Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Top momenty prvního dne: Babiš i Zeman bez dětí, davy fanoušků u Pavla, fronty u uren i požár

  • Autor: Reportéři Blesku - 
    28. 1. 2023
    05:00

    Už dnes budeme znát jméno nové hlavy státu. Stane se jím buď Petr Pavel (61), nebo Andrej Babiš (68, ANO). Oba už ale nemohou kampaň nijak ovlivnit, včera se otevřely místnosti, a vše je tak na voličích. Blesk sledoval, jak probíhal první den druhého kola boje o Hrad. 

  • 1.Pavel a dav novinářů i fanoušků

    Jako první z dvojice kandidátů dorazil včera k urně Pavel s manželkou Evou (58). Na ně v obci Černouček nečekala jenom komise, ale i desítky tamních obyvatel a hlavně novináři. „Jde o hodně. Já si myslím, že všichni si všimli za ty minimálně poslední dva týdny, jak propastný rozdíl je mezi dvěma kandidáty, s čím přichází, co reprezentují a co mají za sebou,“ řekl Pavel po vhození obálky. Na volbu, jako v 1. kole, dohlížel ze zdi Václav Havel (†75). 

    Prezidentské volby 2023: Petr Pavel v kulturním domě v Černoučku. (27. 1. 2023) Prezidentské volby 2023: Petr Pavel v kulturním domě v Černoučku. (27. 1. 2023) | Blesk

    Podle Pavla by se volební účast mohla přehoupnout přes 70 procent. „Kdybych vyhrál, zastával bych svůj úřad důstojně,“ dodal a pak zamířil do místní osvěžovny. I tam si za ním našli cestu fanoušci. Trpělivě s nimi mluvil, podepisoval se a fotil. 

  • 2.Babiš jen s Monikou

    Krátce po čtvrté hodině přišel na obecní úřad v Průhonicích hlasovat i šéf ANO. „Lidé by měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti svojí země. Pokud bych se stal prezidentem, nechci, aby společnost byla tak rozdělená,“ prohlásil Babiš. Toho k urně doprovodila jen manželka Monika (48).

    Dcera Vivien (23) prý byla podle šéfa ANO volit před nimi a syn Frederik (18) je v zahraničí. Před dvěma týdny přitom všichni byli volit společně. „Byl bych dobrý prezident,“ řekl před radnicí expremiér a podotkl, že páteční odpoledne hodlá využít k dobytí energie a půjde spát. 

    Video  Andrej Babiš odevzdal hlas v Průhonicích 
    Video se připravuje ...

  • 3.Premiér, vláda i opozice u uren

     Hlasování mají za sebou také čeští politici. „Viděli jsme tady velmi nepříjemnou volební kampaň, možná nejhorší v novodobé historii, kdy se používaly útoky na lidské vášně. Vyvolávání strachu, lží, zpochybňování mezinárodních závazků, rozdělování společnosti. Myslím, že kampaň měla právě za cíl odradit některé méně rozhodnuté voliče. Já věřím, že se to ale nepodaří,“ řekl premiér Petr Fiala (58, ODS). Doprovod mu dělala manželka Jana (50) a tři jejich děti.

    Lístek do urny byl včera vhodit také ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL), šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (38), předseda Senátu Miloš Vystrčil (62, ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (42, Piráti) či předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová (58).

  • 4.Zemanovi v Lánech  …ale bez Kateřiny

    Končící prezident Miloš Zeman (78) odvolil včera před třetí hodinou v Lánech, kde má již trvalé bydliště. Společně s ním do školy dorazila manželka Ivana (57), ta ale hlasovala na voličský průkaz. U svátku demokracie s nimi však chyběla dcera Kateřina (29). Přitom rodiče před dvěma týdny k urně doprovodila. Podle hlavy státu je pak důležité, že máme svobodné volby. „Asi víte, jak jsem volil. Já své názory během 14 dní neměním. K řádu a klidu mě naposledy vybízeli v době normalizace,“ prohlásil Zeman s tím, že vyzývá své voliče před pěti lety, aby letos hlasovali jako on.

    Video  Zemanův poslední prezidentský hlas. V doprovodu Ivany podpořil Babiše  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Fronty na horách i v zahraničí

    Nejen na horách, ale i na českých zahraničních zastupitelských úřadech byl enormní zájem o volby. Například v Paříži či v Londýně se před otevřením volebních místností tvořily veliké fronty, ve francouzské metropoli třeba už s hodinovým předstihem.

  • 6.Požár ve volební místnosti

    Drama museli těsně před hlasováním řešit v Nové Olešce na Děčínsku. V té původní, v kulturním domě, totiž hořelo. Na místě zasahovali hasiči, nikomu se nic nestalo. „Jednalo se o zahoření příčky kolem kouřovodu,“ řekl ČTK mluvčí hasičů Milan Tabi. Příčinou byla špatná montáž kouřovodu, škoda byla vyčíslena na 50.000 korun. „Událost nám byla nahlášena ve 14:03,“ dodal. Pracovnice obecního úřadu ČTK informovala, že volební komise požár odhalila zhruba ve 13:55, poté se urychleně přesunula do náhradní místnosti v nedaleké hospodě.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

roxin ( 28. ledna 2023 11:23 )

Babiš to irelevantní nikdy neměl, ale pávek rozvědčík a špion bude irelevantní! Co chtít od stejného člověka který má těch kabátů ve skříni na každou dobu která ještě přijde.FUUUUUUUUUJ

roxin ( 28. ledna 2023 11:16 )

Hm, je směšné že na pávka něco putin najít může a omlouváš ho, ale na Babiše to NEPLATÍ A NIKDY NEPLATILO, TEN JE V STB POŘÁD I PŘED ROKEM 89. Že se TO NESTYDÍŠ NAPSAT.

rudy_hnis ( 28. ledna 2023 10:54 )

Soudruh velkokapitalista Babiš si podplácení může dovolit; má na to dost peněz.

jikar ( 28. ledna 2023 10:27 )

Vlastně mi jde i to, aby náš prezident slušně a důstojně vypadal, uměl se vyjádřit a nebyly s ním spojeny ekonomické a společenské kauzy, které snižují jeho kredit. Mezinárodní respekt hned na začátku je příjemný bonus. Realistický pohled, prozápadní orientace a vidění Ruska jako hrozby je samozřejmostí. Pavel bude dobrý prezident!

Milan Vinický ( 28. ledna 2023 10:12 )

Před volbou by zostudil jednoho nevýznamného vojáčka, který by maximálně odstoupil a bylo by to. Po volbě zostudí představitele země a udělá problém jak EU, tak i NATO. To je dost rozdíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa