O místo hejtmana Jihočeského kraje se opět uchází také bývalý hejtman, sedmašedesátiletý Jan Zahradník (ODS). Je tak nejstarším kandidátem, který se ale umí sám prezentovat na sociálních sítích, od začátku roku má účet na Facebooku a aktivně využívá i Twitter. „Nevím, jestli moderní technologie nemají problém se mnou. Facebook si dělám sám, fotky dělám na mobilu. Večer se vždy snažím něco zveřejnit, nebo aspoň něco okomentovat,“ řekl Zahradník.

Jan Zahradník z ODS kandiduje znovu na hejtmana Jihočeského kraje.
Autor: David Malík


Bývalý učitel matematiky je ženatý, má dvě děti a tři vnučky. ODS považuje za jedinou pravicovou stranu, která dokáže hájit národní zájmy. V roce 2010 neúspěšně kandidoval na ombudsmana, před hlasováním se měl jet údajně radit s „kmotrem“ Pavlem Dlouhým. Zahradník to odmítl.

Podívejte se na celý záznam debaty:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV


„Dlouhý je významná osoba ODS, opakovaně bývá zvolen. Aktuálně je místostarostou Hluboké. Není to člověk, který ze stínu tahá za nitky, je na politické scéně. Odmítám ale, že bych za ním jel lobbovat o hlasy kvůli své kandidatuře na ombudsmana. Dostala jsem tenkrát ve Sněmovně asi pět hlasů,“ informoval Zahradník.

S Dlouhým jr prý v kontaktu stejně tak, jako s ostatními členy ODS, se kterými se setkává na mítincích posledních dvacet šest let, co v politice působí.

Video
Video se připravuje ...

Exhejtman z jihu Čech: Jaký vztah má s tamním »kmotrem?« Blesk TV

Dopravní napojení vnímám jako problém skoro třicet let

Stejně tak dlouho vnímá problém špatného dopravního napojení jižních Čech na Českou i národní síť. Prioritní podle Zahradníka je, aby výstavbu D3 podpořili všichni politici. „Za velkou prohru Sněmovny považuju zákon o posuzování vlivu na životní prostředí. Beru to i jako svou velkou prohru, ale snažili jsme se o pozměňovací návrhy. Pokud bych byl zvolen hejtmanem, chtěl bych se zasadit o výkupy pozemků za krajské peníze,“ řekl Zahradník.

Jeho názorový oponent z KSČM Petr Braný se do Zahradníka „pustil“ kvůli politické kampani, ve které ODS říká, že chce zvedat platy učitelům. „Co má přednost, dávat prostředky na zvyšování platů, nebo se bude řešit okleštění příjmů, jak taky avizujete? Je to protimluv,“ položil obšírně otázku Braný.

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští politici měli 30 sekund, aby »uhnali« voliče. Co slíbili? Blesk TV



„Zvyšování platů učitelů se ujímá vláda. Já to vítám, byl bych pro to, aby dostali přidáno kvalitní učitelé. Tady by mohl pomoci kraj, aby lépe pracovali. Jsem kantor a vím, co znamená dobrá práce učitele. Rozpor nevidím, když se snižují daně, tak se zvyšují zisky podnikatelů a tím se zvyšují zisky do státní pokladny a zdroje pro navýšení platů učitelů,“ rozptýlil pochybnost Zahradník.

Podle něj byl měl volit ODS každý, kdo je pro aktivní, podnikavé a pracovité lidi v jižních Čechách.

Podívejte se, jak si Jan Zahradník poradil s vědomostmi o Jihočeském kraji v našem kvízu:

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští lídři v kvízu: Znají Lipno, Šumavu a historii? Blesk TV

Fotogalerie
18 fotografií