Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman měl na Hradě izraelskou návštěvu. Kvůli zákazu létání mu nevyjde plán na výjezd

Autor: for - 
14. září 2022
18:29

Prezident Miloš Zeman měl na Hradě další návštěvu z Izraele. Po nedávném posezení s izraelským prezidentem přijal tamní předsedkyni Nejvyššího soudu Ester Hayutovou. Zeman je znám svým kladným, až přátelským vztahem k této zemi. Doufal, že se do Izraele podívá v rámci rozlučkové cesty, což ale vzhledem k jeho zdravotním obtížím nebude možné. Česká hlava státu nebude moci ani na pohřeb britské královny Alžběty II.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 14. září 2022 na Pražském hradě předsedkyni Nejvyššího soudu Státu Izrael Ester Hayutovou,“ informoval ve středu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Jedná se o další ze série návštěv z Izraele. Zeman v červenci přivítal i izraelského prezidenta. Jicchaku Herzogovi se tehdy omluvil za postoj ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva k Izraeli. „Jste důležitým partnerem, spojencem a vaše láska k Izraeli je všem známá,“ řekl následně Zemanovi Herzog.

Herzog také předal české hlavě státu nejvyšší státní vyznamenání Medal of Honor - Řád cti.

Díra v břiše kazí plány

Zeman si na vztahy s Izraelem potrpí. Ještě před létem v médiích často zmiňoval, že doufá v to, že se dostane na rozlučkovou cestu právě do Izraele. To mu ale kvůli zdravotním obtížím podle všeho nevyjde.

Prezident má totiž zavedenou sondu do břicha, a proto nesmí létat. Kvůli tomu se nepodívá ani na pohřeb britské královny Alžběty II. „Ano, já jsem poprosil Petra Fialu, aby se toho zúčastnil, a to z toho prostého důvodu, že mně lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě. Petr Fiala souhlasil, takže jsem mu poděkoval a řekl jsem mu, že mu to oplatím,“ uvedl Zeman v Press klubu, kde připustil, že mu kvůli tomu nevyjde ani Izrael, protože létat nebude moci i nadále.

Zeman ohledně vlastního zdravotního stavu také uvedl: „Ano, měl jsem zdánlivě banální nechutenství, ale na vlastní kůži jsem se dozvěděl, že i banální nechutenství, pokud je velmi intenzivní, může způsobit potíže metabolismu.“

„Byla to dost těžká chvíle, ale díky lékařům jsem se z toho dostal,“ podotkl k poslední zdravotním potížím o víkendu pro Frekvenci 1.

Video  Zemana v izraelském parlamentu vítaly fanfáry i „díra“.  - Zdroj - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa