Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi volí v zahraničí: Fronty před úřady, čelovky ve Lvově. Pilot si odskočil z letiště

  • Autor: ČTK,Darina Jíchová - 
    Aktualizováno -
    27. 1. 2023
    16:15
    27. 1. 2023
    14:47

    Druhé kolo voleb českého prezidenta už včera začalo pro krajany i české turisty v zahraničí, ve čtvrtek se otevřely mísnostni v Jižní, Střední i Severní Americe, dnes v Asii či Austrálii a v Evropě. Na sociálních sítích o tom informovaly tamní české zastupitelské úřady. V Bratislavě se před velvyslanectvím tvořily fronty, stejně tak se ve frontách čekalo na českých úřadech v Londýně či Paříži. Na lvovském konzulátu se volí i přes výpadek proudu, v Kyjevě je zatím vše bez problémů. V České republice začíná druhé kolo voleb dnes ve 14:00 SEČ, střetnou se v něm expremiér Andrej Babiš a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel.

  • 1.Volby v zahraničí

    V místech, kde je výraznější časový posun oproti Česku, se volby konají v předstihu proto, aby výsledek mohl být bez zdržení zahrnut do celkového sčítání hlasů, které v České republice začne ihned po ukončení hlasování, tedy v sobotu ve 14:00 SEČ.

    První kolo prezidentské volby se podle ministerstva zahraničí těšilo mimo území ČR velkému zájmu voličů. Ve volebních místnostech tu odevzdalo svůj hlas bezmála 16 000 lidí, v roce 2018 to bylo 12 500 voličů a o pět let dříve 5600 voličů. V údaji jsou zahrnuti vedle Čechů, kteří trvale žijí v zahraničí, také turisté, kteří hlasují za použití volebního průkazu. Těch bylo letos přes 3000, uvedl Černínský palác. V prvním kole v zahraničí zvítězil Pavel s bezmála 56 procenty a Babiš získal čtyři procenta. 

  • 2.Vietnam

    „Během prvních dvou hodin do volební místnosti na ZÚ Hanoj dorazilo více voličů než během prvního kola volby prezidenta. Účast je prozatím 60 voličů. Z velké většiny volí na voličské průkazy Češi, kteří jsou aktuálně ve Vietnamu na dovolené,“ sdělila ČTK vedoucí konzulárního oddělení v Hanoji Martina Saitlová.

  • 3.Thajsko

    V Bangkoku je na zvláštním volebním seznamu 46 voličů, v prvním kole zde ale přišlo volit 122 lidí, sdělila ČTK vedoucí konzulárního oddělení v thajské metropoli Jana Korbelová. „I ve druhém kole je velký zájem. Během prvních dvaceti minut přišlo a odvolilo 33 lidí, většina z nich na voličský průkaz, který si přivezli z České republiky,“ dodala.

    Prezidentské volby 2023: V Bangkoku přišel odvolit i zpěvák David Koller (27. 1. 2022) Prezidentské volby 2023: V Bangkoku přišel odvolit i zpěvák David Koller (27. 1. 2022) | reprofoto Twitter MZV

  • 4.Austrálie

    „Druhé kolo volby prezidenta 2023 na Generálním konzulátu bylo zahájeno!“ napsal dnes na svých stránkách úřad v australském Sydney. Oproti Česku se krajené v Sydney u volby „zapotí“, teplota se jim dneska vyšplhá k 28 stupňům Celsia ve stínu. Úřad připojil fotografii muže v klobouku ve volební místnosti. Pro dnešek se zde volební místnost uzavře v poledne středoevropského času. Hlasovat bude možné ještě v sobotu. Volí se samozřejmě na velvyslanectví v Canbeře. 

    2. kolo prezidentských voleb v Sydney 2. kolo prezidentských voleb v Sydney | Facebook/Generální konzulát v Sydney

  • 5.Mongolsko

    Hojnou účast zažil český úřad v Mongolsku, kde v těchto dnech panují mrazy okolo minus 20 stupňů Celsia. „V Ulánbátaru dorazili jak čeští krajané, tak i tým Zoo Praha. Ten v Mongolsku připravuje nový projekt návratu divokých koní Převalského,“ uvedl český velvyslanec v Mongolsku Jan Vytopil.

  • 6.Japonsko

    „Prezidentské volby na ZÚ Tokio jsou v plném proudu,“ uvedlo české velvyslanectví a prohlášení doplnilo krátkým videem z volební místnosti.

  • 7.Čína a Indie

    V 07:00 SEČ začalo hlasování v Pekingu, volilo se rovněž v Šanghaji.

    Prezidentské volby 2023: Češi volí v Šanghaji (27. 1. 2022) Prezidentské volby 2023: Češi volí v Šanghaji (27. 1. 2022) | reprofoto Twitter MZV

    V 09:30 SEČ se otevřela volební místnost v Dillí.

  • 8.Brazílie, Argentina, Kolumbie

    „První voliči odvolili hned ve dvě (18:00 SEČ),“ uvedl chargé d´affaires českého velvyslanectví v Brazílii Tomáš Loníček. V brazilském hlavním městě je po útocích na budovy institucí z 8. ledna bezpečnostní situace znovu normální. Pozadu nezůstala ani Kolumbie či Argentina.

    2. kolo voleb na českém velvyslanectví v Kolumbii 2. kolo voleb na českém velvyslanectví v Kolumbii | Twitter/MZV ČR

  • 9.Chile

    Na českém velvyslanectví v Santiagu de Chile už včera volil také osmačtyřicetiletý Ondřej Veis z Prahy, který je v zemi na dovolené. V cizině hlasoval poprvé. „Když jsem viděl, jak brutálně eskaluje volební kampaň, dopoledne před odletem jsem si ještě stihl vyřídit voličský průkaz. Ta kampaň byla snad slyšet až sem,“ řekl ČTK. „Jsem rád, že už ji máme za sebou a můj kandidát snad vyhraje a trochu nám zemi zkultivuje,“ dodal.

  • 10.Spojené státy

    Po 14:00 místního času začalo už včera hlasování také ve volební místnosti v České národní budově na Manhattanu v New Yorku. Generální konzul Arnošt Kareš řekl ČTK, že má na zvláštním seznamu zapsaných 489 voličů. První čeští občané již odevzdali svůj hlas, ale největší nápor čekají po skončení pracovního dne kolem páté večer.

    2. kolo prezidentských voleb v České národní budově na Manhattanu v New Yorku 2. kolo prezidentských voleb v České národní budově na Manhattanu v New Yorku | Twitter/MZV ČR

    V prvním kole zde odvolilo 249 z téměř 500 voličů, čímž volební účast v New Yorku podle konzula dosáhla nejvyššího umístění mezi všemi volebními okrsky v rámci amerického kontinentu. Ve druhém kole, „kdy je účast tradičně silnější a voliči jsou velmi motivovaní přijet i ze vzdálenějších míst naší jurisdikce, odhaduji, že na generálním konzulátu v New Yorku odvolí kolem 400 voličů,“ dodal Kareš s tím, že asi 30 procent z nich bude mít voličský průkaz.

    A volí se i na generálním konzulátě v Chicagu v americkém státě Illinois. Konzulát ČTK sdělil, že má na zvláštním seznamu zapsaných 315 voličů, dalších 18 voličů z ČR využilo možnosti nechat si zaslat voličských průkazů do Chicaga a další se dostaví s voličskými průkazy, které si vyzvedli v Česku. Možnost volit v Chicagu s voličským průkazem využijí podle konzulátu i čeští umělci, kteří přijeli ukázat své umění chicagskému publiku: Naivní divadlo z Liberce a Horňácká cimbálová muzika Marka Potěšila. V prvním kole před čtrnácti dny odevzdalo svůj hlas 114 voličů. Při poslední volbě prezidenta v roce 2018 vhodilo svůj hlas do urny v Chicagu v prvním kole 109 voličů, ve druhém 151.

  • 11.Kanada

    V kanadské Ottawě zahájili hlasování ve druhém kole prezidentské volby bez problému, zatím přišlo šest voličů. „Včera odpoledne začalo sněžit, Ottawa dostala příděl 25 až 30 centimetrů sněhu, takže očekáváme, že více voličů přijde v pátek,“ řekla ČTK vedoucí konzulárního úseku na velvyslanectví v Ottawě Jana Stará. „Na seznamu máme 199 voličů, a přišlo nám osm voličských průkazů,“ dodala. Volební místnosti v Kanadě a USA budou otevřeny dnes a v pátek od 14 do 21 hodin místního času.

    2. kolo voleb v kanadské Ottawě 2. kolo voleb v kanadské Ottawě | Twitter/Bořek Lizec

    „Mnozí z voličů neváhali přicestovat k volbám do Ottawy i opravdu zdaleka, Quebec City, Montrealu, a dokonce Vancouveru, navíc závějemi. Velmi si toho vážím. Děkuji za příjemná setkání a těším se na další zítra, opět mezi 14 a 21 hodin,“ komentoval na svém Twitteru český velvyslanec Bořek Lizec.

  • 12.Rumunsko

    Na českou ambasádu v rumunské Bukurešti si zašel například i český pilot, svůj hlas šel do urny odevzdat mezi lety.

    2. kolo voleb v Rumunsku 2. kolo voleb v Rumunsku | Twitter/MZV ČR

  • 13.Slovensko

    Krátce po dnešním otevření volební místnosti v budově českého velvyslanectví v Bratislavě museli první ze zájemců o hlasování v rozhodujícím kole prezidentské volby vystát frontu. Celkově ale podle velvyslance Rudolfa Jindráka volební účast v prvním kole nebyla vysoká; většinu z 594 voličů tvořili Češi, kteří hlasovali s voličským průkazem.

    „Je to svátek demokracie, Trošku jsem překvapen, že volební účast není vysoká, jak bych předpokládal. Očekáváme podobný počet voličů, možná bude na druhé kolo trochu vyšší,“ řekl novinářům Jindrák, který dnes svůj hlas v budově ambasády odevzdal jako první.

    Český velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák hlasuje ve druhém kole českých prezidentských voleb, 27. ledna 2023, Bratislava. Český velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák hlasuje ve druhém kole českých prezidentských voleb, 27. ledna 2023, Bratislava. | ČTK/Bobok Adrian

    Početná česká komunita na Slovensku žije také v Košicích, které jsou od Bratislavy vzdáleny přes 400 kilometrů. „Já si myslím, že kdybych žil v té zemi, tak bych cestu absolvoval. Na Slovensku naši lidé sledují českou zahraniční politiku,“ uvedl Jindrák, který se funkce velvyslance ujal teprve ve čtvrtek. Před prvním kolem prezidentských voleb měla ambasáda ve zvláštním seznamu zapsáno 619 voličů.

  • 14.Ukrajina

    Druhé kolo bylo zahájeno také na Ukrajině, krajené mohou hlasovat jak na velvyslanectví v Kyjevě, tak na českém konzulátu v ukrajinském Lvově. Tam se volí i přes výpadky proudu. Komise se vybavila čelovkami.

    2. kolo prezidentských voleb ve Lvově. 2. kolo prezidentských voleb ve Lvově. | Twitter/MZV ČR

    České prezidentské volby na velvyslanectví v Kyjevě se zatím odehrávají v klidu. Kdyby to ale bylo nutné, je úřad připraven je přerušit, jako se kvůli vyhlášení leteckého poplachu stalo v prvním kole hlasování. I dnes jsou voliči informováni o tom, kde se nachází nejbližší kryt. ČTK to dnes řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík.

    „Dnes žádný poplach nebyl vyhlášen, tak doufáme, že bezpečnostní situace zůstane nadále příznivá a nebudeme muset přistoupit k přerušení hlasování,“ uvedl Mužík.

  • 15.Belgie

    Češi v Bruselu mají o prezidentské volby velký zájem, desítky lidí stály ve frontě. Lidé oslovení ČTK většinou řekli, že volili Petra Pavla.

  • 16.Chorvatsko

    Volební místnost v chorvatském Záhřebu se může pochlubit nejmladší a nejroztomilejší voličkou. Maminku přišla doprovodit i její malá dcera. Fotku sdílelo na svém twitteru ministerstvo zahraničí s komentářem: „K volbám v každém věku.“

    2. kolo prezidentských voleb v Chorvatsku. 2. kolo prezidentských voleb v Chorvatsku. | Twitter/MZV ČR

  • 17.Británie, Francie

    Velký zájem o volby je patrný rovněž v Londýně, před českou ambasádou se vytvořila fronta už hodinu před otevřením volební místnosti.

    2. kolo prezidentských voleb v Londýně. 2. kolo prezidentských voleb v Londýně. | Twitter/MZV ČR

    V plném proudu jsou rovněž volby na českém velvyslanectví v Paříži. Členové českého krajanského spolku v Paříži si na dnešní večer po hlasování naplánovali setkání v restauraci poblíž ambasády, pořadatelé lákají na české pivo.

    2. kolo prezidentských voleb v Paříži. 2. kolo prezidentských voleb v Paříži. | Twitter/MZV ČR

  • 18.Afrika

    Pozadu nezůstává ani Afrika, Češi volí v keňském Nairobi i v ghanské Accře.

    0

    2. kolo prezidentských voleb ve Ghaně. 2. kolo prezidentských voleb ve Ghaně. | Twitter/ZÚ v Akkře

  • 19.Filipíny

    „Manila již volí. Zájem veliký, voliči uvědomělí a zodpovědní. Věříme, že se voliči v ČR nechají inspirovat,“ napsala na svém twitteru velvyslankyně Jana Treybalová Šedivá.

    2. kolo prezidentských voleb na Filipínách. 2. kolo prezidentských voleb na Filipínách. | reprofoto/twitter

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Jaryn19 ( 27. ledna 2023 20:46 )

Češi v zahraničí volí podle toho, jak jsou politici vidět z jiného pohledu...

mir345 ( 27. ledna 2023 20:15 )

Cesi v zahranici umi cist. Takze si tak nejak udrzuji prehled. A komu na tom zalezi, tak se dovede rozhodnout. Komu je to jedno se neregistruje na volebni seznam na ambasade.

mir345 ( 27. ledna 2023 20:12 )

Ja se zaregistrovala na ambasade v Londyne na seznam volicu a na miste jsem se prokazala obcankou, ktera mi byla zkontrolovana se seznamem. Pote mi dali volebni listky a poslali za plentu. Take existuje volicsky prukaz.

žanyn ( 27. ledna 2023 19:14 )

A to máme tolik občanů české státní příslušnosti i v zahraničí? Jen bych rád věděl, dle čeho se např. při onom korespondenčním hlasování prokazují. Rodným číslem, či jak?

lucie13 ( 27. ledna 2023 18:24 )

Mají volební právo, jak to chodí v ČR nebudou vědět všichni. Dost pravděpodobně zvolí toho, kdo je blízký jejich příbuzným v ČR.
Ale bývá i to, že důchodci volí na přání svých dětí.
A jestli je u voleb vše podle předpisů se asi nedozvíme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa