Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dovolenkový ráj Čechů v Schengenu? Česko podle Lipavského Chorvatsko podpoří

3. června 2022
18:19

O české podpoře pro vstup Chorvatska do Schengenského prostoru ujistil při dnešním jednání v Praze ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) šéfa chorvatské diplomacie Gordana Grliče-Radmana. Mluvil s ním také o turistické sezoně, nadcházejícím českém předsednictví v Radě Evropské unie, válce na Ukrajině, energetické bezpečnosti či obchodní výměně. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v tiskové zprávě. Ministři původně měli výsledky jednání sdělit na odpolední tiskové konferenci, byla však zrušena z důvodu nespecifikované zdravotní indispozice.

„I v letošní letní turistické sezóně plánujeme otevřít konzulární jednatelství ve Splitu a v Rijece, které budou k dispozici českým občanům při jejich cestách,“ uvedl Lipavský. Tuzemské cestovní kanceláře a agentury hlásí letos zájem Čechů o dovolenou v Chorvatsku. Někde poptávka převyšuje hodnoty z předcovidového roku 2019.

Lipavský s Grličem-Radmanem hovořil také o ruské invazi na Ukrajinu. Za prioritu předsednictví označil mimo jiné snahu o co nejrychlejší udělení statusu kandidáta vstupu do EU Ukrajině, neprodleně by podle Lipavského měla být zahájena také přístupová jednání se Severní Makedonií a Albánií.

Chorvatsko a zavedení eura

Ministři jednali i o energetické bezpečnosti, rostoucí obchodní výměně a českých investicích v Chorvatsku. „Letošní rok je zatím velmi úspěšný a obrat vzájemného obchodu by mohl poprvé překročit hranici jedné miliardy eur, tedy 25 miliard korun,“ uvedl Lipavský. Současně podle něj roste objem českých investic v zemi.

Šéf české diplomacie chorvatskému protějšku pogratuloval ke splnění kritérií k zavedení eura. Evropská komise ve středu oznámila, že Chorvatsko tak může učinit od ledna. Chorvatský Parlament již potřebný zákon schválil a definitivní slovo budou mít v červenci členské země, jejichž souhlas by měl být spíše formalitou.

Video  Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

pravlast ( 11. června 2022 16:58 )

Já bych podle starších zvyků obnovil třeba rekreační centrum pro státní představitele.Bylo to na Krymu a myslím že ministři,premiér a třeba nemálo senátorů pojede podpořit premiéra Ukrajiny,myslím Fialu.

horaIysa ( 7. června 2022 09:03 )

sarina, doplň si vzdělání. Ministr zahraničí je člen vlády, který stojí v čele ministerstva zahraničí. Je zodpovědný za mezinárodní vztahy domovského státu. Chceš to nějak dovysvětlit?

horaIysa ( 7. června 2022 08:59 )

fialový žebráku, proč se ptáš? Měl bys zájem? Nech si zajít chuť ty bukvice, Lipavavský už je zadaný. A div se nebo ne. Je to ženská. Budeš si muset vyhlídnout jiného zajdu.

sarina ( 4. června 2022 09:18 )

Jeliman by měl mluvit spíš za sebe nebo za MINISTERSTVO ZAHRANIČÍ, ale NE ZA ČR!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa