„Je to člověk, který v podstatě celý svůj život lže,“ pronesl lídr ANO pro podzimní krajské volby Bohumil Šimek o Michalu Haškovi. Podle Šimka dochází u Haška k naplnění přísloví, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

ANO nyní Haškovi vyčítá, že nedostatečně vysvětlil své kontakty s lobbistkou Janou Mrencovou. „Člověk, u kterého se lež stala součástí jeho života, nemá ty morální vlastnosti, abych si s ním sedl za jeden stůl,“ doplnil šéf brněnských strážníků Šimek.

ANO odmítlo s Haškem jakoukoli povolební spolupráci

Jihomoravské ANO se zavázalo, že jakákoli povolební spolupráce s Michalem Haškem je naprosto vyloučená. Nikoli však spolupráce se samotnou ČSSD.

„Nejlíp to vystihl Vlastimil Harapes, který řekl heslo ‚kultura do politiky‘. Myslím si, že slušnost, chlapské jednání atd. by měly být součástí této politiky. Proto se nemohu ztotožnit s tím, jaký současný stav je. A proto jasně říkám, že při případném dalším povolebním vyjednávání rozhodně nezasednu za stůl s Michalem Haškem a Michal Hašek nebude ten, s kterým budu jednat. Tím nevylučuji možnost jednat s ČSSD,“ vysvětloval Šimek a odkázal se na slova tanečního mistra Harapese, který projevuje politický apetit pro změnu coby kandidát ANO do Senátu.

Šimek navrch označil Haška ještě za „zcela bezcharakterního člověka, který je schopen pro to, aby vyhrál ve volbách, udělat cokoli“. A vyzval lídry všech politických subjektů, které se vyhlásily do krajských voleb, aby sdělily, zda s Haškem jsou ochotni po volbách spolupracovat a zda jim jeho chování vadí, či nikoli.

Hašek: Mají Antihaška jako jediné téma. A koblihy

Michal Hašek se brání, že celé to je jen nekalý předvolební boj. Ve kterém nechybí kydání hnoje na soupeře. Tiskovka ANO v Brně jen zapadá do hnojometného scénáře pseudokauzy spuštěné stranickým listem ANO, tedy MfD,“ kontroval Hašek na Facebooku a připomněl vlastnictví novin ze strany šéfa ANO, miliardáře Andreje Babiše. Právě Mladá fronta Dnes poukázala na spojitost neexistující Haškovy údajné mluvčí Lucie Proutníkové s odsouzenou lobbistkou Janou Mrencovou. 

„Takže nejdříve pěkně pohnojíme Haška ve vlastních novinách, potom vystoupíme, že s ním nebudeme jednat po volbách (pro připomenutí zatím měla ČSSD v průzkumech v Jmk 23–26 %, ANO 12–14 % za komunisty a lidovci),“ pokračoval Hašek.

Podle lídra ČSSD na jižní Moravě nemá konkurence žádný reálný program. „Mají jediné téma – Antihašek. Nejsme a nebudeme divize Agrofertu a uděláme maximum, aby jí nebyla ani celá jižní Morava. Rozhodnou nikoliv koblihy s MFD, ale Jihomoravané 7. a 8. řijna,“ vzkázal Hašek babišovcům.

Hašek už v minulých dnech uvedl, že za současnou kritikou mediální propagace kraje a své osoby vidí právě zájmy hnutí ANO. V kauze Mrencová podle Haška lžou jiní, nikoliv on. Spolupráci s Mrencovou Hašek nepopírá, o žádné mluvčí Lucii Proutníkové podle svých slov nic nevěděl.

Šimek tvrdí: Hašek znal pseudonym Proutníková

Právě z e-mailu imaginární Proutníkové chodila do redakcí některá Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Podle svědectví bývalých zaměstnanců kraje zprávy rozesílala Mrencová. „Nevím, kdo to je, nevím, zda ta postava skutečně existuje, či neexistuje,“ řekl v pondělí Hašek. „Ten pseudonym znal, bylo mu to známo,“ reagoval ve středu Šimek.

Hašek podle něj s Mrencovou dříve intenzivně spolupracoval. Lobbistka je nyní nepravomocně odsouzená za úplatkářství. S firmami Mrencové a jejího partnera kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun.

Šimek byl přitom Haškův někdejší podřízený na kraji. „Paní Mrencovou znám velmi dobře, znám velmi dobře i jejího manžela, pana Skácela. Nejsem vám schopen říct, kdy mi byli Michalem Haškem představeni, bylo to někdy koncem roku 2009, 2010. Já jsem ji vnímal po boku Michala Haška, byla mi představena jako PR manažerka jeho. S tím, že pokud budu moci, ať jí vyjdu vstříc,“ tvrdil Šimek.

Hašek naopak tvrdí, že kraj neměl přímou smluvní spolupráci s Mrencovou, ale s Marketingovým centrem Profil, která trvá přibližně od roku 2010. Kraj podle něj šetří peníze za propagaci, protože na rozdíl od dřívějších metod neplatí za vydávání vlastního periodika. Celou kauzu „falešné mluvčí“ označil Hašek již dříve za výsledek „hnojometné kampaně předvolebně rozpoutané stranickým listem ANO“.

Fotogalerie
14 fotografií