Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co prezidentským kandidátům láme vaz v boji o Hrad? Chyby a nedostatky mohou i opravit

Autor: Nikola Forejtová, swp - 
15. listopadu 2022
05:00

Absence prohlášení o svobodné vůli i nedostatek podpisů. Právě toto jsou nejčastější nedostatky kandidátů na prezidenta, které jim mohou zlomit vaz a nepustit je do boje o Hrad. Přesně 21 kandidátů se ale o svých chybách dozví ještě dříve, než široká veřejnost. Budou mít totiž 8 dní na to případné drobné nedostatky opravit, jak pro vás zjistily Blesk Zprávy. 

Čeká nás třetí přímá volba prezidenta. Dvakrát za sebou byl zvolen Miloš Zeman, potřetí to ale není možné a tak nás čeká zbrusu nová hlava státu. Tu si budou občané volit 13. a 14. ledna 2023 a následně si vyberou mezi dvěma nejlepšími kandidáty 27. a 28. ledna 2023.

Zatím to vypadá, že by se o Hrad mohlo pokusit bojovat 21 lidí. Jak ale ukázaly roky předchozí, všichni kandidáti se nedostanou přes kontrolu a několik jich bude vyřazeno. Například během poslední přímé volby bylo kvůli nedostatkům vyřazeno hned 11 osob a o Hrad se tehdy utkalo 9 mužů.

Letos už se objevily první střípky informací o tom, že někteří kandidáti mají v odevzdaných listinách chyby. Krátce po odevzdání listin informovalo vnitro, které má ze zákona nad kontrolou dohled, že pět kandidátů má chyby odevzdaných peticích a dva ze šesti kandidátů navrhovanými senátory nemají dostatek podpisů.

Blesk Zprávy se optaly na vnitru, co většinou kandidátům láme vaz. Paradoxně se jedná i o prohlášení, že kandidát vlastně chce být prezidentem.

„Absentuje určení zmocněnce, chybí prohlášení kandidáta, že souhlasí se svou kandidaturou či není z kandidátní listiny zřejmé, který subjekt ve smyslu ustanovení § 21 odst. 1 volebního zákona č. 275/2012 Sb. kandidátní listinu podává,“ informuje nás mluvčí vnitra Adam Rözler.

Chyby se dají opravit. Dokdy na to mají kandidáti čas?

Mluvčí dodává, že listinu lze odmítnou v několika situacích, například právě v případě, že chybí prohlášení kandidáta o tom, že s kandidaturou souhlasí. „Nebo pokud není v případě občanského kandidáta přiložena petice na podporu jeho kandidatury podepsaná alespoň 50 tisíc petenty,“ zmiňuje Rözler situace, které mohou kandidáta stát místo v boji o Hrad. 

Právě nedostatek podpisů bylo katem pro 11 uchazečů v minulých prezidentských volbách. Nutno dodat, že je nutná i správnost údajů podepisujících - jméno, příjmení, čísla dokladů, adresy. 

Kdo z kandidátů má problémy zatím vnitro neprozradilo, definitivní rozhodnutí se veřejnost dozví až 25. listopadu. Samotní kandidáti ale ještě o něco dříve, ze zákona totiž mají právo na to, aby případné méně vážné nedostatky mohli opravit. „Ministerstvo vnitra je povinno do 16. listopadu 2022 vyzvat k odstranění případných nedostatků,“ uvádí Rözler.

Kandidáti tak budou mít osm dní na to, aby se do boje o Hrad ještě dostali. Pokud to neupraví do 24. listopadu, budou z boje vyřazeni. Odevzdané petice ale jsou již uzavřené. Vnitro provádí kontrolu podpisů na náhodném vzorku a v případě velké chybovosti kontrolu opakuje a podpisy vyřazuje. Jedná se o vzorec, kdy se vybere 8500 řádků a porovná se s evidencí obyvatel, pokud bude nahlášena chyba, ještě se překontroluje ručně.

Někteří kandidáti - přesněji devět - má také podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí problém s transparentností volební kampaně. Podle úřadu je kandidáti porušili tím, že si včas nezřídili transparentní účet či nezveřejnili informace o financování kampaně. Ani v tomto případě konkrétní jména úřad neuvedl.

Občanskou podporu mají jedničky průzkumů

Z 21 osob jsou 3 osoby kandidáti navržení poslanci, 6 kandidátů je navrhováno senátory a 7 z nich je kandidáty, kteří přišli s podpisy 50 tisíců občanů. Zbylých pět je nezařazeno. Současné jedničky v průzkumech generál Petr Pavel a bývalý rektorka Danuše Nerudová šli na vnitro s podpisy občanů. Další v pořadí expremiér Andrej Babiš (ANO) dotáhnul podpisy přes 50 poslanců za hnutí ANO. Čtyřka v průzkumech - senátor a neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2018 Pavel Fischer se opírá jak o poslance, tak i o senátory. 

Co se týče podpisů senátorů a poslanců,záleží na tom, zdali jsou senátory a poslanci i nyní, v době počítání podpisů. Blesk Zprávy se na to doptávaly už dříve. „Ministerstvo vnitra zkoumá, v případě, že je kandidátní listina podána s podporou skupiny poslanců nebo skupiny senátorů, zda v době podání kandidátní listiny obsahuje podporu osob, které v době podání kandidátní listiny disponují mandátem poslance nebo senátora,“ uvedla Hana Malá z ministerstva vnitra. 

Video  Ptám se, pane premiére - Petr Fiala o prezidentských volbách  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

hejhej ( 16. listopadu 2022 15:08 )

maxpax:
Takový hlupák, který neumí vyplnit ani listinu patří k lopatě nebo ke krumpáči. Vyplnit jakoukolic listinu dokáže žák ZŠ.

maxpax ( 15. listopadu 2022 11:05 )

Rádobyprezident, který nedokáže na první dobrou sesmolit ani platnou listinu by neměl dostávat žádný opravný termín k doplnění a měl by být hned vyškrtnut.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa