Čtyřicetiletý bývalý mechanik Jiří Švec (STAN) se ve volbách uchází o post hejtmana za koalici Pro jižní Čechy. Od roku 2010 působí jako starosta obce Lišov a studoval mimo jiné i černobílou fotografii. Je ženatý, má dvě děti a v komunální politice se pohybuje podle svých slov od dob, kdy byl ještě „mladým jinochem“.

Jiří Švec chce být hejtmanem. Kandiduje jako lídr hnutí PRO JIŽNÍ ČECHY!
Autor: David Malík

Ze strany kraje žádnou křivdu nezaznamenal, ale ke sporům podle něj dochází, jako všude jinde. Nemyslí si, že by to bránilo ve vyjednání problémů. Naposledy takto komunální zastupitelé řešili s krajem transformaci sociálních služeb chráněného bydlení. Švec by tyto zkušenosti zužitkoval jako hejtman, ale zároveň je pro spolupráci s dalšími. Vedení na základě rozhodnutí jednoho člověka není podle Švece přínosem při řízení, ať už obce či kraje.

V jeho politickém životopise se neblaze vyjímá zdánlivý politický „turismus“. Zároveň ho doprovází i neúspěšná kandidatura. Podle Ševce šlo o snahu mít vliv na vedení obce bez ohledu na politickou příslušnost. „Na svou první funkci jsem kývl jako nezkušený, politikou nepolíbený mladý jinoch a kandidoval jsem za ČSSD. Měl jsem chuť se zapojit do společenského života v obci Lišov, kam jsem se přiženil. To byl první pokus a moc jsem o tom nepřemýšlel, to bych ani nespojoval s politikou,“ okomentoval situaci Švec.

Podívejte se na celý záznam debaty:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV

Podle něj by měl kraj nejvíce dbát na kontrolu přerozdělování peněz žadatelům o dotace, ať už jdou do velkého, nebo malého projektu. „Ty peníze by měly putovat rovnoměrně do celého kraje. Koalice by to řešila tak, že by se hodně bavila s dalšími subjekty, jak v koalici, tak v opozici. Diskuse musí být široká. Co se týká veřejných peněz, snahou kraje je navýšení rozpočtové části, která zajišťuje veřejnou dopravu,“ vypíchl Švec.

Kandidáti na hejtmana Jihočeského kraje debatovali s Bleskem v Českých Budějovicích.
Autor: David Malík

Toho se dotázal někdejší hejtman Jan Zahradník, co říká na tvrdé prosazování zákona o ochraně přírody ve Sněmovně Švecovými stranickými kolegy. Zahradník je nazval „džihádistickými“. „Zákon musí být přijat v takové podobě, aby neměl vliv na život lidí. Může to znít jako pouhá populistická formulace, ale je třeba pomáhat obcím a Šumavě,“ oponoval kandidát Švec.

Nejen své voliče vyzval, aby přišli k volbám.  Podle něj je důležité věřit především starostům obcí.

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští lídři v kvízu: Znají Lipno, Šumavu a historii? Blesk TV

Fotogalerie
17 fotografií