Ať se Šlachta ukáže...

Podle stávajícího hejtmana Michala Haška (ČSSD) je ochrana kvalitní produkce moravských vinařů hlavním problémem vedle trvajícího sucha. Hašek věří, že většina poctivých vinařů s novelou souhlasí. „Ministerstvo financí řeklo už v minulých letech, že 3 až 5 miliard je odhad toho, co stát nevybere na daních, tak já věřím, že nový jihomoravský celník Robert Šlachta, jako Jihomoravák tělem i duší, se třeba téhle problematice bude více věnovat v rámci celní správy,“ řekl Hašek.

Novela si klade za cíl výrazně bojovat proti nejrůznějším formám černého trhu s vínem. Výrazně by omezila například množství prodejních míst sudového vína – to se bude moct prodávat pouze v provozovnách výrobců vína. Dovozce navíc bude muset předem říct, kde přesně bude víno prodávat.

Konec levných vín?

S novelou zákona souhlasí také Jiří Crha (ODS). Podle něj nemá Česko podporovat dovoz levných vín v cisternách, kterým cenově nemohou čeští výrobci konkurovat. „V konečném důsledku na to doplatí spotřebitelé. Sice koupí levné víno, ale ne kvalitní. Takže my v rámci tohoto podporujeme zavedení toho, aby byla evidence těchto obchodníků. Oni si stěžují, že se zavádí byrokracie, ale dneska vlastně každý vinař musí evidovat svoje víno, to znamená, že my chceme, aby toto platilo i pro vlastní obchodníky,“ řekl kandidát na hejtmana. 

Současný první náměstek hejtmana a zástupce lidovců Roman Celý poznamenal, že kraj může ze svojí pozice podporovat zejména malé vinaře prezentací v zahraničí. „Protože my chceme, aby ta vína nebyla závislá jen na nějakých velikých obchodních řetězcích, které je tlačí s cenou a kvalitou dolů, ale chceme, aby naše vína byla konkurenceschopná po celém světě,“ řekl náměstek. Dodal také, že jen za poslední čtyři roky Jihomoravský kraj dal na podporu vinařů částku převyšující 35 milionů korun.

Zlikviduje administrativa vinaře?

Jiří Hlavenka z koalice Strany zelených a Pirátů by hledal řešení jinde než v novele vinařského zákona. „Já samozřejmě chápu, že pančování alkoholu je velký problém, míchání a šedé dovozy, to je definitivně problém. Ale taková velká palice, která vlastně hrozně znepříjemňuje výrobce a prodejce sudového vína, mně přijde zase takové velké opatření, že něco paušálně hrozně ztížíme a zlikvidujeme, namísto abychom šli po těch, co porušují zákon,“ uvedl během diskuse.

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Hlavenka si myslí, že vytvořením novely vinařského zákona si zákonodárci pouze usnadňují cestu v řešení problému. „Problém není v sudových vínech, problém je v těch, kteří pančují. Pojďme po těch, kteří pančují. Všichni jezdíme také do Rakouska, tam přeci sudové víno je úplně normální standard,“ řekl v diskusi. Od našich sousedů by se chtěl inspirovat a najít podobné řešení.

Podle Jana Vituly (TOP 09) má novela vinařského zákona dvě strany mince. „Jedna strana je pozitivní, kdy problémy v pančování jsou, a řada vinařů si chválí, že přichází nějaký režim, který by to mohl změnit,“ uvedl. „Na druhou stranu je potřeba říct, že ta administrativa, která jde za tím, je tak extrémní, že dle mého názoru fakticky zlikviduje ten přímý rychlý prodej, na to, na co jsme na jižní Moravě běžně zvyklí,“ míní současný starosta Židlochovic.

Vitula se během debaty opřel do ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Je potřeba vnímat, že ten vinařský zákon nebude fungovat ve vakuu. Vedle toho ještě přichází EET, tady Agrofert nám nasadí. Takže vinaři budou panu majiteli Agrofertu posílat informace, kolik prodávají skleniček vína. To je podle mě zabije, to ty lidi totálně odradí od toho, aby dělali jakékoliv prodeje někde ze dvora nebo nějakým takovým jednoduchým způsobem,“ poznamenal.

Podle Bohumila Šimka (ANO) je 90 % toho, co se prodává například v květinářství nebo tabácích, dovezeno z ciziny. „V podstatě tímhle poškozujeme naše moravské malovinaře, kteří poctivě pracují, vytváří hodnoty na svých políčcích a vytváří to úžasné víno, které pijeme a které dostává ty prestižní ceny ve Francii, ve Španělsku a všude možně po Evropě. Takže pojďme a udělejme maximum pro to, abychom tohle pančované víno nepili a nevozili.“ Sám ale přiznal, že nepije striktně jenom moravská vína. „Já piju bílé z České republiky a červené ze zahraničí,“ uzavřel.

Kandidáty na hejtmany jsme si prověřili také ve znalostním testu. Podívejte se, jak dopadli:

Video
Video se připravuje ...

Brněnská čára, ZETOR a Věstonická venuše. Víte o jižní Moravě víc než politici? Blesk TV

Fotogalerie
12 fotografií