Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš s Monikou volil v Průhonicích, Vivien se novinářům vyhnula. „Byl bych dobrý prezident,“ řekl

Aktualizováno -
27. ledna 2023
18:20
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao, for - 
27. ledna 2023
15:50

Hned v první den 2. kola prezidentských voleb vyrazil k urnám také adept na Hrad expremiér Andrej Babiš (ANO). Svůj hlas šel odevzat do volební místnosti v Průhonicích v doprovodu manželky Moniky. Babiš má za sebou poněkud dramatický závěr kampaně, kdy vystupoval v ostrých debatách se svým sokem Petrem Pavlem, informoval o výhrůžkách a ostrém náboji, který někdo poslal jeho ženě Monice. Ze strachu rušil i setkání s voliči. 

V rozhovoru před volební místností řekl, že prezidentské volby jsou referendem o Babišovi a že má pro výkon prezidentské funkce předpoklady.  „Byl bych dobrý prezident,“ řekl. 

„Měl by být pracovitý, měl by znát problematiku, která trápí lidi, měl by mít přehled o rezortech. Mám na to dobré předpoklady,“ doplnil na dotaz, jaký by tedy měl být prezident, aby byl dobrý. Jako první by pak navštívil V4 a nechal by si udělat analýzů všech zákonů, co jsou ve Sněmovně a vyjadřoval by se k tomu a diskutoval o tom s premiérem. Rád by svou roli obecně založil na komunikaci s předsedou vlády. 

Babiše doprovodila manželka Monika, dcera Vivien podle jeho slov odevzdala hlas dříve, syn Frederik je v zahraničí ve škole. Babiš podle svých slov vstával dnes v 5 hodin ráno a chystá se spát, pak odpovídat na SMS zprávy a další vzkazy. Babiš očekává obrovskou volební účast. 

Video  Andrej Babiš odevzdal hlas v Průhonicích 
Video se připravuje ...

„Chci se dát do pořádku!“ 

„Rozhodují o budoucnosti naší země,“ konstatoval na dotaz, proč by měli jít voliči k urnám. „V dnešní situaci máme pětikoalici, kterou volilo 46 % oprávněných voličů a tři miliony mají zastoupení v opozici. Je tu historická šance, pokud bych se stal prezidentem, abychom se domluvili s premiérem na tom, aby nebyla společnost rozdělená,“ rozšířil svou odpověď s tím, že i na debatě na TV Nova ukázal se svým sokem, že spolu dokáží v klidu komunikovat. 

„Nevím, kdo to dělá, co jsou to za lidi, co tu projevují nenávist. Tomu bych chtěl zamezit,“ dodal k rozdělené společnosti. 

Blesk Zprávy se optaly, co by v případě zvolení dělal v mezidobí, než nastane inaugurace. „Dám se do pořádku, začnu se zdravou životosprávou a cvičit,“ odpověděl. Neplánuje nijak navrhovat svého nástupce do roli předsedy hnutí. „Samozřejmě musíme zvolit předsednictví, které se musí jednak vyjádřit ke kandidatuře, jak to dopadlo a jaká je strategie hnutí,“ konstatoval dále pro Blesk Zprávy s tím, že předsednictví se svolá ať už v případě jeho úspěchu, či neúspěchu. 

Prezidentské volby 2023: Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) v Průhonicích odvolil po boku manželky (27.1.2023) Prezidentské volby 2023: Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) v Průhonicích odvolil po boku manželky (27.1.2023) | Blesk:Jakub Poláček

Slovo si krátce vzala také Monika Babišová. „Chtěla bych dělat charitu, jako ji dělám dnes, ale dělala bych ji více intenzivněji a doprovázela bych manžela na výjezdech po ČR i v zahraničí,“ řekla na dotaz, co by dělala jako první dáma. 

Nebránila by se věnovat i charitám, které zatím nepokrývají. Myslí si ale, že v tomhle ohledu mají svou pomocnou síť rozprostřenou dobře.  „Máme pokryté všechno možné. Nejdůležitější pro nás jsou samoživitelky, nemocní a handicapovaní. Rozdáváme ale peníze hasičům, lidem ze sociálně slabších rodin...mohla bych to tu všechno jmenovat,“ konstatovala. 

Video  Monika Babišová 
Video se připravuje ...

Mimořádně ostrá kampaň

Závěr kampaně byl skutečně agresivní, Babiš se pustil do Pavla i za pomoci billboardů, těmi proti sobě však poštval například vojáky. Na billboardech stálo: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják“. S dovětkem „Prezident Babiš“. Expremiér musel rychle vysvětlovat: „Možná místo 'voják' tam mělo být 'generál'. Takže to jsem kolegům řekl, že to není dobře,“ řekl České televizi. Dodal, že billboardy se budou měnit. Pavel reagoval tím, že Babiš jen dál šíří strach a lži. Politologové dodali, že jen kopíruje předchozí kampaň dosluhující prezidenta Miloše Zemana či maďarského premiéra Viktora Orbána.

V superdebatě Blesku Pavel vyzval Babiše, aby se vojákům omluvil. To však expremiér odmítl. „Ten billboard je hlavně o mně, já mluvím o míru a pan Pavel je kandidát stávající vlády, je to provládní kandidát a my jsme v lednu a únoru viděli opakovaná prohlášení, že jsme ve válce, a já si myslím, že nejsme ve válce,“ vysvětlil Babiš v Blesku, proč tento billboard vzniknul.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Zrušení kontaktní kampaně

Další Babišův přešlap přišel v neděli 22. ledna v debatě na České televizi, kam expremiér nečekaně dorazil. Babiš prohlásil, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské země české vojáky na pomoc určitě neposlal. Skandální, reagovalo například Polsko. Babiš se snažil výrok korigovat, tvář si ale už nezachránil. Nakonec počátkem týdne oznámil, že ruší kontaktní kampaň kvůli dalšímu anonymnímu dopisu, v němž mu někdo vyhrožuje smrtí v případě, že vyhraje v prezidentské volbě. Babiš dodal, že se jedná o jednu ze série hrozeb: dopis s ostrou nábojnicí a urážkami dostala i Babišová a u Sokolovny v Průhonicích se našla vystřelená nábojnice.

V Průhonicích, nedaleko Prahy, kde má se svou rodinou vilu, volí pravidelně. Často zde také pořádá tiskovky, týkající se jeho osoby, třeba tu komentoval i rozsudek v kauze Čapí hnízdo. U volby v 1. kole ho doprovodila jeho žena Monika a děti Vivien a Frederik. Pro Frederika to byly jeho první volby vůbec, jak zjistil reportér Blesku. 

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Luboš Klindera ( 27. ledna 2023 23:52 )

Zapomněl sdělit, že po cestě do volební místnosti našel pár nábojů...

Jiří Zvěřina ( 27. ledna 2023 21:53 )

To musí být slušný matroš, co bereš...

ceslo ( 27. ledna 2023 21:50 )

už nepij

ceslo ( 27. ledna 2023 21:49 )

kupujte kostelecke uzeniny a další volby ???

sorgedoktor ( 27. ledna 2023 19:28 )

Nejak jsem uplne nepochopil, vztah k prospevku.Stari latinici tvrdili Non iurare in verba magistri..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa