Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš promluvil o kandidatuře na prezidenta. Kdy se rozhodne, jestli do boje půjde?

Autor: ČTK - 
12. února 2022
16:17

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zatím neřekne, zda bude kandidovat na začátku příštího roku v prezidentské volbě. Uvedl to v dnešním projevu v úvodu celostátního sněmu opozičního hnutí v Praze. Definitivně se plánuje vyjádřit v září, protože se jedná o nejzazší možný termín. ANO podle něj musí v každém případě postavit kvalitního kandidáta, který osloví lidi napříč společností a bude pracovat i pro lidi, kteří ho nevolili.

Babiš v úvodním slovu uvedl, že k prezidentské volbě zatím neřekne „z vícera důvodů“ jasné slovo. Působení v politice podle něj poškodilo jeho rodinu, bývalou firmu i jej. „Plno lidí chce, abych do prezidentské volby šel. Ať už se o Hrad pokusím, nebo ne, ANO musí postavit kvalitního kandidáta, který osloví lidi napříč společností,“ uvedl. Kandidát ANO by podle něj měl dělat vše pro spojování lidí a pracovat i pro ty, kdo ho nevolili.

Na tiskové konferenci po zvolení nejužšího vedení ANO Babiš doplnil, že definitivně se ohledně prezidentské kandidatury vyjádří v září. „Je to nejzazší termín,“ vysvětlil.

Babiš na sněmu obhájil pozici předsedy ANO, protikandidáta neměl. V kandidátském projevu potvrdil, že na příštím sněmu ANO za dva roky se již o funkci šéfa hnutí ucházet nebude. Novinářům později řekl, že jeho nástupce si zvolí hnutí v tajné volbě, víc záležitost nechtěl komentovat. Podle vyjádření pro Radiožurnál nezamýšlí usilovat ani o další poslanecký mandát ve volbách, které by se měly konat v roce 2025. „Vy si musíte v roce 2024 zvolit nového předsedu, který se stane novou tváří a lídrem hnutí a povede hnutí ANO do dalších sněmovních voleb v roce 2025,“ řekl na sněmu.

Zájem o účast v prezidentské volbě projevili podnikatelé Karel Janeček a Karel Diviš. Do boje o Hrad bude chtít vyrazit i bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Už dříve kandidaturu oficiálně oznámili například senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a advokátka Klára Long Slámová. Komunisté se rozhodli do volby vyslat bývalého místopředsedu strany Josefa Skálu.

Ve veřejném prostoru znějí jména tří desítek možných účastníků klání o Pražský hrad. Někteří již prezidentskou kampaň zahájili, sbírají podpisy voličů pod kandidátní petici nebo si založili volební stránky, další s definitivním oznámením svého zájmu vyčkávají. K adeptům by mohli patřit někdejší vysoký představitel NATO i české armády Petr Pavel či bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Video  Manželky českých politiků  - Videohub
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa