Seriál krajských debat Blesku před podzimními volbami nabízí adeptům o post hejtmana možnost, aby se na palčivou otázku zeptali i jeden druhého. V Českých Budějovicích přitom redakční los určil, že se během úterní debaty sedmi kandidátů ptal hejtmana Zimoly jeho sok Hroch.

„V časopise Zdraví, který vydává Jihočeská nemocnice, jste na druhé stránce. Je to PR za veřejné prostředky, nebo placená inzerce?“ ptal se Hroch.

Zimola nicméně odmítl, že by šlo o cílenou reklamu. „Jihočeský kraj je zřizovatelem sítě nemocnic, že jsem toho času hejtmanem, s tím nic neuděláte. Jako hejtman odpovídám za bezpečí, zdravotnictví, jsem jeden ze členů zastupitelstva,“ dodal.

Odborník: Přirozená (ne)výhoda

Boj méně známých stran a tváří o pozornost médií patří k tradičnímu předvolebnímu koloritu. Politolog Mlejnek označil stav, kdy se objevují krajští vedoucí v místních médiích, za přirozenou nevýhodou pro opozici. Pro Blesk.cz také uvedl, že kraje v Česku jsou příliš malé na to, aby nabídly pluralitu mediálního prostoru. Podle Mlejnka je běžné, že se v krajských médiích objeví názor hejtmana.

„Existuje celostátní mediální scéna, která je široká, na krajské úrovni specifická scéna není, to samé platí pro komunální politiku. Místní politici si stěžují, že hejtman nebo starosta jsou v radničních listech, ale to vyplývá z jejich funkce,“ popsal Mlejnek.

„Problém je to v tom, když nefunguje speciální mediální scéna. Kdyby krajů bylo méně, tak by mohla vzniknout regionální scéna, kde by dostali větší prostor i lidé z opozice nebo ti, co se uchází o různé funkce,“ upřesnil.

Mlejnek podotkl, že má opozice šanci se na veřejnost dostat také skrze sociální sítě a internet. Nejjednodušší je se pak objevovat na sportovních akcích a trzích. Kontaktní kampaň v ulicích může sympatickému kandidátovi rovněž přidat body.

„Startovat z opozice je výhoda, protože lze kritizovat. Nikdo vám nemůže nic předhazovat, že jste něco pokazil a nemůže vás nikdo upozornit na korupci. Vy můžete naopak kritizovat současné vedení, což je pro začínajícího politika výhoda,“ zmínil politolog.

Korupce jako negativní reklama

„Platí, že být v médiích je lepší, než v nich nebýt vůbec, to je ta nejhorší varianta. Když tam politik bude ve spojitosti s tím, že přijímá úplatky, záleží, jak se k tomu postaví. Obvinění z korupce je dost závažné a lidé na to reagují negativně. Čtenáři mají z minulosti zkušenost, že v médiích se objevují i politici, kteří mají škraloup a měli by se umět poučit,“ reagoval Mlejnek na zavedenou poučku, že „negativní reklama, také reklama“. 

Podle politologa by problém nastal, když by se hejtman zasadil o to, aby v krajských novinách vycházely jen lichotivé články, které by například podezření z korupce opomíjely. To by si mohla opozice ohlídat a zveřejnit informaci ve svých novinách. Jinak prý „těžko hejtmanovi vyčítat, že dostává prostor vyjádřit se k problematice kraje“.

Celou jihočeskou debatu můžete zhlédnout ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV

Blesk.cz vysílal živou debatu s lídry těch stran, které překročily podle průzkumu agentury Phoenix Research pětiprocentní hranici hlasů. O koho šlo?

Jedničkou KSČM v Jihočeském kraji je Petr Braný, který od roku 2000 zastává funkci krajského zastupitele. Problém vidí v neúčasti obyvatel ve volbách. Co dělá v seznamech StB a co vzkázal voličům? Nejen vzkaz najdete ZDE.

Lídrem hnutí Jihočeši 2012 je bývalý zaměstnanec Kovosvitu Pavel Hroch. Ten je také starostou obce Kovářov. Do malých obcí a vesnic by chtěl získávat finanční prostředky nejen na opravu komunikací. Šel by do koalice s komunisty? A proč dělal předsedu v SSM? I to najdete ZDE.

ANO povede do letošních krajských voleb v jižních Čechách Radka Maxová. Ta je zároveň poslankyní pro sociální politiku. Chtěla by pro kraj získat peníze pro sociální služby a zdravotnictví. Problém vidí i v nedostavěné dálnici D3. Obstála by jako první hejtmanka v čele kraje? Její profil najdete ZDE.

Nejmladší z kandidátů na hejtmana Jiří Švec (STAN) je starostou obce Lišov a vede do voleb koalici Pro jižní Čechy. Původně pracoval jako mechanik a po krajských volbách by se rád zaměřil na transparentnost rozdělování veřejných peněz. Co si myslí o výstavbě v Národním parku Šumava a proč často měnil politickou příslušnost? To vše i ostatní naleznete ZDE.

Lídrem KDU-ČSL je starosta města Kaplice Pavel Talíř. Pro něj je nejdůležitější podpora prorodinné politiky a výstavba nových bytů pro mladé rodiny. Proč skončil ve vedení zemědělského družstva a jaké navrhuje řešení pro dopravu v kraji? Odpovědi a profil najdete ZDE.

Bývalý hejtman Jihočeského kraje a učitel matematiky Jan Zahradník se opět uchází o vaše hlasy, a to za ODS. Ve Sněmovně vykonává poslanecký mandát a hlavním tématem kraje je pro něj dálnice D3. Navrhuje výkup pozemků krajem. Proč se setkal s kmotrem Dlouhým? Jak by navýšil platy učitelů? Najdete to ZDE.

Jiřímu Zimolovi končí druhé volební období ve vedení kraje. Za ČSSD bude kandidovat i letos. Bývalý pedagog chce zajistit větší bezpečnost u hranic. Navrhuje posílit obvodní jednotky policie. Co sledoval lánským pučem a jak se potřetí uchází o hlasy voličů? Nejen to naleznete ZDE.

Jak dobře znají kandidáti svůj kraj? Ve videu najdete kvíz:

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští lídři v kvízu: Znají Lipno, Šumavu a historii? Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií