradci Králové. Nejstarší hradecká obyvatelka a bývalá pracovnice v textilním průmyslu prý za svůj život nevynechala jediné volby. „Poprvé jsem volila, když mi bylo 21 let a od té doby volím stále stejně. Jsem katolička, takže stranu lidovou. Hlas jsem dala tomu, co je na kandidátce první,“ prozradila Blesku paní Hedvika.

 
17:15
7. 10. 2016

S volbami se pojí i další referenda. Obyvatelé Podolí na Uherskohradišťsku v místním referendu dnes a v sobotu rozhodnou, zda by obec měla či neměla prodat pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček. Rozhodnou i o tom, zda Podolí bude v budoucnu prodávat pozemky, kterými vedou inženýrské sítě a domovní přípojky k inženýrským sítím. Pozemek o rozloze asi 10 500 metrů čtverečních je součástí biocentra, lokality s výskytem chráněných rostlin a živočichů. Lidé mohou navíc zastupitele zavázat, aby zachovali současné využití pozemku.

17:10
7. 10. 2016
16:56
7. 10. 2016

V Plzeňském kraji se debata Blesku odehrávala přímo v prostorách vyhlášeného plzeňského pivovaru. I zde došlo na hádku politiků o jaderné úložiště. „Od roku 2003 čelí šest obcí z tohoto území tlaku na to, aby na jejich území bylo vybudováno hlubinné jaderné úložiště. Nikdo se jich neptal na názory, nejedná se s nimi jako s rovnými. Od roku 2003, kdy se o tom občané náhodně dozvěděli, se marně domáhají toho, aby jejich hlas byl brán vážně. Občany Horažďovicka to opravdu tíží,“ tvrdil Martin Baxa z ODS.
Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
16:55
7. 10. 2016

V 86 letech kandiduje Eva Kalová, která je tak nejstarší kandidátkou v krajských volbách. Elánu má na rozdávání, i proto kývla na nabídku kandidovat za pravicové seskupení Síla a svoboda do jihomoravského zastupitelstva. „Chtěla jsem pomoci přátelům, když sestavovali kandidátku. Ale do počtu tam nejsem, to mi věřte,“ dušuje se čilá penzistka. Co nesnáší, jsou pesimistické řeči, že je dnes hůř.

"Jen si vzpomeňte, co bylo za komunistů. Shánění věcí pod pultem, fronty, mizerné platy, donášení, povinné volby. Máme se dobře a stejně si pořád stěžujeme."

 
16:53
7. 10. 2016

Krajský redaktor z Plzeňského kraje poukázal na jinou zajímavost: Marie Dufková (85) přišla v tradičním chodském kroji a byla první, která v Mrákově odvolila. Ještě o rok starší je přitom nejstarší kandidátka v krajských volbách, které je 86 let. Nejmladším kandidátem je naopak muž, kterému je 18 let.

16:49
7. 10. 2016

Volební debata Blesku z Kraje Vysočina se přitom točila třeba kolem jaderného úložiště i kolem uprchlíků. Jan Veleba (SPO) je přirovnal k povodni: „Povodeň nezastavíte tím, že přehradu postavíte, až povodeň začne. Vody zastavíte tak, že postavíte přehradu, a když přijde povodeň, tak vodu zastavíte.“ Čtěte ZDE

 

Uprchlíci, kteří krajským tématem nejsou, ale některé strany je přesto intenzivně před volbami řešily, se Vysočiny týkají s ohledem na dění kolem Iráčanů, kteří byli Generací 21 převezeni do Okrouhlíků, odkud však utekli do Německa.

VIDEO
Video se připravuje ...
16:41
7. 10. 2016

Káva a domácí buchty. I tak může vypadat "volební pohoda". A to ve volební místnosti ve Vysoké Lhotě. Ta má pouze patnáct obyvatel. Ale také patnáct voličů. „Takhle máme až do zítra zhruba jednoho voliče na hodinu,“ žertuje starosta obce a rovněž předseda volební komise František Plášil.


V obci nejsou žádné děti. „Jsme skutečně obcí s nejnižším počtem obyvatel v Česku. Jsme tu téměř samí důchodci,“ říká starosta. „Ale přesto tu musíme být, i když všichni odvolíme. Co kdyby se dostavil někdo s volební průkazkou,“ dodal starosta Plášil.

16:38
7. 10. 2016

Senátor, který obhajuje své křeslo, a milovník selfie a bazénků Zdeněk Škromach (ČSSD), který volil v Brně, nasedl krátce po návštěvě volební místnosti do auta a vyrazil do Prahy. 

16:30
7. 10. 2016

Výhrůžky smrtí, nařčení z pedofilie, trafiky. Během debaty Blesku v Karlovarském kraji, která byla vůbec první štací týmu Blesk Zpráv na cestě po regionech Česka, došlo na karlovarské kolonádě i na otázky jednotlivých kandidátů na protikandidáty či na "kostlivce ve skříních" jednotlivých krajských politiků. A bylo to opravdu výživné. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
16:25
7. 10. 2016

Do volební místnosti v Chyši na Karlovarsku dorazil legendární žokej Josef Váňa, hlásí krajská redaktorka. Osminásobný vítěz Velké pardubické by se rád dostal do Senátu. Nedělní Velkou pardubickou sice jako žokej nepojede, jeho tým tam ale bude mít 11 koní.

„Nebudu závodit, ale důvod nejsou volby, i když kampaň jsme připravovali podle nejlepšího svědomí. Můj kůň ještě není připravený, a tak jsme se s majitelem dohodli, že to o rok odložíme.“

16:21
7. 10. 2016

Tomio Okamura se s Úsvitem nerozešel v dobrém, dnes vede Stranu přímé demokracie. Volil na Praze 11 a podpořil kandidátku do Senátu Věru Příhodovou.

 
16:15
7. 10. 2016

Růžová barbie Myslivcová je přitom kandidátkou v krajských volbách v Moravskoslezském kraji. I do Ostravy zavítal Blesk se svou předvolební debatou během turné po krajích. Během debaty se řešil problém vyloučených lokalit a samozřejmě i situace kolem OKD. O hlasy voličů se tam uchází rektor, záchranář či bývalý dělník. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
16:08
7. 10. 2016

K volbám vyráží i další politici či političtí nováčci. Svůj hlas do urny hodila i blogerka a modelka Dominika Myslivcová. Kandidátka Úsvitu do volební místnosti dorazila i s čivavou Shelly a odvážným dekoltem.

15:59
7. 10. 2016

S ODS se však pojí jeden aktuální volební problém. Senátorce Veronice Vrecionové hrozí pokuta 30 tisíc korun za porušení volebního zákona - a to kvůli propagaci na Facebooku, kde šířila předvolební průzkum. „Zákon hovoří jednoznačně. Paní senátorka se dopouští přestupku, protože příspěvek zveřejnila,“ uvedl pro Blesk.cz Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře Ciprýn a Kiršner. Více čtěte ZDE

7. 10. 2016

Právě Brno se přitom zabývá prvními stížnostmi na referendu, hlásí krajský reportér Blesku. Volby ještě ani pořádně nezačaly a v Brně se řeší už první stížnost. Pracovníci úřadu městské části v Brně-Bystrci upozornili městskou policii, že na plot základní školy ve Vejrostově ulici někdo nelegálně umístil plakáty s agitací k účasti na referendu o odsunutí brněnského nádraží.

 

To se v jihomoravské metropoli koná současně s krajskými a senátními volbami. Vyzávat lidi k účasti nebo neúčasti v hlasování se přitom podle zákona nesmí. Strážníci našli dva reklamní poutače o rozměrech 1 x 1,5 metru. O chvíli později našla další hlídka městské policie v Bystrci strom, jehož kmen byl polepený stejným letákem, neznámí vandalové pověsili stejný plakát i k základní škole Otevřená v Žebětíně. „Případy jsme zadokumentovali a postoupili k projednání ve správním řízení,“ řekl Blesku strážník Jakub Ghanem.

15:54
7. 10. 2016

Šéf ODS Petr Fiala šel volit v Brně. Na brněnské univerzitě dělal v minulosti rektora, pak se ale vyydal na politické kolbiště pozvednout stranu, která padla takřka na dno po problémech Nečasovy vlády. Do volební místnosti ve škole v Zemědělské ulici přišel Fiala s celou rodinou.

 

Fiala věří, že krajské volby ukončí nadvládu ČSSD v krajích. Přeje si také to, aby se podařilo vystřídat jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Region podle Fialy nyní stagnuje. "Je to pro jižní Moravu škoda," řekl novinářům.

15:51
7. 10. 2016

Během debaty Blesku v Pardubickém kraji, které se zúčastnila devítka kandidátů včetně hejtmana Martina Netolického (ČSSD) či jeho náměstka Jaromíra Duška (SPO), se řešilo jedno z nejpalčivějších témat krajů - doprava a dopravní infrastruktura. Právě pardubická debata ale ukázala, jak může být toto téma rozmanité. Řešil se nejen špatný stav silnic II. a III. třídy či nedostavěná dálnice, ale i problémy pardubického letiště. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
 
15:45
7. 10. 2016

Volí se všude možně. Volit vyrazili i vězni v pardubické věznici.

15:21
7. 10. 2016

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Facebooku ostře ryje do Andreje Babiše (ANO), přestřelky pokračují. "Co je ale nejdůležitější: Řada podnikatelů ve zdravotnictví teď čeká, jak dopadnou volby. Pokud je nevyhraje ČSSD, otevře se jim po 8 letech cesta k privatizaci krajských nemocnic. To by byla velká chyba, zdraví není zboží a nemocnice se nesmí rozprodat! Pomozte ČSSD v krajích udržet dostupné zdravotnictví, školství i sociální služby. Pomozte nám zabránit privatizaci nemocnic! Nedovolte nikomu udělat z Vašeho kraje svou firmu!" uvedl.

15:15
7. 10. 2016

V Jihomoravském kraji se Blesková debata s kandidáty na hejtmana včetně obhájce křesla Michala Haška točila třeba kolem pančování moravského vína a boje proti němu. Došlo přitom i na Haškovy problémy s falešnou mluvčí. O průšvizích, ale i plánech pohovořili i další lídři. Čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
14:59
7. 10. 2016

Přinese Haškovi štěstí dceřin svátek? Současný jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) odvolil v brněnské škole v Kotlářské ulici. Přišel pěšky, v civilu. Cestou bez povšimnutí minul místnost pro referendum o odsunu hlavního nádraží. „Je to zbytečné hlasování, nemám důvod se jej účastnit,“ řekl Blesku. Pátek stráví podle svých slov doma s rodinou, v sobotu odpoledne vyrazí do volebního štábu v hotelu Continental. "Dcera Justýna má svátek, rád se jí budu věnovat," poznamenal Hašek a na dálku si rýpl do Andreje Babiše (ANO): 

 

"Věřím v úspěch. A zároveň doufám, že voliči nepřipustí, aby se jižní Morava stala další divizí Agrofertu."

14:54
7. 10. 2016

Andrej Babiš si dnes postěžoval na negativní volební kampaň ČSSD. Před volební místnost dorazil s předstihem a musel čekat, až se otevře. Zopakoval cíl vyhrát v pěti krajích. „Myslím si, že to bude asi těsný souboj, aspoň to tak vypadá, i když ty preference se samozřejmě mění. Ale kdybychom vyhráli v pěti krajích, tak by to bylo celkem fajn,“ uvedl Babiš.

14:47
7. 10. 2016

Během debaty Blesku v Ústeckém kraji, ve které jediný komunistický hejtman Česka Oldřich Bubeníček nechyběl, se samozřejmě mluvilo i o největší nezaměstnanosti v Česku, ghettech a dalších sociálních problémech. Více čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
14:38
7. 10. 2016

Bude mít KSČM dalšího Bubeníčka? Komunisté v současnosti mají hejtmana v Ústeckém kraji - Oldřicha Bubeníčka. A stranický šéf Vojtěch Filip by zajisté přivítal obhájení pozic i dalšího vládce kraje. On sám odvolil v Českých Budějovicích.

14:35
7. 10. 2016

Miroslav Kalousek (TOP 09) odvolil ve volbách do krajského zastupitelstva a Senátu v Bechyni na Táborsku. K volbám doprovodil svou maminku. Podle šéfa Topky mohou výsledky krajských voleb rozhodnout o svobodě.

"Občané vyjádří svůj názor, zda si přejí další posun k autokratičtějšímu řízení společnosti vzhledem ke státu a samosprávám. Doufáme, že se z krajů nestane vrchnost, která tu dnes zavádí nové pořádky."

14:33
7. 10. 2016

Také v Libereckém kraji uspořádal Blesk předvolební debatu s celkem devíti zástupci zdejších stran a hnutí. Uskutečnila se v restauračním salonku přímo v nitru rozhledny a vysílače na Ještědu. Kandidáti včetně obviněného hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) řešili mj. korupci a hospodaření v kraji. A to v souvislosti s nejrůznějšími kauzami včetně nechvalně proslulého lyžařského MS v Liberci, po kterém zůstaly rozpaky, dluhy a nevyužité areály. Více čtěte ZDE

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:29
7. 10. 2016

Volby do krajského zastupitelstva odstartovaly i v Liberci.

14:25
7. 10. 2016

Andrej Babiš vhodil do urny svůj hlas v krajských volbách v Průhonicích u Prahy. Do volební místnosti vyrazil společně s partnerkou Monikou Babišovou.

14:17
7. 10. 2016

Mezi první voliče tradičně patří řada politiků. Premiér Sobotka však volit po přestěhování ze Slavkova u Brna do pražských Stodůlek volit nebude. Stejně tak nebude volit ani prezident Miloš Zeman. Ministři za ČSSD se vydali volit ve svých domovských krajích - ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v Novém Bohumíně, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Ostravě-Porubě, ministryně školství Kateřina Valachová v Brně-Žabovřeskách.

14:10
7. 10. 2016

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na Twitteru upozornil, že dostal e-mail i zprávu od Kalouskovy TOP 09 s výzvou, aby ji volil. Považuje to za dodatečný aprílový žertík.

 
14:04
7. 10. 2016

O místo 675 krajských zastupitelů usiluje celkem 11 808 kandidátů. Ve hře je také 27 senátorských křesel, na které je 233 adeptů.

14:03
7. 10. 2016
14:00
7. 10. 2016

Volební místnosti takřka v celém Česku (kromě Prahy) se otevřely, Češi mohou zvolit nové krajské vedení.

13:50
7. 10. 2016

„Nejsme bez chyb (na to jsou tu jiní), ale máme odvahu a kompetenci poprat se o budoucnost ve svobodě,“ uvedl na sociální síti Miroslav Kalousek, šéf TOP 09. Pochlubil se také fotkou z kontaktní kampaně – konkrétně ze setkání s Fan klubem z Opavy. Vypůjčil si k tomu i slova někdejšího premiéra. 

 

„Jak říkal Jiří Paroubek: Pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?“

13:44
7. 10. 2016

„My jsme outsideři. Sociální demokracie kraluje krajům, podle toho to taky vypadá. Když vyhrajeme v pěti, tak je to pro mě úspěch,“

řekl Blesku před volbami Andrej Babiš o ambicích ANO v krajských volbách.

13:35
7. 10. 2016

Předvolební sliby – chyby? Podívejte se, co slíbili v debatě Blesku lídři ve Středočeském kraji. Hejtmanské křeslo by rád obhájil Miloš Petera (ČSSD).

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:29
7. 10. 2016

Kde všude se bude volit do Senátu? Zde je přehled obvodů, kterých se senátní volby 2016 týkají: Karlovy Vary, Most, Plzeň - město, Český Krumlov, Tábor, Beroun, Praha 11, Praha 10, Praha 6, Mělník, Ústí nad Labem, Liberec, Jičín, Kutná Hora, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Blansko, Jihlava, Brno - město, Olomouc, Bruntál, Nový Jičín, Ostrava - město, Frýdek - Místek, Kroměříž, Hodonín.

 
13:14
7. 10. 2016

Největší volební okrsek v Česku, vojenský újezd Březina u Vyškova o rozloze 16 tisíc hektarů, zůstal letos bez voličů. Naposledy šli k volební urně dva voliči, ti však byli nově začleněni do volebních seznamů v obcích Krumsín a Otaslavice. Podle zástupkyně přednosty újezdu Emílie Šebestové lze volby v tomto okrsku vyhlásit už jen v zákonem přesně vyjmenovaných mimořádných situacích. 

13:10
7. 10. 2016

Volby vyvolaly i další napětí ve vládní koalici. „Jsem nezkušený politik, nejsem tam dvacet let jako Bohuslav Sobotka, ten nepostavil ani psí boudu a klidně bude žvanit osm hodin v kuse,“ napsal na Facebooku šéf ANO Andrej Babiš a ostře se navezl do svého koaličního partnera – volebního konkurenta.

 
13:07
7. 10. 2016

V posledních krajských volbách před čtyřmi lety překročila volební účast 40 procent pouze ve dvou krajích – na Vysočině a ve Zlínském kraji. Nejmenší poměr voličů našlo cestu k urnám v roce 2012 v Karlovarském kraji, účast tam tehdy dosáhla 31,5 procenta. Ve sněmovních volbách překračuje volební účast 50 procent.

13:03
7. 10. 2016

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes před otevřením volebních místností vyjádřil k tomu, jakou volební účast očekává:

"Realisticky odhaduji, že ta účast bude mezi 40 a 50 procenty. Skutečně bych byl rád, aby lidé svého práva hlasovat využili, protože se jedná o veřejné služby, které se dotýkají jejich života."

12:50
7. 10. 2016

„Kraje jsou zaběhlé, funkční, nevidím důvod to měnit. Kraje řeší školství, veřejnou dopravu, jsou důležitým článkem,“

upozorňoval v superdebatě Blesku Milan Chovanec (ČSSD). Právě ČSSD jde do krajských voleb jako obhájce vítězství z roku 2012. Sociální demokracie vyhrála v devíti krajích, komunisté ve dvou, v jednom ODS a Starostové pro Liberecký kraj. I tehdy se volilo všude kromě hlavního města. Voleb se tehdy zúčastnilo 36,89 % voličů. Polici nyní doufají v četnější volební účast.

12:48
7. 10. 2016

Ve čtvrtek proběhla superdebata Blesku s lídry včetně Andreje Babiše, který vede ANO do krajských voleb vůbec poprvé. Místo Bohuslava Sobotky zaujal za ČSSD ministr vnitra a „korunní princ“ sociálních demokratů Milan Chovanec. Podívejte se na záznam celé debaty:

VIDEO
Video se připravuje ...
12:45
7. 10. 2016

Dobrý den, vítejte u online přenosu z letošních krajských a senátních voleb. Blesk.cz vám před volbami v krajích přinášel pravidelné debaty s krajskými lídry. Po vrcholu kampaní v podobě čtvrteční superdebaty lídrů vezmete do rukou vše vy, voliči, abyste rozhodli, kdo povede další čtyři roky váš kraj.

Fotogalerie
109 fotografií