„Současnou situaci, kdy jsou návštěvníci nuceni podstupovat prohlídky, i když se jdou třeba jen projít do Královské zahrady nebo Jeleního příkopu, nepovažuji za správnou a v souladu se zájmy občanů. Stejně tak již nelze déle tolerovat znehodnocení historicky cenných prostor Pražského hradu kontrolními stanovišti a zátarasy,“ napsal Zeman.

Prezidentská kancelář už na konci října informovala o tom, že jedná s policií o zmírnění bezpečnostních kontrol při vstupu do některých částí Hradu. Cílem je, aby lidé nemuseli procházet kontrolou, když jdou do Jeleního příkopu nebo do Královské zahrady, uvedl tehdy ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák, který je pověřený řízením Správy Pražského hradu.

Zeman v dopise zmiňuje, že dosud kontroly při vstupech do areálu Pražského hradu veřejně nekritizoval a doufal v to, že budou časem zmírněny nebo zrušeny. Nyní ale pozbyl důvěry v potřebnost a oprávněnost kontrol. Kritizuje to, že policie v krátkém čase změnila postoj.

Ministr si přál zmírnění

Rakušan v lednu požádal policejní složky o revizi všech bezpečnostních „opatření, která kolem Hradu stvořila válečné opevnění“. Podle ministra byl připraven plán na zmírnění vnějších opatření a zvýšení ostrahy uvnitř hradního areálu. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu letos na konci února ale bezpečnostní složky vydaly rozhodnutí, že není vhodná doba k tomu, aby bezpečnostní opatření zmírňovaly. O „odlehčeném modelu“ bude možné diskutovat podle ministra poté, až skončí ruská válka proti Ukrajině, řekl Rakušan v březnu.

Aby opatření měla smysl, musí k nim podle Zemana veřejnost přistupovat s porozuměním a musí důvěřovat jejich smyslu. Tak tomu ale není, uvedl. „Žádám Vás proto, abyste ve smyslu svých předcházejících vystoupení zajistil důslednou revizi opatření Policie České republiky na hranicích areálu Pražského hradu a rychlý návrh jejich zrušení nebo zásadní úpravy,“ napsal Zeman.

Co na to ministr?

Rakušan uvítal, že se Zeman na konci svého volebního období rozhodl podporovat otevřenost Pražského hradu. Připomněl, že on o ni usiloval po celou dobu, kdy je ve funkci ministra. „Zprvu to vypadalo nadějně, pak to zhatila válka na Ukrajině,“ poznamenal. „Rozhodnutí o případném zrušení kontrol na Pražském hradě je plně v kompetenci policie. Věřím, že situace doma i v zahraničí se brzy zlepší natolik, aby kontroly mohly být zrušeny,“ dodal.

Policie však prozatím doporučila bezpečnostní kontroly na Pražském hradě zachovat. Je to sídlo hlavy státu a jedna z nejnavštěvovanějších památek, což z něj dělá potenciálně atraktivní měkký cíl. Pokud se bezpečnostní situace změní, policisté jsou připraveni opatření změnit, sdělila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Kritizované kontroly

Kontroly na Pražském hradě byly zavedeny v roce 2016. Od té doby se staly terčem kritiky. Za zbytečné a potupné je označil senátor Jiří Růžička (TOP 09) či poslanec a radní Prahy 6 Jan Lacina (STAN). Ti Hrad vyzvali k jejich zrušení koncem loňského roku.

„Uběhl další rok bez sebemenšího náznaku nebezpečí jakéhokoli teroristického útoku v České republice. A my opět stojíme jako zástupci pražské i české veřejnosti před zátarasy při vstupu do areálu Pražského hradu ve stejných rozpacích jako v minulosti,“ uvedli politici. „Areál Pražského hradu patří české veřejnosti, ne několika vykukům bez bezpečnostní prověrky s čilými kontakty na Ruskou federaci,“ dodal Lacina.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček tehdy uvedl, že na prvním místě zůstává zajištění zdraví a bezpečnost návštěvníků a že pro areál Pražského hradu nelze automaticky aplikovat opatření pro muzea a galerie, ani opatření pro hrady, zámky a památky. Upozornil tehdy na riziko tvoření front. Zrušení kontrol Hrad odmítal, přestože prezident poslední dobou pobývá zejména na zámku v Lánech. Na webu pak Hrad uvedl, že „bezpečnostní kontroly na vstupech provádí Policie České republiky na základě vlastní analýzy rizik z května roku 2021 a na základě vlastních oprávnění podle zákona. Kancelář prezidenta republiky pouze dodržuje doporučení těchto složek.”

Fotogalerie
46 fotografií