Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hilšer odešel z televizní debaty: Stěžoval si na nerovné podmínky a neúčast tria favoritů

Aktualizováno -
12. ledna 2023
19:14
Autor: Mii, ČTK - 
12. ledna 2023
17:51

Nečekaný zvrat nabrala hned v úvodu předvolební debata k prezidentským volbám na televizi Nova. Senátor Marek Hilšer po pouhých 12 minutách z diskuze v přímém přenosu odešel. Jako důvod uvedl, že mu vadí, že televize nepozvala všechny kandidáty. S trojicí Andrej Babiš (ANO), Petr Pavel a Danuše Nerudová přichystala Nova debatu až v pozdějším čase.

„Myslím, že je to neférové především vůči voličům České republiky, kteří mají právo na to, aby jejich kandidáti měli rovné podmínky,“ uvedl Hilšer ve vysílání, načež oznámil, že z televizní debaty odchází. Rozdělovat kandidáty na základě průzkumů, které se navíc často liší od reality, je podle něj špatně.

Nova do odpolední debaty kromě jeho osoby pozvala Karla Diviše, Tomáše Zimu, Jaroslava Baštu a Pavla Fischera. Tito kandidáti tak nedostali možnost s Pavlem, Nerudovou a Babišem hovořit.

Moderátorka Bára Divišová se krok Novy snažila ve vysílání obhájit. „Protože jsme soukromá televize, bylo to naše rozhodnutí. A udělali jsme to také proto, abyste vy kandidáti měli daleko více prostoru říci divákům, co máte na srdci,“ vysvětlovala, zatímco si s Hilšerem podávala ruku.

Svůj odchod Hilšer vysvětlil tím, že prezident musí hrát fér hru a umět se postavit nepravostem. „Bohužel rovné podmínky tu dnes nevidím,“ konstatoval. Před odchodem ze studia si Hilšer potřásl rukou s přítomnými a na svůj stolek ve studiu umístil vlastní fotografii. „Není to neúcta,“ reagoval Hilšer, než odkráčel ze studia úplně.

Moderátorka se následně zbylých kandidátů zeptala, zda se někdo další chystá podniknout podobné „teatrální vystoupení“, ale Bašta, Fischer, Zima a Diviš svorně slíbili, že nikam nepůjdou.

Kalousek si rýpl

Nova není jedinou televizí, která debaty rozdělila. Dvě debaty, jednu s favority a jednu s ostatními kandidáty, uspořádala i televize Prima. I tehdy ze strany kandidátů s nižšími preferencemi zaznívala kritika.

Té však nyní čelí i samotný Hilšer. „Pan senátor Marek Hilšer aneb ′Myš, která řvala′. Koneckonců, je to také způsob, jak se zviditelnit. V Senátu se mu to za čtyři roky moc nepovedlo,“ poznamenal na twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09).

Souhlasil s účastí, zní z Novy

Ředitel zpravodajství televize Nova Kamil Houska ČTK sdělil, že kandidáti s konceptem debat, který jim dává větší prostor, věděli a souhlasili s účastí.

Všichni kandidáti tak byli předem o konceptu debaty informovánii. „Rozdělení vychází z průměrování výsledků všech předvolebních průzkumů relevantních agentur za poslední týdny. Takto mají všichni kandidáti mnohem větší prostor se vyjádřit,“ uvedl. Připomněl, že stejný model zvolila televize i u parlamentních voleb a dostala pozitivní zpětnou vazbu. „Možnost odejít ze studia je taktéž volbou daného kandidáta,“ doplnil Houska.

Hilšer v následné tiskové zprávě dodal, že nefavorizovaní kandidáti mají „sloužit jen jako pozadí hlavního souboje“. Ostatním kandidátům popřál do voleb hodně štěstí a požádal české občany, aby šli hlasovat a nenechali se znechutit.

Politolog: Hilšer se pokusil odlišit

Politolog Jan Herzmann v on-line vysílání Novy uvedl, že Hilšer postupoval podle pravidla „odliš se, nebo zemřeš“. „Pokusil se odlišit. Měl pocit, že mu to může přinést pozornost těch, kdo se považují za rebely, nechtějí dělat věci obvyklým způsobem,“ řekl. Odchod byl podle něj „pěkným divadlem“, u potenciálních voličů pak Hilšerovi neuškodí, protože by pravděpodobně neřekl nic, co dosud neslyšeli.

Ostatní kandidáti po jeho odchodu debatovali o ekonomice, důchodové reformě, válce na Ukrajině či prezidentských pravomocích. Diviš v úvodu kritizoval Babiše, že se neúčastnil debat a přijal pozvání jen do dnešní pozdější debaty na Nově. „Kartářka vám správně doporučila, že byste se měl věnovat rodině, užít si důchodu,“ prohlásil. Šéfa ANO vyzval, ať z voleb odstoupí a občany požádá, ať místo Babiše volí Diviše.

Video  Osmička prezidentských kandidátů na prezidenta  - Videohub
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 13. ledna 2023 15:34 )

Ale neměl možnost třeba postavit ty tři před otázky, je to diskriminace, Jajásku.

JaNat ( 13. ledna 2023 15:30 )

Jajásku nezlob, on uděla dobře a z jiných záznamů vidíš, že ctí etiku a vždy se předkloní. Tohle telka pos...la. Jasně je postavila na kandidáty bez šance.

JaNat ( 13. ledna 2023 15:29 )

Měli odejít všichni. Ale tady je vidět, že na to nemaj.

JaNat ( 13. ledna 2023 15:28 )

okoukaná

JaNat ( 13. ledna 2023 15:28 )

Já pořád říkám, že tyhle superdebaty jsou naprosto na h...o. Je to jen show okoukané z Júesej. Nevím co to komu dá, rozumnému nic. Podle debat volí blbci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa