Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na „Haškovu“ lobbistku si posvítí policie: Mrencovou řeší národní centrála

Hejtman Michal Hašek (ČSSD)
Hejtman Michal Hašek (ČSSD)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Mii - 
6. září 2016
12:04

Vztahy jihomoravského krajského úřadu s firmami kolem lobbistky Jany Mrencové začne řešit Národní centrála proti organizovanému zločinu. Podnět k prověření dal už dříve brněnský státní zástupce Jan Petrásek na základě informací z médií. Následně dorazilo také trestní oznámení od právníka Petra Němce. Trestní řízení je vedeno proti neznámému pachateli.

Na zahájení trestního řízení upozornil v úterý Český rozhlas. Podle Petráska nelze předjímat, kdy policisté provedou první konkrétní úkony. Je možné, že si někoho pozvou k podání vysvětlení, vyžádají si smlouvy, faktury a podobně. 

Existuje podezření z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku, a to buď úmyslně, anebo v nedbalosti. Přečin mohl spočívat například v  „placení za nic, případně v suplování práce, kterou měl dělat tiskový odbor. 

Už ve 13:00 vysíláme ŽIVĚ z Jihomoravského kraje předvolební debatu ke krajským volbám. Hostem pořadu bude i současný hejtman Michal Hašek. Jak obstojí v konkurenci dalších kandidátů? Nejen to sledujte ZDE.

Bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančiková tvrdí, že firmy inkasovaly peníze za neodvedenou práci. To naštvalo například právníka Němce, který z vlastní iniciativy podal trestní oznámení. Už předtím ale informace v médiích vyvolaly zájem státního zastupitelství. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) dříve uvedl, že prověření věci vítá. Kraj podle jeho slov poskytne potřebnou součinnost.

Prověřovány budou i smlouvy, které měl kraj uzavřené s firmami spojenými s Mrencovou, tedy Marketingovým centrem Profil a Producentským centrem Profil. Věcí se nejspíš bude zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva. 

Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal před časem článek Mladé fronty Dnes. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Podle MfD i podle svědectví Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová. 

Kapitančiková uvedla, že Mrencové posílala zprávy a fotky vypracované krajskými pracovníky, které pak Mrencová posílala zpět a fakturovala si za ně peníze. Mrencové letos soud udělil nepravomocně podmínku za to, že bývalému místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkému slibovala za peníze ovlivnění novinářů. S firmami Mrencové a jejího partnera Jihomoravský kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun.

Hašek tvrdí, že Proutníkovou nezná. „Nevím, kdo to je, nevím, jestli existuje,“ uvedl hejtman. Spolupráce s agenturou funguje, a tak je podle něj vše v pořádku. Kraj prý dokonce šetří peníze na propagaci, protože na rozdíl od dřívějších metod neplatí za vydávání vlastního periodika. Hejtman také uvedl, že za celou kritikou mediální propagace a své osoby vidí zájmy konkurenčního hnutí ANO.

Haškův postoj kritizovali i zástupci některých jiných stran. Předsednictvo jihomoravského krajského výkonného výboru ČSSD v srpnu vzalo hejtmanovo vysvětlení ke kauze „falešné mluvčí“ na vědomí. Odmítlo také zpochybňování krajské volební kandidátky a jejího lídra, jímž je právě Hašek.

blamal ( 6. září 2016 15:00 )

Odstěhuj se do Severní Korey, srpáči! Tam to bude podle tvýho gusta. Tam kradou jenom komouši. Zdraví tě kapitalista.

andorea ( 6. září 2016 13:25 )

Že neexistuje Lucie Proutníková je zcela podružné. Klidně to mohlo být rozesíláno z mailovky Kačer Donald. Tím bych se nezabývala vůbec. Horší je, pokud byla fakturována neexistující nebo duplicitní práce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa