Vysočina má s poskytnutím pomoci uprchlíkům už konkrétní zkušenost. Jistě si vzpomenete na skupinu 25 křesťanů z Iráku, které v Okrouhlíku ubytoval Nadační fond Generace 21. Spokojeni tam ale nebyli a opakovaně se zkoušeli dostat do Německa, kde nakonec dostali církevní azyl. 

„Generace 21 bez jakéhokoli informování po dohodě s ministerstvem vnitra umístila tyto běžence, kteří byli vybráni a byli prověřeni, na Okrouhlík. Přijali jsme k tomu stanovisko, že je to záležitost státu a Generace 21, a je mi líto, že okolo toho bylo takové povídání,“ rezignovaně konstatoval v debatě Blesku současný hejtman Vysočiny Jiří Běhounek z ČSSD. Dodal ale také, že je přesvědčen, že další umístění uprchlíků na Vysočině nehrozí.

Lídr kandidátky ODS Zdeněk Geist si zase posteskl, že kraje nemají možnost ovlivňovat umísťování uprchlíků, přestože by tu možnost dle jeho slov mít měly. „Ale neexistuje žádný právní nástroj, pokud by se stát rozhodl umístit podobné zařízení na území kraje, neexistuje žádný právní nástroj kraje, jak tomu zabránit,“ uvedl Geist a dodal, že by na Vysočinu neměli být uprchlíci směřováni.

Předvolební debata Blesk.cz z Jihlavy
Autor: Blesk/ David Malík

Podle jedničky na kandidátce lidovců Jaromíra Kaliny tento projekt ukázal, že organizace na uprchlíky zkrátka nebyla připravená. „Já jsem se s těmito konkrétními lidmi potkal a skutečně tam nastalo několik chyb a nedostatků a z těch bychom si měli vzít poučení. Lidí, kteří potřebovali pomoc a kteří tady nakonec zůstali a přijali tuto pomoc, byla menšina. Organizace nebyla připravena na to, jak pracovat s těmito lidmi,“ prohlásil Kalina. 

Kandidát KSČM: Na děti sbíráme víčka, na uprchlíky peníze

Podle Josefa Pavlíka z ANO se ale naopak ukázalo, že v Česku není možné integrovat ani křesťany: „Byli tam vybíráni lidé, křesťané, kteří měli v podstatě ukázat, že to jde. Integrovat je, ale praxe ukázalo něco úplně jiného,“ vysvětlil lídr kandidátky hnutí ANO.

Předvolební debata Blesk.cz z Jihlavy
Autor: Blesk/ David Malík

Zástupce komunistů Milan Plodík vidí v přijímání uprchlíků nespravedlnost: „Máme problém, že na naše lidi, na naše děti, sbíráme víčka a tady věnujeme ohromné částky někomu, a ani nevíme, jak to dopadne,“ řekl v debatě Blesku. Voličům vzkázal, že mu jde především o bezpečnost, a tak by v případě uprchlické hrozby přidal peníze policistům.

Senátor a první muž na kandidátce SPD a SPO Jan Veleba, jehož kampaň je postavená na uprchlické hrozbě, přiznal, že na Vysočině ani v Česku ještě žádného nebezpečného uprchlíka nepotkal. Na dotaz moderátora, jestli jsou tedy uprchlíci opravdu vhodným tématem do krajských voleb, odkázal na příklady z Itálie a Německa. Později přirovnal uprchlíky k povodni, kterou je třeba zastavit: „Povodeň nezastavíte tím, že přehradu postavíte, až povodeň začne. Vody zastavíte tak, že postavíte přehradu, a když přijde povodeň, tak vodu zastavíte.“

Co dalšího zaznělo? Podívejte se na záznam celé debaty:

Video
Video se připravuje ...

Záznam předvolební debaty – Vysočina Blesk TV

Podívejte se do zákulisí předvolební debaty Blesku v Jihlavě:

Fotogalerie
25 fotografií