Michal Hašek (ČSSD) se během živě vysílané brněnské debaty Blesku ke krajským volbám otázkám kolem své falešné mluvčí nebránil. Potvrdil, že za jménem Lucie Proutníkové se skrývá agentura Profil manžela vlivné lobbistky Jany Mrencové.

„Popírám, že by kraj platil nějakou spolupracovnici, která fyzicky neexistuje. S nikým takovým toho jména kraj neměl uzavřenou žádnou smlouvu, mluvím teď o jménu Lucie Proutníková,“ řekl jihomoravský hejtman, který veřejně lhal o utajované lánské schůzce s prezidentem Milošem Zemanem po volbách v říjnu 2013.

Lány jako Haškova největší politická chyba

„Co se týká Lánů, byla to moje největší životní politická chyba, já jsem se za ni omluvil. Dodneška nepovažuji za chybu, že jsme v Lánech u prezidenta byli. My jsme si tam podali v pěti lidech ruku, že o tom nebudeme dál mluvit, a čtyři to slovo dodrželi. Je to pro mě uzavřená kapitola,“ poznamenal k tomu.

Podívejte se na kompletní odpovědi Michala Haška na otázky týkající se aféry kolem neexistující mluvčí:

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Hašek o lhaní a své falešné mluvčí, kterou prošetří protikorupční policie. Blesk TV

S Mrencovou spolupracujeme legálně

Na spolupráci s lobbistkou, která je nepravomocně odsouzena za to, že nabízela za úplatek ovlivnit novináře, Hašek nic špatného nevidí. Mrencová byla navíc za komunismu odsouzena za podvody, soud ale tyto tresty zahladil.

„Co se týká spolupráce kraje s paní Mrencovou, respektive s agenturou Profil, kterou vede její manžel, tak Jihomoravský kraj má legálně smlouvu s touto agenturou. Ta fakturovala několik set tisíc korun ročně,“ uvedl Hašek. „Prověřuje ty věci jednak kontrolní výbor zastupitelstva, vyšetřuje to také policie na základě trestního oznámení. Já se těším na to, že to vyšetřování bude objektivní,“ dodal.

O napojení kraje na vlivnou lobbistku se ale už zajímá policie. „Mně je vcelku jedno, která policejní součást to bude. Považuju za zvláštní, že tady roční fakturu za 400 tisíc a spolupráci s nějakou PR agenturou má prošetřovat Národní centrála pro organizovaný zločin (Národní centrála proti organizovanému zločinu – pozn. red.) a jiná podezření, která jsou například kolem kauzy Čapího hnízda, má prošetřovat tuším pražská hospodářská kriminálka. Každý ať si udělá obrázek sám,“ poukázal Hašek na to, že případ možného zneužití desítek milionů řeší pouze regionální policejní složka.

Michal Hašek (ČSSD) obhajuje v Jihomoravském kraji post hejtmana. Kromě lánského puče se ale kolem něj víří pochybnosti v souvislosti s neexistující mluvčí.
Autor: Blesk / David Malík

Hašek: Proutníková je zřejmě know-how Mrencové

Hašek se ale vyhnul odpovědi na dotaz, jaký vztah je tedy mezi Lucií Proutníkovou a Janou Mrencovou. „To je otázka na paní Mrencovou, jestli to bylo nějaké její know-how... Podle těch všech údajů, které jsou dneska v tisku, tak paní Mrencová, nebo možná někdo u ní v té agentuře takto podepisoval e-maily, které rozesílal do tisku. Ale já to s jistotou netvrdím,“ řekl k tomu. Dříve přitom hejtman tvrdil, že neví, kdo Lucie Proutníková je. „Nevím, kdo to je, nevím, jestli existuje,“ uvedl.

Tomu ale jeho bývalí podřízení nevěří. Že Michal Hašek dobře věděl o spojitosti s lobbistkou, tvrdí shodně bývalý krajská mluvčí Denisa Kapitančíková i bývalý šéf odboru bezpečnosti a nyní Haškův konkurent v boji o hejtmanské křeslo Bohumil Šimek (dnes hnutí ANO).

Šimek: Přezdívají jí ‚Bába‘

„Celé osazenstvo čtvrtého patra na krajském úřadu vědělo, že pro Haška Jana Mrencová pracuje. Dokonce se tam i několikrát objevila. I když pan hejtman rád podává trestní oznámení, v tomto případě to nehrozí, protože očitých svědků je několik desítek. Přezdívají jí ‚Bába‘ a na kraji se objevila zhruba v roce 2009,“ prohlásil před časem ředitel brněnských městských strážníků Šimek.

Hašek se během debaty také ohradil proti tvrzení, že 400 tisíc inkasovala firma Profil jen za přeposílání e-mailů. Předávala prý zaměstnancům kraje standardní práci. „Co se týká fotografických služeb, tak to byla reálně odvedená práce například při prezidentských návštěvách nebo nějakých významných společenských akcích,“ uvedl Hašek jako příklad s tím, že s Mrencovou v kontaktu není.

Na celý záznam debaty se můžete podívat zde:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Fotogalerie
10 fotografií